Geniet van deze Provençaalse mosselen! Dit recept is supersimpel om te maken en zit boordevol smaak en gezonde stofjes. Mosselen bevatten veel eiwitten, vitamines en omega-3 en in dit recept voor Provençaalse mosselen voegen we meer groente toe dan in menig mosselrecept. Bovendien stomen we stomen de mosselen niet met wijn, maar met bouillon. Dat maakt dit tot een supergezond recept!

Provençaalse mosselen

Mossel recept zonder alcohol

Mosselen worden doorgaans gestoomd met wijn, soms met bier. Heel vaak met alcohol dus. Nu verdampt het grootste deel van de alcohol tijdens het koken, maar toch kan het zijn dat je geen alcohol wilt gebruiken. Ik ging zelf op zoek naar een mossel recept zonder alcohol en ik kon geen lekker recept vinden. En als eigenaar van een website met gezonde recepten, ging ik direct aan de slag met de oplossing: ik bedacht zelf een mossel recept zonder alcohol!

Provençaalse mosselen

Wanneer eet je mosselen?

Heb jij bij mosselen de associatie dat je die vooral in het voorjaar en in de zomer eet, met lekker weer? Nou, vanaf nu niet meer. De beste mosselen eet je namelijk in de periode augustus tot december (en volgens kenners zouden ze het lekkerst zijn van september tot november). Ja, juist in de herfst! Grappig toch. De mosselen zijn dan op hun grootst en vol van smaak.

Provençaalse mosselen

Provençaalse mosselen eten met kinderen

Wij volwassenen bedenken vaak wat een kind wel of niet zal lusten. Onbewust verzin jij misschien wel zelf dat je kind geen mosselen lust. Maar is dat wel echt zo? Ik daag je uit om die gedachte overboord te gooien. Doe alsof het de normaalste zaak van de wereld is en leer je kinderen hoe ze de mossel uit de schelp kunnen halen. De handen mogen lekker vies worden!

Provençaalse mosselen

mosselrecept zonder wijn
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5 kg mosselen
  • 2 el olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 g tomatenblokjes - uitlekgewicht
  • 2 el Provençaalse kruiden
  • 150 ml groentebouillon
  • 7 g peterselie - vers
  • grove peper

Zo maak je het

  • Snijd de ui in halve ringen, de rode paprika in reepjes en de courgette in halve maantjes, snijd de knoflook fijn.
  • Spoel de mosselen af onder koud stromend water. Gooi mosselen weg die openblijven na een tik op de schelp of die beschadigd zijn.
  • Verhit de olijfolie in een mosselpan (of een grote pan met deksel), voeg de ui toe en bak zachtjes aan.
  • Voeg de gesneden groente en knoflook toe en bak zo'n 5 minuten, snijd intussen de peterselie fijn.
  • Voeg de tomatenpuree en de tomatenblokjes toe en laat de groenten 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Strooi de Provençaalse kruiden over de groente en schep om, voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
  • Voeg de mosselen toe, dek af met een deksel en laat ze in 5-7 minuten koken, totdat alle mosselen open zijn. Schud de pan halverwege voorzichtig om de mosselen gelijkmatig te laten garen.
  • Schep de mosselen met de groenten op borden en strooi de verse peterselie erover.

Tip

Dit recept is voor twee volwassenen, maar als je er een stokbroodje bij serveert kunnen twee kleine kinderen ook mee eten. Wij hadden genoeg aan dit recept met twee kinderen van 7 en 3 jaar oud. 
Print dit recept
Recept: Avondmaaltijd, Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Porties: 2 personen
Door: Jennifer
Provençaalse mosselen