Spruitkool recept | quiche met spruitjes, feta en chili
Ben je op zoek naar een recept met spruitkool? Dan zit je op Voedzaam & Snel gebakken! We hebben namelijk al heel veel recepten met spruitjes gemaakt die ook nog eens bewezen lekker zijn (aldus jullie reacties, waarvoor dank!). Deze quiche met feta en chili is heel smaakvol, voor de spruitjesliefhebber en de spruitjestwijfelaar. Is dat een woord? Nu wel :-)
Op Instagram stories vroegen we aan jullie met welk ingrediënt we een recept moesten maken. Spruitjes werd er geantwoord. Daar worden wij nou blij van! En zo hadden we een extra reden om nog een recept te maken met spruitkool. En deze quiche is echt geweldig goed gelukt.
Wat is spruitkool
Spruitkool is een koolsoort waarvan de okselknoppen – dat klinkt gek! – worden gegeten. Die okselknoppen noemen we spruitjes. Eigenlijk is spruitkool niks anders dan de plant met de spruitjes eraan. Zoals een spruitje groeit dus. Spruitkool is erg goed bestand tegen vorst en daardoor een echte wintergroente. Als het erg koud wordt, zet de plant zetmeel om in suiker, wat hem beschermt tegen bevriezing. Mensen zeggen wel eens: spruitjes zijn het lekkerst als de vorst erover is geweest. Stel je oogst de spruitkooltjes als het heeft gevroren, dan heeft de plant een deel zetmeel omgezet in suiker en smaakt ie zoeter. We weten niet zeker of het smaakverschil significant is, maar als het ervoor zorgt dat mensen spruitjes vaker op het menu zetten, dan is het een prima theorie!
Recepten met spruitkool
Dit spruitkool recept is super super super lekker. Ik heb de spruitjes doormidden gesneden en gebakken met biologische spekjes, rode ui, kerriepoeder en chili. De geur die je ruikt bij het bakken is al zo lekker, dat je de spruitjes direct zou willen eten. Dat kan ook en is meteen een tip: bak de spruitjes totdat ze beetgaar zijn en je hebt een heerlijke maaltijd. Maar in dit recept gaan we nog een stapje verder. Ik verrijk de spruitjes met zongedroogde tomaatjes, fetakaas en een mengsel van omega 3 eieren en crème fraîche en bak er in 30 minuten een quiche van in de oven.
Wil je nog meer recepten met spruitkool? Bekijk dan deze blog met 7x spruitjes recepten.
Spruitkool recept | quiche met spruitjes, feta en chili
Dit heb je nodig
- 500 gr spruiten
- 1 rode ui
- 100 gr spekjes
- 5 zongedroogde tomaatjes
- 5 eieren
- 200 gr crème fraîche
- 100 gr feta
- 1 tl kerriepoeder
- 1/4 tl chili
- 1 teen knoflook
Zo maak je het
- verwarm de oven voor op 200 graden
- maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden
- snijd de rode ui in halve ringen
- bak de spruitjes met de spekjes, ui, kerriepoeder en chili ongeveer 8 minuten (bijna beetgaar) in een pan
- snijd intussen de zongredroogde tomaatjes in reepjes en kluts de crème fraîche en een teentje geperste knoflook met de eieren
- schep het spruitjesmengsel in een flexibele vorm, leg de zongedroogde tomaatjes erop en verkruimel de feta eroverheen
- giet het eimengsel gelijkmatig over de spruitjes
- bak de spruitkool quiche in 30 minuten gaar in de oven
- strooi er nog een beetje chili overheen
Ik wil het gaan proberen op een kharme bodem ipv 5 eieren.
Hoi Violetta, wat voor koolhydraatarme bodem ga je gebruiken? Ik ben benieuwd!
Groetjes, Jennifer
Spruitjes kool taart super lekker voor herhaling
Wij vonden het lekker. Er zat een zoete smaak aan.
Het water loopt me nu al in de mond, deze week nog zal ik dit recept gaan maken.