Otis (3 jaar) is gek op pasta en ik ben gek op ovenschotels: als de schotel in de oven staat kan ik de keuken schoonmaken en de kinderen in bad doen. En dat betekent tijd voor mezelf als de kinderen op bed liggen! Rigatoni al forno is een leuk en lekker Italiaans recept, maar ik mis, zoals in veel basisrecepten, groente. Daar doen wij natuurlijk wat aan. Ik voeg courgette, paprika’s en wortel toe en maak dit Rigatoni a forno recept gezonder.

pasta ovenschotel maken

De zomervakantie zit er voor de meeste mensen weer op. Het normale ritme begint weer en het liefst beginnen we dan ook weer met ‘gezond doen’. Daar horen lekkere, gezonde en simpele recepten bij!

Rigatoni al forno is zo’n simpel en makkelijk doordeweeks recept. Met rigatoni pasta (maar een andere volkoren pastasoort is ook prima), een rijke tomatensaus en een beetje geraspte kaas tover je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel. Zet de ovenschotel in de oven en geniet daarna van een smaakvolle, gezonde maaltijd waar ook de kinderen van zullen smullen!

Rigatoni al forno | pasta ovenschotel

Wil je geen pasta gebruiken? Je kunt de pasta ook vervangen door blokjes zoete aardappel, snijd ze in blokjes en kook ze beetgaar. Of maak eens deze koolhydraatarme pasta van courgette. Wil je nog meer groente toevoegen? Maak dan deze groene pastasaus van spinazie.

Rigatoni al forno

Pasta ovenschotel
15 min
25 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 3 porties

Dit heb je nodig

  • 400 g tomatensaus met Parmezaan
  • 250 g volkoren rigatoni
  • 250 g ricotta
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 paprika's
  • 1 courgette
  • 150 g geraspte wortel
  • 80 g geraspte kaas
  • 2 el olijfolie - om in te bakken
  • grove peper - naar smaak
  • 1 snuf zout

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180°C en kook de rigatoni pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking al dente
  • Snipper de ui, snijd de paprika en de courgette in blokjes en snijd de knoflook fijn
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui glazig, voeg vervolgens de groente en de knoflook toe en bak ongeveer 5-7 minuten
  • Voeg de tomatensaus met Parmezaan toe en laat 5 minuten sudderen
  • Schep de pasta door de pastasaus en verdeel de helft over een ovenschaal
  • Voeg de ricotta toe, verdeel met een lepel en bestrooi met grove peper
  • Schep nu de rest het pastamengsel in de ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas
  • Bak de rigatoni al forno in 25-30 minuten af in de oven
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 3 personen
Door: Jennifer