Witte asperges met rode bieten, feta en aardappel
Een heerlijk vega diner: witte asperges met rode bieten, feta en aardappel. Wat een feestje! De zon schijnt, de vogels fluiten en iedereen komt weer vaker buiten. Hoe lekker is het om van deze gezonde maaltijd te genieten in de zon? Ik zeg: fantastisch lekker. En weet je wat ook zo fijn is? Dit recept is makkelijk om te maken en staat daardoor snel op tafel. Top!
Witte asperges staan bekend als het ‘witte goud’ en zijn typisch een lente-delicatesse. Het seizoen van witte asperges begint in april en eindigt traditioneel op 24 juni. Deze groente groeit onder de grond en blijft wit omdat ze niet blootgesteld wordt aan zonlicht. Witte asperges zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals vitamines A, C, E, en K, foliumzuur en verschillende antioxidanten. Ze bevatten weinig calorieën maar veel vezels, wat ze een uitstekende keuze maakt voor een gezonde maaltijd. Na het eten van asperges kan je urine een sterke geur hebben. Dit komt door asparagusinezuur, dat zich afbreekt in zwavelhoudende verbindingen.
Witte asperges bereiden
Het bereiden van witte asperges is niet moeilijk, maar het is belangrijk dat je de harde onderkant, ongeveer 2 centimeter, van de asperge afsnijdt en dat je de asperges goed schilt. Anders zijn de asperges draderig en dat is zonde. De schillen en kontjes hoef je trouwens niet weg te gooien! Ze zijn ideaal om een rijke, smaakvolle aspergesoep van te maken. Simpelweg de schillen en kontjes koken in wat water met bouillon, en je hebt een perfecte basis voor een soep. Zeef de bouillon en voeg room en eventueel kruiden toe voor extra smaak.
Een gezond en vegetarisch lente-diner
Dit recept van witte asperges met rode bieten, feta en aardappel is niet alleen heerlijk, maar ook een feest voor het oog. De dieprode kleur van de bieten contrasteert mooi met het zachte wit van de asperges, terwijl de feta een zoute, romige textuur toevoegt die de aardse smaken complementeert. De aardappelen maken het gerecht hartig en vullend, perfect voor een lente-avondmaaltijd die je buiten in de zon kunt genieten.
Witte asperges zijn een echte seizoensfavoriet en dit is hét moment om ervan te genieten.
Zin in nog meer recepten met asperges? Gelijk heb je! Ik kan deze salade van gerookte zalm met aspergelinten, venkel en radijs aanbevelen. En deze aspergesalade met zoete aardappel is ook echt een feestje!
Witte asperges met rode biet, feta en aardappel
Dit heb je nodig
- 500 g witte asperges
- 1 el olijfolie
- peper en zout
- 500 g krielaardappelen - kleine
- 500 g rode bieten - voorgekookt
- 150 g feta
- 1 el extra vergine olijfolie
- 2 el balsamicocrème
- 1 tl honing
- 2 takjes verse dille
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd 2cm van de onderkant van de asperges en schil ze goed.
- Leg de asperges in een ovenschaal en besprenkel ze met 1 el olijfolie en kruid met een snufje zout en peper. Rooster de asperges voor 15-20 minuten in de oven, totdat ze zacht zijn.
- Halveer de krielaardappeltje, snijd grotere exemplaren in stukjes. Breng een pan met water en de aardappeltjes aan de kook en kook ze in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet af en laat iets afkoelen.
- Spoel intussen de bieten af en snijd ze in kleine blokjes. Meng in een kom met 1 el extra verdien olijfolie, 2 el balsamicocrème, 1 t honing en een beetje zeezout en grove peper naar smaak
- Snijd de dille fijn.
- Snijd de geroosterde asperges in stukjes van ongeveer 3 cm lang en doe ze met de krielaardappelen en de bieten in een kom. Schep alles voorzichtig om.
- Verkruimel de feta over de salade en garneer met de verse dille. Drizzle er eventueel nog wat extra olijfolie en balsamicocrème overheen voor extra smaak.