Witlofschotel met kip en kaas
Dat bekt lekker toch? Witlofschotel met kip en kaas! En niet zo maar kaas. Want voor dit witlof uit de oven recept gebruiken we een heerlijke blauwader schimmelkaas. Deze Roquefort geeft het hele gerecht zijn smaak. Alleen een beetje peper is nog nodig om het af te maken. Dit gerecht schuif je zo in de oven. Een makkelijk recept voor een doordeweekse dag.
Je moet wel van schimmelkaas houden. Ik ben er dol op en eet het ook graag bij een glaasje rode wijn of port. Je moet de smaak waarderen. Vind je het niets dan moet je snel op zoek naar een andere witlofschotel. Zoals deze kip met kokos, witlof en appel of dit heerlijke witlof uit de oven met appel en walnoten recept.
Schimmel is niet (altijd) vies
Gelukkig maar dat er schimmels bestaan, ze redden de levens van miljoenen mensen. Met schimmels wordt onder andere penicilline geproduceerd. Een krachtig antibioticum dat bacteriële infecties bestrijdt. De schimmel die gebruikt wordt bij het maken van schimmelkaas is van hetzelfde geslacht. Namelijk de Penicillium roqueforti, waar de roquefort kaas uit dit recept zijn naam aan ontleent. De schimmel in de kaas heeft een conserverende werking en zorgt ervoor dat andere bacteriën geen kans krijgen. Daarnaast geeft het de kaas zijn specifieke smaak en textuur.
De schimmels worden met een dikke holle breinaald in de kaas gespoten waarna de kaas gekneed wordt. Vervolgens moeten de schimmels hun werk doen zodat er na een paar maanden rijpen een heerlijke schimmelkaas ontstaat. De schimmels in de kaas hebben overigens geen antibacteriële werking. Penicilline kan alleen geproduceerd worden door de Penicillium chrysogenum schimmel.
Witlofschotel met kip en kaas
Dit heb je nodig
- 500 gr witlof
- 400 gr kipfilet
- 150 gr champignons
- 200 gr crème fraîche
- 100 gr roquefort
- 2 stengels salade ui
- 1 snufje peper
- olie - om in te bakken
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2x2 cm
- Bak ze in een ruime pan in een scheutje olie ongeveer 5 minuten
- Snijd de champignons door vieren en voeg toe aan de kip, schep door elkaar en bak kort mee totdat de kip klaar is. Draai het vuur uit zodra de kip klaar is
- Snijd de kontjes van de witlof, halveer de stronken en snijd het hart eruit. Snijd vervolgens de witlof in halve ringen
- Voeg de witlof toe aan de kip
- Voeg de crème fraîche toe en brokkel de roquefort er overheen.
- Schep door elkaar en voeg naar smaak wat peper toe
- Schep het mengsel in een ovenschaal en plaats in de oven voor 25 minuten
- Snijd de salade ui in ringen en garneer de ovenschotel hiermee voordat je hem serveert
Mmmmm…. het is zo lekker. Al verschillende keren gemaakt.
kan je de kaas ook vervangen door iets anders van een andere kaas
Mijn hemel, wat een goed recept is dit: al drie keer gemaakt, en nu al favoriet. Ook al aan vrienden doorgegeven (met jullie website) die kwamen eten en achterover vielen in hun stoel :-)
Ik kan hem maar niet bewaren
Ik ga hem van de week zeker maken, lijkt mij erg lekker. Mijn vriend houdt niet van spruiten, maar wel van schimmelkaas, dus denk wel dat hij dit gaat lusten.
Hey wat gek dat je hem niet kunt bewaren. Heb je een account? Als hij van schimmelkaas houdt dan gaat hij het erg lekker vinden denk ik!
Het is lekker Wil Hemmer! Ik heb het vanavond gemaakt. Erbij had ik Basmatirijst voor mijn man, zelf heb ik er niets bij gegeten. En dat was ook prima.
Ik heb een foto gemaakt maar zie niet waar ik deze foto kan plaatsen.
Lijkt me lekker maar wat eet je erbij? Aardappels of pasta / rijst?
Voor twee personen is dit voldoende en niet nodig om er iets bij te serveren. Mocht je het voor meer willen maken dan denk ik dat aardappel er het beste bij past.