Spitskoolschotel met kerrie en puree
Spitskoolschotel met gehakt. Super lekker! Jammer dat we het niet zo vaak gebruiken. Tijd om eens wat meer met spitskool te gaan doen. De kerrie maakt dit gerecht helemaal af. Ik houd er van om er flink wat van te gebruiken in deze ovenschotel met spitskool. Mocht je niet zo van kerrie houden, gebruik dan de helft.
Wist je dat spitskool een echte lente en zomergroente is. En dat deze lokaal gekweekt wordt en gewoon uit Nederland komt? Perfect om nu in het heerlijke voorjaarszonnetje te genieten van deze spitskoolschotel. Gebruik je niet de hele spitskool? Snijd de rest van de spitskool julienne, doe het in een afsluitbaar trommeltje. Los een eetlepel honing, een eetlepel azijn en een snufje zout op in 5 eetlepels warm water en voeg toe aan de spitskool. Zet in de koelkast en de volgende dag heb je heerlijke rauwkost voor in je wrap of gewoon voor door een salade. Ook lekker als fris bijgerecht bij een avondmaaltijd. Op zoek naar een compleet rauwkost recept met spitskool? Bekijk hier ons koolsla met appel en cranberry recept.
Spitskool is een gezonde groente voor in een schotel
En dat is eigenlijk een pleonasme want alles wat we groente noemen is gezond. Maar wel leuk om te vermelden is dat de spitskool een echte allrouder is. Qua voedingsstoffen dan. Eigenlijk van alles een beetje en van niets bijzonder veel. Deze alleskunner bestaat voor 93,8% uit water en bevat naast de vele vitaminen en mineralen ook een mooie portie voedingsvezels.
Spitskoolschotel met kerrie en gehakt
Dit heb je nodig
- 500 gram Aardappel - kruimig
- 400 gram Spitskool - (ongeveer een halve per twee personen)
- 1 ui - rood
- 2 tenen knoflook
- 200 gram gehakt - half om half
- 2 theelepels kerriepoeder
- 100 gram crème fraîche
- peper en zout - naar smaak
Zo maak je het
- Schil de aardappel en snijd in blokken. Kook gaar in ongeveer 20 minuten en giet de aardappelen af.
- Snipper de ui en fruit in een ruime pan 2 minuten in een beetje olie
- Voeg het gehakt toe en bak rul
- Snijd ondertussen de spitskool doormidden en snijd in reepjes. (gebruik de kern niet)
- Voeg de spitskool toe aan het gehakt en bak mee totdat het geslonken is.
- Snipper ondertussen de knoflook en voeg direct toe
- Voeg de kerrie toe en breng op smaak met een beetje zout
- Voeg de crème fraîche toe aan de aardappelen en stamp fijn. Voeg een klein beetje water toe totdat je een mooie smeuige puree hebt. Breng op smaak met een klein beetje zout en veel gemalen peper
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe het spitskool mengsel in de ovenschaal, verdeel en druk licht aan
- Schep de puree er op en verdeel met de bolle kant van een lepel over de spitskool
- Plaats in de oven voor 15 minuten of totdat de puree mooi gaat kleuren
Op hoeveel graden mag de oven?
Hoi Cora, de oven mag op 180 graden, boven- en onderwarmte. Eet smakelijk!
Groetjes, Jennifer
kun je deze schotel ook een dag van te voren maken?
Hoi Jenny,
Dat kan zeker, bereid de schotel helemaal voor en bewaar de ovenschaal afgedekt in de koelkast. De volgende dag bak je hem af in de oven. Doe dit dan wel iets langer: 25-30 minuten op 175 graden, zodat de schotel goed warm is.
Groetjes, Jennifer
Heeeerlijk receptje. Heb voor de pit nog iets peper en cayennepeper toegevoegd.
Hallo Jennifer & Sven, ik wil jullie grote complimenten geven voor het lekkere recept! Het was heerlijk! Zelfs onze puber genoot ervan! Haha. Ik heb meteen 2 van jullie gekocht!
Veel liefs Diana