Een echt winters gerecht waar ik dol op ben: erwtensoep. Een heerlijke damende pan dikke erwtensoep maken duurt misschien wel eventjes, maar het is vooral wachten en niet veel werk. Bovendien bevat zo’n bordje erwtensoep een flinke lading aan groente en dat is meer dan welkom tijdens korte dagen en winters weer. 

Erwtensoep zonder rookworst is voor mij geen echte erwtensoep. De bio+ rookworst die verkrijgbaar is bij de Jumbo kwam voor ons als beste uit de bus. Deze bestaat uit varkensvlees (88%), varkensspek, zout, varkenszwoerd, aardappelzetmeel, specerijen, dextrose, antioxidant E300 (dit is vitamine C) en conserveermiddel E250 van biologische oorsprong (een mineraal). Geen smaakversterkers dus, wat veel andere rookworsten wel bevatten. Ze voegen alleen wel dextrose toe. Dit is een suiker. Maar vergeleken met de andere rookworsten is dit de verstandigste keuze. De biologische oorsprong is ook fijn. Heb jij een nog betere rookworst gevonden, laat het ons weten! Ook voor de spekblokjes kwamen we uit op de gerookte spekreepjes van Bio+. Neem maar eens een kijkje bij de spekreepjes, bijna allemaal bevatten ze suiker! Deze variant gelukkig niet. Bouillonblokjes hebben we gebruikt van het merk Cenovis, te koop bij de Gezond & Welzijn.

En dan verder met de groente, want dat zijn er nogal wat: 400 gram spliterwten, een winterpeen, 1/4 knolselderij, een prei, een ui en 8 takjes selderij. Een laurierblaadje en 2 liter water maken je heerlijke erwtensoep compleet. Ewrtensoep bevat van alle soeppen de meeste groente. De soep is ook erg dik. Het lijkt wel een groene smoothie ;-)  Erwtensoep is ook goed in te vriezen: ideaal om mee te nemen als gezonde lunch voor op je werk. En het vult ongelofelijk goed. Dit erwtensoep recept is goed voor 4 flinke porties.

Stevige erwtensoep van verse groente

20 min
1 uur
1 uur 20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 400 gr Spliterwten
  • 2 l Water
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 Laurierblad
  • 200 gr Spekreepjes
  • 250 gr Rookworst
  • 1 Winterpeen
  • 1/4 Knolselderij
  • 1 Prei
  • 1 Ui
  • 8 Selderij - vers

Zo maak je het

  • Spoel de spliterwten af en doe ze in een soeppan met 2 liter water, 2 bouillonblokjes, het laurierblad en de spekreepjes
  • Zet het vuur hoog en breng aan de kook, zodra de soep kookt zet je het vuur laag en laat je de soep 45 minuten zachtjes koken (zonder deksel), schep tussendoor het schuim weg
  • Snijd ondertussen de knolselderij in blokjes, de prei in ringen, de wortel in plakjes en de ui in halve ringen
  • Ga nu relaxen, stofzuigen of iets anders doen totdat de 45 minuten voorbij zijn
  • Voeg de gesneden groente toe aan de soep en laat in 30 minuten op heel laag vuur zachtjes gaar koken
  • Neem 25 minuten tijd voor jezelf, maar roer wel af en toe door de soep
  • Snijd de rookworst in plakken en de selderij fijn, voeg toe zodra de 30 minuten voorbij zijn en kook 1 minuut mee
Print dit recept
Recept: Avondmaaltijd, Hoofdgerecht, Soep
Keuken: Nederlands
Porties: 4
Door: Sven