Koolrolletjes met zoete aardappel
Deze Chinese koolrolletjes zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een voedingsbommetje. We vullen de Chinese kool met gepofte zoete aardappel, linzen, tomatenpuree, knoflook, munt en peterselie. Een bizar lekkere combinatie! De zoete aardappel en linzen zorgen voor een stevige portie vezels en eiwitten, terwijl de verse kruiden en tomatenpuree je lichaam voorzien van essentiële vitamines en mineralen.
Koolrolletjes maken
Chinese kool kun je heel goed vullen. Helemaal als je de koolbladeren in zijn geheel gaarkookt (dit duurt zo’n 8 minuten) en ze even laat uitlekken en afkoelen. Want dan zijn ze zacht en kun je ze supergoed oprollen. Als de vulling nog warm is, kun je de rolletjes direct serveren. Maar je kunt de Chinese koolrolletjes ook prima voorbereiden en voor serveren opwarmen in de oven. Of gratineren met een beetje geraspte Parmezaanse kaas.
Vulling voor Chinese koolrolletjes maken
Dit recept voor koolrolletjes is niet supersnel. Maar wel simpel en voedzaam. Het poffen van de zoete aardappels duurt namelijk een uurtje, maar je hebt er geen werk aan. Dat doet de oven voor je! De vulling is ook zo gemaakt. Je prakt het vruchtvlees van de zoete aardappel simpelweg en mengt dit met linzen, een gepureerd teentje knoflook, een blikje tomatenpuree en wat fijn gehakte munt, peterselie en pecannoten. Geniet ervan!
In ons boek Gezond leven doe je zo! staat een heerlijk recept voor rolletjes van Chinese kool, gevuld met gehakt, paprika en crème fraîche. En ook Sven heeft wel eens een vegetarisch recept bedacht met groene koolrolletjes, gevuld met broccoli en passata.
Koolrolletjes met zoete aardappel
Dit heb je nodig
- 3 zoete aardappels - kleine
- 1 Chinese kool
- 200 gr linzen - uitlekgewicht
- 1 teen knoflook
- 7 gr munt - vers
- 7 gr peterselie
- 140 gr tomatenpuree - blikje
- 50 gr pecannoten
Zo maak je het
- verwarm de oven voor op 200℃, was de zoete aardappels, droog ze af en leg ze op een vel bakpapier op een rooster in de oven
- pof de aardappels in 50-60 minuten gaar, totdat je ze in kunt drukken en ze zacht aanvoelen
- snijd een stukje van de onderkant van de Chinese kool en haal de bladeren los. Bewaar de kern voor een andere keer; deze blaadjes zijn te klein voor koolrolletjes, maar je kun ze in reepjes snijden en een andere dag wokken of roerbakken
- breng een flinke hoeveelheid water aan de kook in een hoge pan en kook de koolbladeren daarin in 7-9 minuten gaar, laat ze vervolgens uitlekken
- spoel intussen de linzen af, snijd de munt en peterselie fijn en hak de pecannoten fijn
- snijd de gepofte zoete aardappels voorzichtig open en lepel het vruchtvlees eruit
- prak de zoete aardappel en meng deze met de tomatenpuree, de linzen, een teentje knoflook (haal door de knoflookpers), driekwart van de gesneden munt en peterselie en 40 gram van de gehakte pecannoten
- leg een koolblad op een snijplank, leg er een eetlepel van het zoete aardappelmengsel op, vouw de zijkanten naar binnen en rol hem op tot een gevuld koolrolletje. Herhaal totdat alle koolrolletjes gevuld zijn
- Verdeel de resterende kruiden en noten over de rolletjes
Hoi Ria, Ja dat klopt. Vlak voor het serveren de rest van de nootjes en kruiden er over. Ik heb het aangepast in het recept.