Stamppot andijvie met pompoen
Stamppotten, het zijn echte herfstrecepten. Deze stamppot andijvie met pompoen lijkt veel op de traditionele stamppot met rauwe andijvie. Deze variant vinden wij alleen lekkerder en door het verwisselen van de aardappels met pompoen wordt hij nog wat gezonder.
Pompoen bevat zoals we ook al uitlegden in het recept voor pompoenpuree, veel minder koolhydraten en meer vitamines en mineralen dan aardappel. Hieronder een tabelletje die de twee groenten met elkaar vergelijkt.
Pompoen | Aardappel | |
Kcal | 17 | 82 |
Water | 94,4 g | 77 g |
Eiwit | 0,6 g | 2 g |
Koolhydraten | 2,5 g | 17 g |
Waarvan suikers | 2 g | 0 g |
Vet | 0,3 g | 0,1 g |
Vezels | 1,2 g | 2,5 g |
Vitamine B1 | 0,12 mg | 0,08 mg |
Vitamine B2 | 0 mg | 0,05 mg |
Vitamine B6 | 0,03 mg | 0,25 mg |
Vitamine B11 | 10 µg | 9 µg |
Vitamine C | 14 mg | 8 mg |
Natrium | 2 mg | 3 mg |
Kalium | 380 mg | 440 mg |
Calcium | 20 mg | 9 mg |
Fosfor | 45 mg | 50 mg |
Ijzer | 0,8 mg | 0,5 mg |
Magnesium | 10 mg | 20 mg |
Koper | 0,08 mg | 0,10 mg |
Zink | 0,2 mg | 0,3 mg |
Stamppot andijvie met pompoen
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit recept is voor: 2 porties
Dit heb je nodig
- 1 Pompoen
- 1 krop Andijvie
- 1 el Kerrie
- 125 gr gerookte spekblokjes
- 1 mespuntje Nootmuskaat
- Peper - naar smaak
Zo maak je het
- Was de pompoen en snij hem in tweeën
- Schep de zaadjes eruit en snij de pompoen in grote blokken
- Leg de pompoen blokken in een pan met ruim water en breng aan de kook
- Zodra het water kookt, vuur laag draaien en zachtjes gaar laten worden in ± 8 minuten
- Snij ondertussen de andijvie klein en spoel goed uit
- Zet een grote hapjespan op het vuur en bak hierin de spekjes
- Als de spekjes klaar zijn, voeg je de helft van de andijvie toe, bak mee met de spekjes
- Voeg de kerrie toe en bak de andijvie totdat deze geslonken is
- Giet de pompoen af zodra deze gaar is en laat goed uitlekken in een vergiet
- Doe de pompoen terug in de pan en stamp het tot een puree
- Voeg de gebakken en de rauwe andijvie toe en roer erdoor
- Breng op smaak met peper en nootmuskaat
Print dit recept
Porties: 2
Dat was inderdaad heel lekker! Bedankt voor het delen!
Heel verrassend; lekkerder dan met aardappels!