3x bonenspread maken
Een goede volkorenboterham beleggen we graag met lekkers. In dit geval met zelf gemaakte bonenspread. Bonen lenen zich perfect voor het maken van gezond broodbeleg, je kunt grenzenloos variëren met elke exotische boon die je te pakken krijgt. Wij hebben onze 3 favoriete recepten voor je op een rijtje gezet.
Bonen zijn gezond!
Brood eten we niet elke dag, variatie vinden we het belangrijkste, we wisselen daarom graag meerdere malen per week de broodmaaltijd in voor een stevige salade. Als er dan brood op het menu staat, dan beleggen we dit graag zo gezond mogelijk. Bijvoorbeeld met een van deze drie bonenspreads. Bonen zijn namelijk rijk aan vezels, die belangrijk zijn voor een goede darmfunctie. Bonen zijn een bron van eiwitten, bonen bevatten veel B-vitamines en mineralen zoals ijzer. De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot het jaar van de boon en dat vinden wij helemaal niet zo’n gek idee!
- Wist je trouwens dat bonen uit blik, pot of gedroogd allemaal even gezond zijn? Voor het gemak kun je dus prima bonen uit blik gebruiken. Deze zijn zacht en laten zich gemakkelijk tot een heerlijke spread verwerken.
- Wist je dat er meer dan 1000 verschillende soorten bonen bestaan! Wij gebruiken voor de spreads kikkererwten, linzen en cannellini bonen van Bonduelle. De bonen van Bonduelle smaken heerlijk en zijn van goede kwaliteit, ze kunnen onverwarmd direct uit het potje gegeten worden of gebruikt worden om er een lekkere bonenspread mee te maken.
- De ecologische voetafdruk van bonen is laag. Kies je voor bonen dan zorg je ook nog eens goed voor onze planeet.
Over de bonenspread recepten
Voor het maken van de recepten heb je een keukenmachine nodig. Bewaar de spreads in een afgesloten potje in de koelkast. Je kunt de zelf gemaakt bonenspreads drie dagen bewaren. Het kan zijn dat de spread wat gaat uitdrogen, roer er dan een klein scheutje olie doorheen voordat je het op je brood smeert.
Wil je nog meer variëren met exotische bonen, kijk dan eens in het schap van Bonduelle in je supermarkt en laat je verrassen. Gebruik bijvoorbeeld eens borlotti bonen, reuzenbonen of black eyed bonen om je bonenspread mee te maken of gebruik deze bonen in een lekkere salade of ovenschotel of stoofpot of …
Pittige bonenspread van linzen
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 310 gr Linzen
- 1/2 Rode ui
- 20 Zwarte olijven - ontpit
Zo maak je het
- Stop alle ingrediënten in de keukenmachine
- Draai het tot een mooie massa, er mogen nog grove stukjes in zitten
Romige bonenspread van kikkererwten
Dit heb je nodig
- 320 gr Kikkererwten
- 5 Zongedroogde tomaatjes
- 1 el Mayonaise
- Vers gemalen peper - naar smaak
Zo maak je het
- Stop alle ingrediënten in de keukenmachine
- Draai het tot een mooie massa, er mogen nog grove stukjes in zitten
Frisse bonenspread van cannellini bonen
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 350 gr Cannelini bonen
- 1 Rode biet - voorgekookt
- 70 gr spekblokjes
- peper - naar smaak
Zo maak je het
- Bak de spekjes krokant en laat ze uitlekken en afkoelen op een velletje keukenpapier
- Stop alle ingrediënten in de keukenmachine
- Draai het tot een mooie massa, er mogen nog grove stukjes in zitten
– Voor dit artikel krijgen we een vergoeding. Lees onze disclaimer –
Heerlijk, de linzen spread gemaakt met een teentje knoflook extra. Lekker op een zelf gemaakte pitten/zaden creacker. Bedankt
Hoe lang blijft dit goed in de koelkast.. enig idee?
Hoi Patricia, wij hebben vandaag de laatste restjes opgemaakt van de spread. Was nog erg lekker en smaakte goed. Als je het bewaard in een afgesloten trommeltje in de koelkast kan je het wel een dag of vier bewaren.
Hoi,
Als jullie gezond eten, kunnen jullie beter bonen uit een glazen potje pakken (let op dat er geen suikers toegevoegd zijn).
In blik zit bpa wat schadelijk is voor ons lichaam.
Daarnaast zou ik zelf voor bio kiezen, ietsjes duurder maar veel beter voor mens en milieu!
Groetjes, Linda
Helemaal mee eens Linda,ik spoel zelfs de bonen nog even af in een vergiet. Nog gezonder is het om zelf te weken en te koken.
Goh en dan lees ik in het verhaal hierboven dat bonen uit blik net zo gezond zijn en de merknaam komt ook meermaals naar voren. Niet echt een onafhankelijk stuk dus. Jammer, hoe wel ik persoonlijk niks tegen het merk heb, maar deze reclame ligt er zo dik bovenop dat ik er de kriebels van krijg
Hoi Johanna,
En daarom plaatsen we onder aan dit artikel de regel dat we we voor dit bericht betaald krijgen. Het is inderdaad reclame, we willen juist graag dat dit duidelijk is voor onze lezers. We maken op Voedzaam & Snel alleen reclame voor producten die we ook echt zelf gebruiken.
Groetjes,
Sven