Tikka Masala currypasta recept
Ik wilde al een hele tijd zelf tikka masala currypasta maken maar het kwam er steeds niet van. Ik dacht dat het ingewikkeld zou zijn en lang zou duren. Maar wat blijkt. Het maken van tikka masala currypasta is enorm eenvoudig! In deze post lees je er alles over. Het recept vind je onderaan.
Normaal gebruiken we Pataks currypasta uit een potje en dan de Tikka Masala variant. Die vinden we het lekkerst. Pataks maakt goed spul van verse kruiden en gebruikt geen conserveermiddelen. Maar toch leek het mij leuk om dit een keer zelf te maken. Ik heb de ingrediënten van achterop het potje overgenomen en heb hier en daar online gekeken hoe anderen het maken. Na een paar keer testen en bijschaven ben ik tot een heerlijke tikka masala currypasta gekomen.
De gouden tip heb ik van de briljante Jamie Oliver. Een aantal kruiden roosteren we kort in een droge pan. Net zoals je pijnboompitjes bruinbakt. Dit geeft enorm veel extra smaak en maakt het tot een echte tikka masala currypasta.
Wat is Tikka masala eigenlijk?
Kip tikka masala is een Brits-Indiaas gerecht bedacht door een chef uit Bangladesh, India die in Glasgow, Engeland woonde. Het verhaal luidt; dat op een dag in het restaurant van de Indiase chef een Engelse meneer de gebakken en gemarineerde stukjes kip (tikka) te droog vond. De chef besloot daarop aan het gerecht tomatensaus toe te voegen. De specerijen (masala) in de tomatensaus en later aangevuld met yoghurt vormden de basis voor dit nieuwe recept. De chef noemde het “kip tikka masala”.
Er zijn echter meerdere versies te vinden over de geschiedenis van dit heerlijke gerecht. Op de website van Food detectives Diary wordt de oorsprong van tikka masala verder uitgediept.
Tikka masala vegetarisch
Wat wij eigenlijk doen met dit recept, is enkel de basis van de specerijen vermengen met tomatenpuree zodat je een kruiden- of currypasta krijgt. Met deze basis kun je dus de traditionele kip tikka masala maken. Maar met de tikka masala currypasta kun je ook eindeloos variëren. Ik moet eigenlijk bekennen dat ik nog nooit het traditionele recept gemaakt heb met de currypasta. Wij gebruiken het veelal om vegetarische curry’s te maken. Lekker veel groente en geen (traditionele) witte rijst, maar zilvervliesrijst. Zo gebruiken wij de tikka masala om een gezond gerecht te maken.
Recepten waarbij je deze currypasta kunt gebruiken
Bij onderstaande recepten wordt gebruik gemaakt van een currypasta. Deze kun je vervangen door je zelf gemaakte tikka masala currypasta uit dit recept.
Tikka masala currypasta maken en bewaren
Het maken van de currypasta is een fluitje van een cent. Je hebt er wel een keukenmachine voor nodig. Met de vijzel zou het ook moeten lukken maar dan ben je wel even bezig en je hebt een flinke vijzel nodig. Misschien dat het ook lukt met een staafmixer als je de ingrediënten eerst goed klein snijdt. De keukenmachine is in ieder geval de beste optie.
Als je dit recept volgt, heb je genoeg tikka masala currypasta voor ongeveer 5 gerechten voor twee personen. Omdat er veel verse ingrediënten in de currypasta gaan, kun je het niet lang in de koelkast bewaren. En 5 dagen achter elkaar een curry eten lijkt me ook geen goed idee. Maar er is een oplossing. Je kunt de currypasta namelijk heel goed invriezen. Verdeel de pasta over 5 zakjes, knoop ze dicht en vries ze in. Haal een zakje met zelf gemaakte currypasta ’s ochtends uit de vriezer op de dag dat je de pasta wilt gebruiken.
Tikka masala currypasta maken
Dit heb je nodig
- 4 tenen knoflook
- 40 gr gember - vers
- 2 tl cayennepeper
- 2 el gerookt paprikapoeder - zoet
- 2 tl garam masala
- 1 tl zeezout - grof
- 4 el rijstolie - mag ook andere olie zijn, geen extra vergine
- 140 gr tomatenpuree
- 4 Spaanse pepers - vers
- 40 gr koriander - vers
- 4 el kokos - gedroogd, geraspt
- 2 tl komijnzaad
- 2 tl korianderzaad
Zo maak je het
- Zet een pan met anti-aanbaklaag op matig vuur en rooster hier kort het komijn- en korianderzaad in totdat ze licht verkleuren en lekker gaan ruiken
- Snijd de steeltjes van de Spaanse peper en pel de knoflooktenen. Snijd beide in stukken en stop in de keukenmachine
- Voeg de rest van de ingrediënten toe samen met het geroosterde komijn- en korianderzaad
- Draai tot een mooie puree. Schep, indien nodig, de currypasta tussendoor even om in de keukenmachine om alles goed te vermalen.
Super lekkere tikka massala. Perfect pittig en een heerlijk aroma. Op de foto bij het artikel staat er peterselie terwijl het wel koriander is op de foto en ook moet gebruikt worden in het recept
Bedankt voor het recept.
Je kunt de pasta ook in ijsblokvormpjes invriezen en ze dan in een doosje doen. Of in van die kleine vriezer bakjes. Scheelt weer plastic.
Hoi Saskia, dat is een goed idee! Ik ga een gele currypasta maken en zal jouw tip gelijk gebruiken. :-)
Groetjes, Jennifer
Hoi Saskia,
Ik heb ook een heerlijke gele currypasta gemaakt en jouw tip gebruikt! –> https://www.voedzaamensnel.nl/bijgerecht/gele-currypasta-zelf-maken/
Groetjes, Jennifer