Vegetarische burger van spinazie
Een vegetarische burger stond al een tijdje op ons lijstje om te gaan maken. Na een paar keer proberen zijn we op dit lekkere recept uitgekomen. Deze heerlijke groenteburger past goed in een vegetarische maaltijd. Daarnaast is deze vegetarische burger makkelijk en leuk om te maken en gebruiken we geen lastig verkrijgbare ingrediënten.
Vegetarische burger van spinazie als vleesvervanger
Wij zijn flexitariër en geen vegetariër. We vinden het leuk en lekker om niet elke dag vlees te eten. We eten liever drie keer per week een stukje vlees van goede kwaliteit (biologisch) en een of twee keer per week een lekker vet visje. Zo blijven er een paar dagen in de week over voor vegetarische maaltijden. Om toch het gevoel van een stevige maaltijd te hebben is het soms leuk om de groente te laten lijken op een stukje vlees. Deze vegetarische groente burger is daar een mooi voorbeeld van.
Meer groente door vegetarische burger
Door het eten van een vegetarische maaltijd is het gemakkelijker om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 gram groente te komen. De 200 gram groente vinden wij eigenlijk nog te weinig. We zouden dat eerder als een ondergrens willen zien. Dus minimaal 200 gram groente per dag. Wij komen op onze vegetarische dagen soms aan de 500 gram groente per persoon. Bedenk je eens hoe enorm veel voedingsstoffen je dan binnenkrijgt. Als je de variatie van verschillende groente groot houdt, heb je een zeer compleet pakket van veel belangrijke vitamines en mineralen.
Vegetarische burger van spinazie
Voor dit recept gebruiken we 450 gram diepvriesspinazie. Na het uitlekken blijft er qua gewicht wel wat minder over; ongeveer 300 gram. We gebruiken diepvriesspinazie in deze vegetarische burger omdat het makkelijk werkt. Verse spinazie zou je eerst moeten blancheren om het te laten slinken. Daar gaat meer werk in zitten. Diepvriesspinazie is net zo gezond als verse spinazie. Net zoals diepvriesboerenkool en verse boerenkool. ‘Vers’ wordt geassocieerd met het meest gezonde maar dat is niet bij alle groente het geval.
Verse spinazie
Verse spinazie wordt na de oogst naar de veiling gebracht. Hier wordt het verkocht aan groothandelaren. Vervolgens gaat de spinazie naar de fabriek waar het gewassen, verwerkt en verpakt wordt. Daarna wordt het naar de supermarkt gebracht waar het nog enige tijd in de schappen blijft liggen. In totaal duurt het gemiddeld anderhalf tot twee weken voordat de ‘verse’ spinazie gegeten wordt. Door het tijdsbestek is een deel van de vitamines en mineralen verloren gegaan.
Diepvriesspinazie
Diepvriesspinazie wordt meestal op contactbasis gekweekt. Het gaat direct vanaf het land naar de fabriek waar het verwerkt wordt zonder tussenkomst van een veiling. In de fabriek wordt het kort geblancheerd en direct diepgevroren. Door het blancheren verlies je ook een deel van de voedingsstoffen. Maar eenmaal ingevroren blijven de vitamines en mineralen bewaard.
Bij beide producten, vers of diepvries, gaat dus een deel van de vitamines en mineralen verloren. De enige gezondere optie waarbij de meeste voedingsstoffen beschikbaar blijven is het zelf verbouwen van de groente. Dan kun je het oogsten en een half uurtje later op je bord hebben liggen. Dit is alleen niet voor iedereen mogelijk.
Vegetarische burger maken, simpel recept
Het recept voor deze vegetarische burger is simpel en de smaak is erg lekker. We hebben een aantal keer geprobeerd om de groente burger te maken zonder paneermeel of bloem. Maar helaas… om tot het beste resultaat te komen, en dit betekent een krokant buitenkantje en een stevige binnenkant, is het toevoegen van een bindmiddel op basis van graan naar ons idee onoverkomelijk. Wat we ook uitgezocht hebben is de minimale hoeveelheid die nodig is om het te laten slagen. Dat komt voor deze burgers op 50 gram paneermeel en geen bloem. We gebruiken paneermeel zonder suiker. Dat is verkrijgbaar bij de meeste grote supermarkten. Kijk daarvoor even achter op de verpakking. Bij sommige merken paneermeel wordt bijvoorbeeld glucosestroop (=suiker) toegevoegd.
Met dit recept kun je ongeveer 10 vegetarische burgers maken. Voor het maken van het beslag heb je een keukenmachine nodig.
Vegetarische burger van spinazie
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 450 gr Diepvriesspinazie
- 250 gr Rode kidneybonen
- 1 teen knoflook
- 1 Ui
- 50 gr oude kaas - geraspt
- 1 Ei
- 50 gr Paneermeel
- Peper en zout - naar smaak
- Roomboter - om in te bakken
Zo maak je het
- Zorg ervoor dat de diepvriesspinazie ontdooit is. Je kunt dit het beste een dag van tevoren doen door de spinazie in de koelkast te plaatsen in een zeef met een schaal eronder. Zo kan het vocht er uit
- Doe de spinazie in een zeef en druk met de bolle kant van een lepel het laatste vocht uit de spinazie. Doe de spinazie vervolgens in een ruime schaal
- Vermaal de rode kidneybonen met de ui (schil verwijderen en grof hakken) en knoflook (schil verwijderen) in een keukenmachine
- Voeg het mengsel toe aan de spinazie
- Voeg ook de rest van de ingrediënten toe en meng het tot een mooi geheel
- Vorm nu van ongeveer twee eetlepels een mooie groenteburger. Laat de groenteburgers 20 minuten in de koelkast op een vel bakpapier opstijven
- Smelt in een koekenpan op matig vuur een klontje roomboter en bak hierin de burgers om en om totdat ze mooi donkerbruin zijn (ongeveer 3-4 minuten per kant)
klinkt goed! eventueel een alternatief voor paneermeel is fijngemalen hazelnoot, maakt een superkrokant korstje! (zo maak ik vaak geitenkaasburgers)
Echt?!? Wat een goed idee! Nog nooit aan gedacht. Gaan we zeker proberen. Dankje voor de tip!
Groetjes,
Sven
P.S. heb je een recept voor de geitenkaasburgers die je misschien met ons wilt delen? Klink erg lekker ;-)
Ze zijn heerlijk! Bedankt voor het recept!
Waarschijnlijk een kwestie van uitproberen, maar in het kader van variëren met groenten: denken jullie dat dit recept ook kan met diepvries boerenkool en andere peulvruchten? Bijv doperwten of linzen? Of zou de structuur dan veranderen?
Groetjes Judith
Hoi!
Stomme vraag misschien, maar… Kidneybonen moet je toch heel lang weken en koken? Of gebruiken jullie de bonen uit een glazen potje/blikje, deze kun je wel meteen gebruiken toch?
Hoi Judith,
We gebruiken bonen uit een potje inderdaad. Deze kun je direct gebruiken voor het recept.
Groetjes,
Sven
In ons gezin zijn er 2 vegetariërs dus dan zijn 10 groenteburgers wel wat veel… Kun je de burgers die je niet gebruikt ook invriezen of meerdere dagen in de koelkast bewaren? Ziet er namelijk erg lekker uit!
Hoi Tanja,
invriezen hebben wij nog niet geprobeerd, maar je kunt ze wel een paar dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje. Je kunt ook de helft van het beslag gebruiken en vijf burgers maken.
P.S. de burgers zijn ook erg lekker als je niet vegetarisch bent!
Hoi Margreet, wat een goed idee, kikkererwtenmeel. Dat gaan we ook eens uitproberen!
Super lekker, deze burgers. Ik vroeg me laatst zomaar af of het ook mogelijk was kidneybonen te gebruiken voor een groentenburger en ja dat kan dus :-). Kikkererwtenmeel gebruikt in plaats van paneermeel en dat gaat ook prima. Bedankt voor dit recept.