Lasagne van pompoen en courgette | Vegetarische ovenschotel
Bij deze lasagne van pompoen en courgette hebben we onze vingers afgelikt. Met maar weinig ingrediƫnten een zeer smakelijk gerecht bereiden vind ik het leukste wat er is. En dan is het ook nog eens super gezond. Ruim 500 gram groente per persoon voorzien je van een stevige portie gezondheid. Eet smakelijk alvast!
Met deze pompoenlasagne lopen we een beetje vooruit op het seizoen. Pompoenen zijn het hele jaar door te verkrijgen, maar ze zijn het lekkerst rond de oogsttijd in oktober. Het maakt deze lasagne er in de zomer niet minder lekker om. Wist je dat je de bloem van de pompoen ook kunt eten? Vooral in Mexico staat deze bloem regelmatig op het menu, waar hij gevuld wordt met lekkers of als garnering bij een salade. Klinkt leuk! Ik heb ze alleen nog nooit in een winkel verkrijgbaar gezien hier in Nederland. Jullie?
Pompoen en courgette zijn familie
Pompoen en courgette vallen onder de kalebassen. Deze oude cultuurgewassen werden 10.000 jaar geleden al verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika. Ze werden gekweekt voor consumptie maar ze maakten er ook bewaarpotten van. En versierden de schil en gebruikten ze als verlichting met een kaars erin. Dit doet denken aan de pompoen tijdens Halloween. Ik heb geen verband kunnen vinden tussen deze gebruiken.
Afijn, pompoen en courgette zijn dus familie van elkaar maar qua smaak toch erg verschillend. Samen in een gerecht doen ze het goed. De wat drogere pompoen wordt in de oven mooi zacht door het vocht uit de courgette. Samen met de tomatensaus die we aanmaken met knoflook en basilicum een heerlijke combinatie.
We gooien niets weg!
Ik sprak laatst de buurman en die vroeg zich af hoe wij dat doen met al die gerechten die we maken. Duurzaamheid vinden we belangrijk. Verantwoord omgaan met voedselbronnen is daar een onderdeel van. Voor ons houdt dat in dat we niets weggooien. Voor Voedzaam & Snel maken we veel recepten, alles eten we op of geven we weg. Soms moeten gerechten meerdere keren over om tot het beste resultaat te komen. De voorgaande probeersels belanden in bewaarbakken en daar maken we wat van op de dagen dat er geen nieuw recept online komt. Baksels en recepten die wel goed gaan worden ook regelmatig opgehaald door vrienden of familie. Nadat ze op de foto zijn gegaan natuurlijk. Zo maken we alles op en belandt er (bijna) nooit wat in de prullenbak. Bijna, omdat er ook wel eens iets zo ontzettend mislukt dat er gewoon echt niets meer mee te beginnen is. Maar dat overkomt eigenlijk alleen Jennifer, haha ;-)
Lasagne van pompoen en courgette | Vegetarische ovenschotel
Dit heb je nodig
- 400 gr Gezeefde tomatensaus - pomodori
- 10 gr Basilicum
- 1 teen Knoflook
- Zout en peper - naar smaak
- 700 gr Pompoen
- 1 Courgette
- 80 gr Geraspte kaas
- 1 Tomaat
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe de tomatensaus in een steelpan en verwarm op laag vuur
- Snijd ondertussen de basilicum fijn en voeg toe aan de tomatensaus
- Pers de knoflook uit boven de saus, roer door en verwarm, breng op smaak met zout en peper
- Was de schil van pompoen en snijd de pompoen doormidden
- Schep de zaadlijsten eruit
- Snijd de helften doormidden zodat je kwarten krijgt
- Snijd nu zo dun mogelijke plakjes van de pompoen
- Was de courgette en snijd ook hier dunne plakjes van (ik heb een mandoline gebruikt)
- Leg in een kleine ovenschaal eerst een laagje pompoen op de bodem (hoeft allemaal niet te netjes)
- Druk een beetje aan en giet er een paar scheppen tomatensaus overheen
- Verdeel de saus en dek af met plakken courgette
- Vervolgens weer een laag pompoen, gevolgd door saus en dan courgette
- Herhaal totdat alles op is
- Strooi de geraspte kaas over de lasagne
- Snijd een tomaat in dikke plakken en leg op de kaas
- Plaats in de oven voor 60 minuten (vrij lang maar dat heeft de pompoen nodig om zacht te worden)
Snijd de pompoen in dunne plakken
Verdeel de saus over de pompoen
Dek af met courgette
Superlekker. Ik heb de pompoen wel geschild en even in oven met olijfolie voorgegaard. Geitenkaas i.p.v. gewone kaas eroverheen gedaan. Smikkelen
Vandaag gemaakt, ipv tomatensaus een zelfgemaakte kaassaus met bieslook erbij gedaan en wat vega gehakt er doorheen. Alles prima gaar en smaakvol! Echt hƩƩl erg lekker, bedankt voor dit lekkere recept!
Bedoel je de bloem vd courgette ipv pompoen?
Zojuist gemaakt. Smaak is best goed, maar ondanks dat ik de pompoen vantevoren al iets had geroosterd, toch nog niet goed gaar. Ik heb dit vaker aan de hand gehad als er courgettes in zitten, die zorgen dat de garing niet helemaal lekker gaat.
Mocht ik hem nog een keer maken, dan pas ik zeker dingen aan. Ik zou de pompoen iets langer laten voorgaren en de courgettes grillen. Ook wat meer kruiden kan geen kwaad. En een pittige kaas gebruiken!
zoals hij nu is, vind ik hem niet voor herhaling vatbaar, sorry.
Hoi Petra,
Dat kan natuurlijk, iedereen heeft een andere smaak. Wij houden beetgare knapperige groente en zo verwerken we ze vaak ook in onze gerechten. Als je ze helemaal zacht wilt dan moet het langer in de oven.
Ik heb het vanavond gemaakt, alleen een heel klein beetje veranderd. Voor de tomatensaus heb ik eerst een uitje gefruit en er ongeveer 300 gr gehakt bij gedaan.
We vonden het heerlijk jammer dat de pompoen helemaal tot een brij was geworden dus volgende keer iets minder lang in de oven. Anyway, het was heel lekker.
Wij hebben hem ook gemaakt en hij was heerlijk. Ik heb trouwens de pompoen van te voren 10 min in de oven gebakken (gewoon op de bakplaat), met wat olijfolie erover heen. Daardoor was deze al zacht en heeft de hele lasagne maar 20 min in de oven gestaan. Scheelt behoorlijk in baktijd.
Ik ben benieuwd, hij staat nu in de oven.
Ik heb een grote ovenschaal 30x20cm gebruikt, maar ik had niet zoveel tomatensaus tussen de lagen zoals op de foto, klopt dit?
Ohja, een duurzame tip: voorverwarmen van de oven is meestal zonde van de energie. De meeste gerechten (eigenlijk alles uitgezonderd wat maar heel kort in de oven moet en tulband) hoeven niet in een voorverwarmde oven. Dan duurt de bereiding maar een paar minuten langer en de oven staan niet 20 minuten te stoken tijdens het voorbereiden.
Hoi Eveline,
Leuk om te lezen dat het gesmaakt heeft! En wat een goede tip om de oven niet voor te verwarmen. Scheelt toch weer 3000 watt Ć” 20 minuten. Ik ga er een keertje over schrijven.
Groetjes,
Sven
Mjam, smaakte boven verwachting goed! Zeker voor herhaling vatbaar. Maar dan wel gelijk zien dat deze hoeveelheid voor 2 personen is (met 4 dus wat krap, ondanks grotere pompoen)
Dit lijkt me erg lekker en wil het vanavond maken! Ik heb een flespompoen ipv een gewone, maakt dat iets uit?
Groetjes, Naomi
Hallo, je moet de pompoen niet eerst schillen?
Hoi Tanja,
Neehoor, dat hoeft niet. De schil van een pompoen kun je prima eten. Hij bevat net even een andere samenstelling aan voedingsstoffen dan het vruchtvlees dus juist goed om ook de schil gewoon te eten. Alleen even goed wassen is voldoende. Mocht je het vanavond gaan maken, eet smakelijk alvast!
Dat ligt er aan welke pompoen je hebt. Flespompoen en de oranje hokkaido hoeven niet worden geschild. De grotere pompoensoorten vaak wel.