Pizzabodem van broccoli
Onze pizzabodem van bloemkool was een succes, tijd voor een variatie op dit veel gelezen recept. Het is een pizzabodem van broccoli geworden en wederom is het resultaat erg lekker!
Bekijk hier het recept voor de pizzabodem van bloemkool die we een aantal jaar geleden maakten.
Wat je niet moet verwachten is een knapperige bodem die je met een hand kunt optillen. De bodem wordt wel stevig, maar hij blijft flexibel. We gebruiken broccoli voor de boden en dat heeft heel andere eigenschappen dan witte bloem waar traditioneel de pizza’s van gemaakt worden. Broccoli bevat veel meer belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen en bovendien meer vezels. Voor de bodem gebruiken we 200 gram broccoli. Deel je de pizza dan heb je toch al mooi 100 gram groente per persoon weggewerkt.
Het maken van de bodem is eigenlijk bijzonder simpel. Je hebt er wel een keukenmachine voor nodig waar je de broccoli in kunt vermalen. Bij de pizzabodem van bloemkool hebben we de bloemkool nadat hij vermalen is eerst in de magnetron gestoomd om het vocht er uit te krijgen. Bij deze pizzabodem van broccoli is dat niet nodig. Broccoli bevat minder vocht dan bloemkool.
Pizzabodem van broccoli
Dit heb je nodig
- 200 gr broccoli
- 2 eieren
- Italiaanse kruidenmix - van alles 1 takje - oregano, rozemarijn, tijm, salie
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/4 tl peper
- 1/2 tl zout
- 200 gr mozzarella
- 4 el Pizzasaus
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Weeg 200 gram broccoliroosjes af en maal ze fijn in de blender
- Doe de vermalen roosjes in een ruime kom en voeg de eieren toe
- Hak de kruiden zo fijn mogelijk en voeg toe
- Voeg de knoflook toe en de peper en het zout
- Maal 100 gram mozzarella fijn in de keukenmachine en voeg toe
- Schep alles goed door elkaar zodat er een egale massa ontstaat
- Beleg de bakplaat van de oven met een vel bakpapier
- Leg hier het broccolimengsel op en vorm er een pizza van
- Zorg dat je hem niet te dun maakt aan de rand om verbranding tegen te gaan
- Bak de boden 20 minuten in de oven
- Verdeel de pizzasaus over de bodem als deze uit de oven komt
- Snijd de overige 100 gram mozzarella in plakjes en verdeel over de saus
- Plaatst de pizza terug in de oven voor 15 minuten
- Serveer met een handje ruccola
mijn oppas kids hebben genoten. het maken en het opeten. super, verrassend en lekker
Wat leuk om te horen!
Interessant gerecht! Ik heb de broccoli wel eerst gestoomd voordat deze in de bodem ging. Omdat ik iemand aan tafel kreeg die de grioenten graag goed gaar heeft. Daarna wat korter gebakken en halverwege gekeerd dat werkte prima
Beste gezonde pizzabodem ever! Ook mijn dochter van 2,5 vindt het heerlijk!
Heerlijke pizzabodem. Vraagje: kan je ze ook invriezen voordat je ze belegd? Of 2 dagen in de koelkast bewaren? Hebben jullie daar ervaring mee?
Alvast bedankt!
Hoi Roos,
Ja je kunt de bodem prima 2 dagen bewaren in de koelkast voor gebruik. Met invriezen hebben we geen ervaring. Omdat er broccoli in de bodem gaat, zit er ook vocht in. dit bevriest als je de bodem invriest. Dit komt de structuur van de bodem niet ten goede. Maar wie weet, komt dat met het afbakken weer goed. als je het hebt geprobeerd, ben ik heel benieuwd naar het resultaat!
Groetjes, Jennifer
Mag ik ook beleggen naar believen ?
Ik heb chocelrol ik gezonde pizza maken welke groenten is beter mozarrella
Hoi.
Ik probeer te gaan voor gezonde recepten en daardoor deze ook gevonden.
Netjes gevolgd, maar de bodem is erg slap. Heb ik iets verkeerds gedaan?
is fijner als bloemkool niet zo nat en het smaakt zalug
Bedankt voor dit recept! Zojuist uitgeprobeerd en absoluut voor herhaling vatbaar! Omdat ik te weinig mozzarella had gekocht, heb ik minder door het mengsel voor de bodem gedaan. De bodem viel uit elkaar met opscheppen, maar zelf heb ik daar geen problemen mee. De smaak was ook heerlijk en het geeft toch een fijn gevoel om een pizza te eten die echt gezond is! Ik ga zeker vaker op deze manier pizza maken!
Super leuk om te lezen dat je het lekker vond! Zelfs als hij uit elkaar valt door te weinig mozzarella ;-)