preisoep met wortel en gember
Een op en top wintersoepje, deze preisoep. En vullen dat hij doet! Na het eten van deze heerlijke preisoep zit je goed vol. Heel góed vol zelfs, want deze soep staat bol van de vitamines, mineralen en vezels door de enorme hoeveelheid groente die we gebruiken. De flinke hoeveelheid gember die we gebruiken verwarmd je lichaam. Heerlijk op koude winterdagen.
Deze preisoep is genoeg voor ongeveer anderhalf schaaltje per persoon. Of twee grote soepborden. Als we de hoeveelheid groente bij elkaar optellen en door twee delen kom je op ongeveer 400 gram groente per persoon. Dat is al twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente! Alle groente bij elkaar zorgen voor een breed arsenaal aan belangrijke vitamines en mineralen. De wortel bijvoorbeeld, is zeer rijk aan caroteen. Caroteen is een krachtig antioxidant dat vrije radicalen in ons lichaam neutraliseert. Caroteen is ook de stof die de wortel oranje kleurt. Naast de caroteen bevat de wortel nog veel meer goede voedingsstoffen. Pectine bijvoorbeeld. Deze in water oplosbare vezel zorgt ervoor dat de darmen gestimuleerd worden en dat de ontlasting soepel blijft omdat het veel vocht vasthoudt.
Preisoep maken is makkelijk
Het bereiden van deze preisoep is een fluitje van een cent. Leuke uitdrukking ;-) Een fluitje van een cent betekende volgens de Dikke van Dale dat het fluitje vroeger echt maar één cent koste. En omdat iedereen op een fluitje kon spelen was het heel gemakkelijk. Vandaar dat ‘een fluitje van een cent’, gemakkelijk of simpel betekent. Het maken van deze preisoep is dus erg simpel: alle ingrediënten grof snijden, even kort bakken in een lekker klontje roomboter, dan de bouillon erbij, even kort koken en pureren met de staafmixer, de keukenmachine of de blender. Simpeler kan bijna niet.
Voor de bouillon gebruiken we trouwens smaakversterker-vrije bouillonpoeder. Deze is te verkrijgen bij de reformwinkel. De Tuinen of de G&W.
preisoep met wortel en gember
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 300 gr Prei
- 500 gr Winterpeen
- 2 tenen Knoflook
- 50 gr gembe - vers
- 2 gr rozemarijn - vers
- 20 gr Roomboter
- 750 ml Bouillon
Zo maak je het
- Snijd de prei in ringen en was deze goed
- Pel de knoflook en schil de gember
- Snijd de wortel en de gember in grove stukken en snijd de knoflook fijn
- Verwarm de roomboter in een pan en bak hierin alle gesneden ingrediënten en de blaadjes rozemarijn ongeveer 5 minuten zachtjes op matig vuur
- Vul de waterkoker met 750ml water, zodra het kookt voeg je het bij de groente
- Laat het 15 minuutjes zachtjes pruttelen met het deksel op de pan
- Pureer nu de alle ingrediënten met een staafmixer, of giet de soep over in een blender of grote keukenmachine
Ja dubbel portie gemaakt voor achter de hand bij geen zin in koken. Smaakt heerlijk.
Lekker soepje, echt verwarmend voor een winterdag. Gember was iets overheersend, maar is volgende keer te verhelpen door iets minder of wat room erdoor heen. Bedankt weer ;)
Heerlijke soep. Maak hem regelmatig. Vooral als het ern beetje druk is en voldoende groenten eten er bij inschiet, kom je met deze soep heel ver.
Heerlijk soepje! Nu al één van mijn favorieten. Ik doe er soms een klein beetje room in bij het serveren, maakt de soep iets zachter van smaak.
Goed idee! Ik zal het toevoegen als tip.
Ziet er lekker uit! Is dit voldoende als maaltijd of moet er nog iets bij geserveerd worden?
Hoi Nicol,
Dit recept is voldoende als maaltijd voor 2 personen.
Wat een lekker soepje! Kruidig, maar nergens overheersend, lekker dikke structuur. Ik heb hem met standaard tuinkruiden bouillon gemaakt (sorry ;) en er wat chilivlokken over gemaald, topsoepie!