Volkoren pizzadeeg zelf maken
Ik had dus het idee om een volkoren plaatpizza te maken met lekkere groenten. De groenten lagen al in mijn winkelwagentje en toen moest ik op zoek naar volkoren pizzadeeg. Ik had het volgens mij wel eens zien liggen in de supermarkt. Maar helaas vandaag dus niet. Dan maar zelf het deeg maken. Blijkt nog super eenvoudig te zijn ook.
Onderaan deze post vind je een stap-voor-stap van de bereidingswijze met foto’s!
Ik ben te rade gegaan bij een Italiaans restaurant bij ons om de hoek. Hun bodems zijn altijd super dun en krokant. Heerlijk vind ik dat. Ik houd niet van die zompige pizzabodems.
De chef vertelde mij dat het niet mogelijk is om van volkorenmeel een net zo’n dunne bodem te maken als van enkel bloem. Helaas. Ik wil toch echt volkorenmeel gebruiken voor de pizzabodem, dus dan maar iets dikker. Zijn volgende tip was het toevoegen van een klein beetje suiker zodat de gist goed te eten heeft en voldoende luchtigheid in het deeg kan brengen. Daarbij vertelde hij me dat hij minder water gebruikt en wat meer olijfolie.
Hoppa, met deze tips op zak ben ik aan de slag gegaan en het lukte vrijwel direct. De bodem wordt inderdaad niet zo dun en krokant als van de pizzeria maar ik ben er wel heel erg tevreden over en het resultaat is boven verwachting.
Van het pizzadeeg ga ik een volkoren plaatpizza maken. Het recept daarvoor volgt snel. In deze post laat ik je zien hoe we het pizzadeeg maken. Stroop je mouwen op en laat je spierballen zien want we gebruiken geen kneedmachine of mixer voor het maken van dit heerlijke volkorendeeg. En die mini workout is mooi meegenomen toch :-)
Zelf volkoren pizzadeeg maken
Dit heb je nodig
- 300 gr volkoren meel
- 4 gr droge gist
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 1/2 tl zout
- 2 el olijfolie
- 175 gr water - lauw/kamertemperatuur
Zo maak je het
- Maak op je aanrecht een berg van het volkorenmeel
- Maak een kuiltje in het midden door een draaiende beweging te maken in het midden
- Voeg in het kuiltje het zout, de gist en de suiker toe
- Voeg de olijfolie toe
- Roer met je ene hand in het kuiltje van het meel terwijl je met je andere hand langzaam het water toevoegt
- Kneed het deeg stevig door voor 5 tot 7 minuten of totdat het mooi en elastisch aanvoelt
- Vorm een bal van het deeg en bestrooi met wat meel zodat het niet gaat plakken
- Doe het deeg in een ruime kom en dek af met keukenfolie
- Zet het deeg op een warme plek (in de buurt van de kachel bijvoorbeeld) en laat 45 minuten rijzen
- Leg een vel bakpapier (ter grootte van je bakplaat) op het aanrecht, leg het pizzadeeg hier in het midden op strooi wat meel over het deeg en over de deegroller
- Rol het pizzadeeg dun uit in de vorm van het bakpapier, bestrooi tussendoor met wat extra meel als hij blijft plakken
- Je pizza is nu klaar om belegd te worden
Gist en zout kan je niet tegelijk in je deeg mengen. Het gist wordt gedood door het zout.
Kan je het kneden in de keukenmachine met dreghaak doen? Ivm mijn atrosevingers
Ja gelukt, gewoon in mijn keukenmachine met deeghaak, 8 minuten gekneed, uur laten rijzen en mooie pizzabodem…. Goed recept!
Ah top! Goed om te horen.
Moet de pizza ook wellicht gebakken worden? En hoe lang bij welke temperatuur?
Hier vind je de recepten met de toppings en baktijden: https://www.voedzaamensnel.nl/?s=plaatpizza
Vraag: op welke temperatuur moet de oven ingesteld worden (geen hete lucht oven) en hoe lang is de baktijd ? Dit vind ik niet terug in het recept.
Dag Sven,
ik heb een leuk receptje gevonden op de Fork over Knives site over het WFPB-dieet.
https://www.forksoverknives.com/recipes/vegan-baked-stuffed/vegan-pizza-recipe-creamed-spinach/
ik wilde mijn eigen pizzadeeg maken. Ik bak vaak mijn eigen volkorenbrood. Dan gebruik ik uiteraard meer gist en doe twee rijzen
Ik mis bij jou recept de baktijden en oventemp.
Hoelang moet jouw belegde pizza de oven en bij welke temperatuur?
Ik kan wel gaan googelen maar jou persoonlijke ervaring vergroot de kans op succes
groet
Aad
Hebben huisarrest vanwege Corona! Deeg maken dus leuk tijdverdrijf. Goed gelukt dankzij goede uitleg!
Bedankt en nog veel succes met je informative site!
Harrie Crijns
Harriecrijns.jouwweb. nl
Hoi Harrie,
Wat fijn dat dit recept voor leuk tijdverdrijf heeft gezorgd! Beterschap :-)
Liefs, Jennifer
Hallo,
Kan je de suiker door iets vervangen wat gezond er is zoals honing of zo ??
Ik wil de pizza heel graag maken
Liefs
Hi Macy,
De suiker is puur functioneel. Het wordt gegeten door de gist. De gist gaat hierdoor koolzuur aanmaken en daar wordt het deeg luchtig van. De suiker verdwijnt dus.
Bedankt voor het delen van je recept! Leuk om eens met de kleintjes te proberen, die zijn er dol op!
Hi,
over het volkoren pizzadeeg.
Wat is het nut van suiker in deeg?
Gist eet suiker om vervolgens koolzuurgas te maken zodat het deeg gaat rijzen.
Een mooie site voor al uw brood en gist vragen vind ik: https://www.brood.net/faq/ingredienten-in-brood/hoe-werkt-gist-