Bananenmuffins van kikkererwten
Yes, het is lente! De zon schijnt (steeds vaker), de vogels zingen en er zitten knoppen in de bomen. We hebben meer vrije dagen, we willen weer naar buiten en gezellig met elkaar brunchen met Pasen … Heb je zin om iets verrassend, lekkers en voedzaams op de brunchtafel te zetten? Maak dan deze bananenmuffins van kikkererwten uit stazak.
Je hebt het goed gelezen: we maken muffins van bonen! Van kikkererwten om precies te zijn. in 2016 waren we ambassadeur van de witte boon. Ook dit jaar gaan Herman en wij door met onze missie om meer mensen aan de boon te krijgen. Want die bonen zijn hartstikke lekker, veelzijdig en voedzaam! En makkelijk om mee te koken, ook dat nog.
Kikkererwten bevatten veel vezels en plantaardige eiwitten en we gebruiken ze in dit muffinrecept als vervanger van meel. Hierdoor worden de muffins heel veel voedzamer dan menig andere muffin. En hoe grappig is het dat je bonen ook kunt gebruiken voor een muffinbeslag?
Muffins met kikkererwten in een stazak van HAK
De bonen in stazak van HAK (Op de foto’s is het een ligzak trouwens) zijn perfect te gebruiken voor dit muffinbeslag. Alle ingrediënten voor het beslag kun je direct bij elkaar doen en vermalen tot een egaal beslag met een keukenmachine of met een staafmixer. Er gaat precies een stazak kikkererwten van HAK in, lekker makkelijk. De rijpe bananen zorgen voor zoetigheid, let er dus op dat je wel echt rijpe bananen gebruikt, anders worden de muffins minder lekker. De cacoanibs maken het af!
Het is echt een lunch/brunch muffin geworden: hij heeft iets zoets, maar ook iets hartigs. De textuur is perfect: niet te zwaar en net een beetje smeuïg. Perfect voor de Paasbrunch!
Kikkererwten gezond
De kikkererwt … ik denk aan een erwt die op een kikker lijkt. Ik heb veel fantasie, maar een kikker kan ik er niet uithalen.
Maar door zijn leuke naam heeft deze peulvrucht wel gelijk een streepje voor ;-). De kikkererwten van HAK worden in de zak gaar gestoomd, hierdoor bevatten ze weinig vocht en zijn dus niet alleen lekker, maar ook makkelijk in gebruik: je voegt ze zo toe aan je salade (érg lekker in combinatie met feta en een pittige dressing), curry, soep of aan je muffinbeslag. Bovendien bevatten de kikkererwten geen conserveringsmiddelen en geen toegevoegde suikers.
Deze kikkerige erwten bevatten niet alleen veel vezels en eiwitten, ze bevatten ook een mooi rijtje aan mineralen: kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer en ook een klein beetje selenium, koper en zink. Maar dit ronde bolletje bevat ook de volgende vitaminen: K, E, betacaroteen, B1, B2 en B6. Kortom: allemaal stofjes die niet alleen goed zijn voor je lichaam, maar ook voor je geest. En dat zorgt er toch maar voor dat je extra kunt genieten van deze bananenmuffins met bonen erbij!
De HAK kikkerewten in stazak vind je in de supermarkt. Je herkent ze snel, want ze zitten in een zak, die staat. Kijk voor het complete assortiment op www.hak.nl.
Bananenmuffins van kikkererwten
Dit heb je nodig
- 200 gr HAK kikkererwten in stazak - 1 hele zak
- 2 Banaan
- 1/2 Bakpoeder
- 20 Cacaonibs
- 1/4 Zout
- 20 gr Havermout
- 25 gr Walnoten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet (De kikkererwten in stazak bevatten bijna geen vocht. Je kunt ze voor, bijvoorbeeld een salade, direct uit zak gebruiken. Om de muffins niet te smeuïg te laten worden, gieten we ze voor dit recept toch even af.)
- Doe ze in een ruime kom en voeg de banaan, bakpoeder en het zout toe
- Pureer met een staafmixer (of mix in een keukenmachine) tot een glad beslag
- Voeg de cacaonibs toe (bewaar er een paar voor de topping) en de havermout
- Knijp de walnoten fijn met je handen boven het beslag en roer alles goed door elkaar
- Verdeel het beslag over vijf muffinvormpjes en strooi er de laatste nibs over.
- Plaats de muffins in de oven voor 25 minuten
Het recept geeft niet aan of de havermout door het recept moet of als topping .
Wat is daar de bedoeling van ?
Ik vraag mezelf af of ik de havermout door het beslag moet doen of de 20 gram die beschreven staat in je recept voor de topping bedoelt is ?
echt een aanrader, super lekker en gezond. i.p.v. de hak heb ik gedroogde kikkererwten 6u geweekt en 30 min in de hoge drukpan gekookt, vind ik lekkerder. van de kikkererwten die ik over heb maak ik verse hummus
Kun je in dit recept de banaan vervangen door bijvoorbeeld appelmoes of iets anders??
Hier lust men geen banaan!
Hoi Linda, de banaan proef je niet echt hoor, maar met appelmoes moet het inderdaad ook wel lukken :-)
Groetjes, Jennifer
Erg lekker. Voor herhaling vatbaar.
Heb ze net gebakken, zo voor bij de koffie. Ben heel benieuwd. Heb er acht muffins uitgekregen,
Kan je ook bruine bonen gebruiken ?
Qua textuur zeker! Qua smaak, zou je het uit moeten proberen :-)
Ik ben benieuwd, deel je het resultaat met ons?
Groetjes, Jennifer
Verrassend lekker. Bij gebrek aan bonen heb ik 180 gr kikkererwtenmeel genomen en met melk smeuig geroerd.Met glutenvrije haver is dit recept ook glutenvrij. Ook goed voor allen die willen afvallen.