5x gezonde salade dressing maken
Dressings maken de salade, ze zijn de versiertruc van elk blaadje sla en voegen ook nog de nodige voedingsstoffen toe. Het is tijd om de 5 lekkerste en gezonde salade dressings op een rijtje te zetten. Maar waarom een losse dressing als recept?
Wie onze site geregeld bezoekt weet dat we dol zijn op salades. Minimaal drie keer per week lunchen we met een grote salade in plaats van brood. Op deze dagen wordt er ’s ochtends in de keuken druk gesneden en gehakt om alles gereed te maken voor het middaguur. Het komt regelmatig voor dat er in de koelkast restjes blijven liggen. Een halve paprika, klein blokje feta, een kontje komkommer of een slap geworden wortel. Je kunt die ‘restjes’ natuurlijk weggooien voordat je de nieuwe boodschappen in huis haalt, maar je kunt het ook gewoon allemaal bij elkaar gooien en kijken wat het wordt. En precies, voor die mensen die het zonde vinden om de rommel van de groentela weg te gooien hebben wij de lekkerste salade dressings apart gebundeld. Handig toch.
Salade dressing maken
Een dressing is eigenlijk gewoon een saus voor over de salade. Waarom het voor een salade een dressing heet en geen saus weet ik niet, het klinkt in ieder geval gezonder. In de basis wordt een dressing gemaakt van olie, azijn en kruiden. Meer is ook eigenlijk niet nodig. Maar met slechts drie ingrediënten kun je wel eindeloos variëren. Wij maken de dressing altijd in een apart klein bakje klaar en voegen hem pas aan de salade toe als we gaan eten. Zo blijft je sla lekker knapperig.
Salade dressing maken met olijfolie
Olijfolie gebruiken wij eigenlijk altijd als basis van onze dressing. Maar, zo ontdekte wij laatst, de ene olijfolie is de andere niet. Jennifer had van haar werk een fles goede olijfolie cadeau gekregen. (bij ons staat eigenlijk standaard zo’n grote Bertolli fles in de kast) Even voor de duidelijkheid, we hebben het over koud geperste extra vergine olijfolies die niet geschikt zijn om te verhitten. We hebben de proef op de som genomen en de Bertolli olijfolie vergeleken met de fles die Jennifer cadeau had gekregen (ik hoorde later dat de fles €20,- kostte). Wat een verschil! Dat hadden we nooit verwacht. Echt een groot onverwacht verschil in smaak en mondgevoel. Er is niets mis met de olijfolie van Bertolli maar wat smaakt die ‘duurdere’ olijfolie anders. Vol van smaak, veel groener en zachter. We waren echt blij verrast door deze ontdekking en hebben sinds dien meerdere lekkere olijfolies in de kast staan speciaal voor over salades. De smaak van de olijfolie bepaalt voor een groot deel de smaak van de salade. Mocht je hier nog niet van op de hoogte zijn, ben je een salade fan en gebruik je vaak olijfolie? Dan zou ik je willen aanraden om verschillende olijfolies te proberen en je te laten verrassen door de verschillen in smaak.
De olijfolie die we zo lekker vinden is de Venta del Barón extra vergine. En het is niet vreemd dat we hem zo lekker vinden. De olijfolie is tweemaal op rij bekroond met de titel: “’s Werelds beste extra vergine olijfolie”! Je kunt de Venta del Baron bestellen in flessen van 500ml bij De Olijfolie shop. In onze volgende nieuwsbrief vind je eenmalig een kortingscode waarmee je de olie kunt bestellen met 10% korting.
Simpele salade dressing
We hebben ’s ochtends nooit veel tijd en dus veel baat bij een simpele salade dressing. Meer dan vier ingrediënten gebruiken we niet vaak. Ingewikkelde dressings zijn naar ons idee ook niet nodig om je salade lekker te maken. Sommige salades hebben zelfs helemaal geen dressing nodig ;-)
Salade dressing 01
Dit heb je nodig
- 2 el Olijfolie - extra vergine
- Peper
- zout
Zo maak je het
- Stop de ingrediënten bij elkaar in een bakje
Salade dressing 02
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- Olijfolie – 1 eetlepel
- Balsamico azijn – 1 eetlepel
- Peper – naar smaak
- Zout – naar smaak
Zo maak je het
- Stop de ingrediënten bij elkaar in een bakje
Saladedressing 03
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 1 el olijfolie - extra vergine
- 1 el Appelciderazijn
- zout en peper - naar smaak
Zo maak je het
- Stop de ingrediënten bij elkaar in een bakje
Salade dressing 04
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 2 el olijfolie - extra vergine
- 1 tl mosterd
- 1 tl dille
- zout - naar smaak
Zo maak je het
- Stop de ingrediënten bij elkaar in een bakje
Salade dressing 05
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 2 el Olijfolie
- 1 el Sesamolie
- 1 el Sesamzaadjes
- Peper
Zo maak je het
- Stop alle ingrediënten bij elkaar in een bakje
Hallo
Hoeveel gram salade gebruik je voor de hoeveelheid dressing?
Dit ben ik
kun je de dressing in voorraad maken en in een klein flesje doen in de koelkast? en als dat kan hoe lang is het dan houdbaar?
Goede vraag!
Hoi Hanneke, Je kunt er meer van maken en het langer bewaren. Ik twijfel alleen een beetje over de dressing met de sesamzaadjes. Er bestaat een mogelijkheid op het vormen van botulisme bij ingrediënten zoals verse basilicum en knoflook die in olie bewaard worden. Ik weet niet zeker of dit wel of niet geldt voor sesamzaad en dille. Ik heb er niets over kunnen vinden dus voor de zekerheid maar niet doen met dressing nummer 4 en 5. 1, 2 en 3 kunnen prima langer bewaard worden.
Hoi, en welke dressing smaakt goed bij welke salade? Of is dat volledig smaak afhankelijk?
Wat je zelf lekker vindt. Ze zijn vrij neutraal dus kunnen eigenlijk met alle salades gebruikt worden.