Ratatouille met zoete aardappel en Parmezaan
Wisten jullie dat het Nederlandse woord ‘ratjetoe’ (van rommeltje) een verbastering is van het Franse ‘ratatouille? Ik kwam het per toeval tegen op wikipedia. Altijd leuk om te weten!
Dit gerecht is echter alles behalve een rommeltje. Althans de manier waarop ik het gerecht maak. Ik heb alles in plakjes gesneden en plakje voor plakje in een ovenschaal gelegd. Zo krijg je een super mooi vegetarisch gerecht met veel kleur en mooie smaken. Traditioneel maak je ratatouille van in blokjes gesneden groenten die gaar pruttelen in een verse tomatensaus. Dat ziet er wel een beetje rommelig uit. Dus ik begrijp wel waar de naam vandaan komt.
Geen traditionele ratatouille
Ik heb nog iets anders gedaan dan de traditionele bereiding van ratatouille. Ik heb de aubergine vervangen door zoete aardappel. Dat maakt het een completer gerecht vind ik. Normaal zou je bij ratatouille iets van rijst serveren. Maar nu met de zoete aardappel erbij is dat niet nodig.
Inspiratie voor dit recept kreeg ik trouwens van de gelijknamige Disney film ‘Ratatouille’ die ik een paar weken geeden met mijn dochter gekeken heb. Ratatouille is een animatiefilm over een rat die super goed kan koken. De rat bestuurt via de haren van een onbelangrijke afwashulp zijn armen en bereidt zo de heerlijkste gerechten. Dat gaat natuurlijk fout, wordt de afwashulp ook nog verliefd op de souschef , etc. etc. Voor wie hem nog niet gezien heeft zal ik niet te veel spoilen. Voor kinderen is het in ieder geval een erg leuke film.
In de film zag ik dus dat ze ratatouille maakten door dunne plakjes groente te stoven in een tomatensaus. een super leuk gerecht. Lekkere smaken en bovendien heel erg gezond.
Ratatouille is gezond
Dit gerecht is één bonk groente en gezondheid. Afgeladen met vitamines, mineralen en vezels. Vrij laag in koolhydraten en een mooie portie onverzadigde vetten. Wat wil je nog meer? Enig minpuntje is misschien … de wat langere bereidingstijd. Het snijden van de plakjes en het in de ovenschaal leggen ervan neemt gewoon wat extra tijd in beslag. Deze ratatouille is daarom bij uitstek een geschikt gerecht voor in het weekend of voor op dagen dat je zin hebt om eens lekker in de keuken bezig te zijn.
Ratatouille met zoete aardappel en Parmezaan
Dit heb je nodig
- 1 ui - gele
- 5 el olijfolie - geraffineerd
- 800 gr tomaat - roma
- 1 paprika - rood
- 3 tenen knoflook
- 5 gr tijm - vers
- 450 gr zoete aardappel
- 450 gr courgette
- zout
- 50 gr Parmezaanse kaas
Zo maak je het
- Snijd de ui in grove stukken en doe in een ruime pan met 5 eetlepels olie. Laat zachtjes fruiten
- Snijd ondertussen de helft van de tomaten in stukken, verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd ook in stukken. Pel en snipper de knoflook. Voeg alledrie toe aan de ui. Ris de blaadjes van de tijm boven de pan. Plaats een deksel op de pan en laat op laag vuur zachtjes stoven.
- Ga verder met het schillen van de zoete aardappel. Snijd deze in dunne plakjes. Snijd ook de courgette en de tomaten in plakjes. Gebruik voor het beste resultaat een goed scherp en niet te klein keukenmes.
- Nadat je de plakjes hebt gesneden is de saus klaar om te pureren. Doe dit met de staafmixer. Voeg wat zout toe naar smaak.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet de saus in een ovenschaal. (niet te groot, ongeveer 20x20x7)
- Maak nu in je hand stapeltjes van de plakjes gesneden groente. Als je een stapeltje van ongeveer 20 plakjes hebt leg je het stapeltje in de ovenschaal, in de saus. Herhaal totdat de hele ovenschaal vol zit.
- Rasp de Parmezaanse kaas en verdeel over de groente
- Plaats in de voorverwarmde oven op 180 graden voor 40-45 minuten