It’s Christmas! Nou ja het duurt nog even, maar wat heb ik er nu al zin in. Deze pompoenrollade is een perfect hoofdgerecht voor het kerstdiner. Deze rollade is vegetarisch én een master piece. De vulling van paddenstoelen heeft een vlezige structuur. Je zult geen vlees missen in dit kerst hoofdgerecht, I promise!

Vulling van paddenstoelen voor pompoenrollade

In 1 gevulde pompoenen gaat 500 gram bospaddenstoelen. Dat klinkt superveel, maar als je ze lang genoeg bakt totdat al het vocht eruit is, houd je een stuk minder over. Het resultaat is een soort paté achtige bospaddenstoelen vulling met een heerlijke geconcentreerde smaak. We hollen de pompoenen uit en ook dat vruchtvlees bakken we mee met de paddenstoelen. Het zou toch zonde zijn om dat weg te gooien.

Naast heel veel paddenstoelen maken we de vulling voor deze vegetarische rollade met linzen, gedroogde abrikoos, verse rozemarijn, speculaaskruiden, dragon, ui, knoflook en zeezout. De geur en de smaak zijn goddelijk!

Voor de vulling kun je zelf een mix van paddenstoelen samenstellen, of kijk wat er voorradig is in de supermarkt. Wij hebben voor dit recept shiitake, bospaddenstoelen, kastanje champignons, oesterzwam, bundelzwam en portobello gebruikt.

Rollade van pompoen

Rollade is van oorsprong een vleesgerecht. Wil je een vegetarisch hoofdgerecht op tafel zetten met het kerstdiner, dan is dit een perfect recept. Het ziet er feestelijk uit, is een centerpiece op tafel. Net als met vlees, binden we de gevulde pompoen op met slagerstouw.

Dit kerstrecept is super voedzaam. Maar wel iets minder snel. Maar hé dat mag ook wel met kerst, toch? Het fijne van dit gerecht, is dat je het grootste gedeelte van de bereiding kunt voorbereiden. Met een gezellig kerstmuziekje erbij. Ik deed tijdens het bereiden van dit recept ook vast een glitterende kerstjurk aan. Zo kom je helemaal in de stemming!

Jennifer maakt pompoenrollade

Kerstdiner voor twee?

Wordt het kerstdiner dit jaar met zijn tweetjes gevierd? Dan heb je ruim genoeg aan één pompoenrollade. Mag kerst toch iets groter gevierd worden? Dan kun je het aantal personen in het recept hieronder aanpassen en dan veranderen de benodigde ingrediënten automatisch mee. Super handig.

In onze categorie kerstrecepten vind je nog meer gerechten om je kerstdiner compleet te maken.

Heb jij deze pompoenrollade of een ander kerstrecept van ons gemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vond en hoe het stond op jouw kersttafel. Tag je ons op Instagram of Facebook? @Voedzaamensnel #Voedzaamensnel

Pompoenrollade

Een rollade van pompoen gevuld met bospaddenstoelen, linzen en gedroogde abrikoos.
1 uur 30 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 3 porties

Dit heb je nodig

  • 1 flespompoen
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui
  • 500 gr paddenstoelen mix
  • 1 teen knoflook
  • 3 gr rozemarijn - vers
  • 50 gr abrikoos - gedroogd
  • 100 gr linzen - uitlekgewicht
  • 25 gr pijnboompitten
  • 1/4 el speculaaskruiden
  • 1 tl dragon - gedroogd
Voor de cranberrysaus
  • 250 gr cranberries - vers of diepvries
  • 1 stokje kaneel
  • 3 kruidnagels
  • 2 el honing
  • 300 ml water

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden, hetelucht
  • snijd de flespompoen doormidden met eens scherp mes, schep de pitjes en draden eruit met een lepel, gooi de pitjes weg
  • schraap nu met de lepel, vruchtvlees uit het bovenste gedeelte van de pompoen, zodat je een mooie ruimte krijgt die je straks kunt vullen. Houd het vruchtvlees apart
  • besmeer de de pompoenhelften aan beide kanten met een beetje olijfolie en bak ze met de vleeskant naar beneden, 30 minuten in de oven
  • snipper intussen de ui en laat fruiten in een grote hapjespan op laag vuur
  • snijd de paddenstoelen in kleine stukjes, snijd de knoflook en het vruchtvlees van de pompoenen fijn, ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en snijd fijn
  • voeg de paddenstoelen toe aan de ui, zet het vuur hoog en bak al het vocht uit de paddenstoelen, dit duurt ongeveer een uur. Al het vocht moet eruit zijn.
  • doe tegelijkertijd de ingrediënten voor de cranberrysaus in een steelpan en laat zachtjes inkoken, ongeveer 20 minuten, haal het kaneelstokje en de kruidnagels eruit en zet de saus apart
  • snijd intussen de gedroogde abrikozen in kleine blokjes en laat de linzen uitlekken, bak de pijnboompitten lichtbruin in een droge pan
  • Haal de pompoen tussendoor uit de oven zodra de 30 minuten voorbij zijn en laat even afkoelen
  • voeg nadat de paddenstoelen ongeveer 30 minuten in de pan zitten, de knoflook, rozemarijn en wat grof gemalen zout toe, voeg na 45 minuten de uitgelekte linzen toe
  • maak het paddenstoelen mengsel op smaak met de speculaaskruiden, de dragon en zout naar smaak en voeg de abrikoos toe. Het mag flink op smaak zijn.
  • leg de pompoenhelften op een plank en vul ze met het paddenstoelenmengsel, druk een beetje aan
  • leg nu de pompoenhelften op elkaar en bindt om met slagerstouw (bekijk in de video in dit bericht hoe je dat doet)
  • Verwarm de pompoenrollade 15 minuten in de oven, snijd vervolgens in plakken en serveer met de cranberrysaus

Tip

Serveer deze kerstsalade met granaatappel bij de pompoenrollade
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Trefwoord: kerstdiner
Porties: 3 personen
Door: Jennifer