Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel
Ik heb een super lekkere ovenschotel gemaakt! Ik heb hem een Mexicaanse ovenschotel genoemd omdat ik hem wel een beetje Mexicaans-achtig vind met de mais, het gehakt, de bonen en de tomaten.
Deze ovenschotel is ontstaan met restjes uit de kast en de koelkast. Ook met weinig producten kun je een voedzame maaltijd op tafel zetten. De truc is voldoende voedzame producten in je kast en de vriezer hebben liggen die langer houdbaar zijn en die je aanvult als je ze hebt gebruikt. Zo kun je dus ook iets voedzaams op tafel zetten als je koelkast bijna leeg is en je nog geen boodschappen hebt gedaan. Toen ik dit recept bedacht, had ik slechts verse trostomaten, een zoete aardappel, een bakje crème fraîche en een restje geraspte kaas liggen. Ik voegde daar gehakt uit de vriezer, een rode ui, een teentje knoflook, mais-, rode kidneybonen- en tomatenblokjes uit blik aan toe. En natuurlijk wat gedroogde kruiden. Omdat ik de blikjes helemaal op wilde maken, werd het recept iets te veel voor twee personen, het is voldoende voor drie personen. Maar ben je met zijn tweeën, dan kun je wat overblijft van deze ovenschotel ook de volgende dag opeten als onderdeel van je lunch, of in de avond.
Er zijn verschillende soorten zoete aardappel in verschillende kleuren. Wij hebben in dit ovenschotel recept zoete aardappel gebruikt met een roze schil en een lichte binnenkant.
Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 200 gr gehakt - rund
- 300 gr Mais - 300 gram
- 310 gr Rode kidneybonen - 310 gram
- 200 gr Trostomaten
- 1 blik Tomatenblokjes
- 450 gr Zoete aardappel
- 1 Rode ui
- 1 teen Knoflook
- 200 gr Crème fraîche
- 75 gr Jonge kaas - geraspt
- 1 tl Chilipoeder
- 1 tl Kerriepoeder
- Peper - naar smaak
- Zeezout - naar smaak
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Schil de zoete aardappel en snijd hem in dunne plakjes
- Spoel de aardappelplakjes af en kook ze drie minuten met een beetje zeezout
- Laat de kidneybonen en de mais uitlekken in een vergiet
- Snijd de ui in halve ringen en bak deze samen met het gehakt
- Snijd ondertussen de knoflook fijn
- Giet eventueel vet van het gehakt af en voeg de tomatenblokjes uit blik en de knoflook toe, laat dit drie minuten zachtjes pruttelen
- Snijd ondertussen de trostomaten in blokjes
- Hussel alle ingrediënten behalve de aardappelplakjes en de geraspte kaas door elkaar en maak het op smaak met peper en zeezout
- Doe de helft van het mengsel in een ovenschaal
- Leg hier de helft van de aardappelplakjes op en schep nu de rest van het mengsel in de schaal
- Leg de andere helft aardappelplakjes erop, strooi de geraspte kaas er overheen en strooi nog een klein beetje chilipoeder over de kaas
- Plaats de ovenschotel 20 minuten in de oven en zet eventueel de laatste vier minuten de grillstand van de oven aan voor een knapperig korstje
Dank je wel voor de heerlijke recepten, maak regelmatig iets.
Zou het wel fijn vinden als er hete luchtoven of electrische oven bij het recept zou staan
Hoi Corrie,
Bedankt voor je reactie, dit is een goede tip! Dit gaan we bij nieuwe recepten toevoegen.
Groetjes, Jennifer
Ook heel lekker met vega gehakt, echt een top recept!
Ik heb het gehakt vervangen door paprika en wat paprikapoeder. Erg lekker.
Dit was een heerlijke ovenschotel! Ik heb wel creme fraiche light gebruikt, en minder dan in het recept, en dan is het nog steeds erg lekker! Een blijvertje.
Heerlijke ovenschotel!!
En echt heel gemakkelijk te maken.
Ik heb de hoeveelheden verdubbeld, we hebben vanavond met 6 personen ervan gegeten en er was nog over voor morgen.
Beste Jennifer en Sven,
Wij genieten altijd enorm van jullie heerlijke recepten.
De Mexicaanse ovenschotel ga ik dan ook zeker maken.
Ik zou het alleen zo prettig vinden wanneer er bij de recepten ook de voedingswaarde wordt vermeld.
Calorieën, koolhydraten, eiwit en vet zijn denk ik voor velen interessant om te weten.
Is hier een mogelijkheid toe??
Groet, Jet
Beste Jet,
bedankt en leuk dat je de ovenschotel gaat maken! We willen de focus verleggen van calorieën tellen naar kijken wat gezond is voor je lichaam. Het uitrekenen van de voedingswaarde per recept is een tijdrovend klusje. We hebben niet genoeg tijd om dat voor ieder recept uit te rekenen, maar we gaan dit wel doen bij de recepten in ons nieuwe boek! Mocht je het voor een recept zelf willen uitrekenen dan komt deze website goed van pas: http://nevo-online.rivm.nl/ProductenZoeken.aspx
Groetjes, Jennifer
Beste Jennifer,
Bedankt voor je reactie en de link die je hebt gestuurd.
Succes met jullie nieuwe boek!!
Groet, Jet
Ben het helemaal eens met Jet.
In jullie boek, wat ik natuurlijk heb, vind ik het een groot gemis dat je niet kunt zien hoeveel calorieën en vooral koolhydraten een gerecht bevat. En al die vitaminen? Wie zit daarop te wachten?