Broccoli brood sandwich
Huh wat!? brood van broccoli? Het moet niet gekker worden denk je nu waarschijnlijk. Maar ik beloof je, probeer het uit en je zal versteld staan. Broccoli brood is echt superlekker en natuurlijk heel erg gezond. Die 250 gram groente per dag is op deze manier een eitje.
Ik ga niet weer een pleidooi houden over het belang van zo veel mogelijk groente eten. Dat kennen jullie inmiddels wel. Met dit recept wil ik alleen laten zien dat je met groente veel meer kunt doen dan het alleen eten bij de avondmaaltijd. Je kunt er zelfs brood van maken. Althans, het gebruiken als een boterham. Want de vorm van een brood heeft het totaal niet. Om maar niet over de kleur te beginnen. Want, deze boterhammen van broccoli zijn groen. Ik heb nog een grappig verhaal trouwens over een groene boterham.
De groene boterham
Toen wij in 2012 een rondreis maakten door Australië in een camper heb ik ook een keer een groene boterham gegeten. Op de dag dat we de Harbour Bridge in Sydney wilden gaan beklimmen (is een soort tour waarbij je over de bovenste boog loopt, super vet) kwamen we er, vlak voordat de tour begon, achter dat het wel verstandig zou zijn om nog even wat te eten. De beklimming hadden we overigens op het laatste moment nog kunnen regelen en we hadden wat problemen met het vinden van een parkeerplekje voor de camper. Om de zon buiten te houden waren de rolgordijntjes in de camper al dicht. In halve duisternis graaide ik een paar boterhammen uit een zak en smeerde hier een dikke laag pindakaas op. Alles natuurlijk onder de nodige tijdsdruk omdat de tour elk moment kon beginnen en we nog een stukje moesten lopen vanaf de parkeerplaats. Met stevige tred, al etend van de boterham met pindakaas liepen we richting de Harbour Bridge. Toen ik de laatste hap van de boterham wilde nemen, viel mij wat vreemds op. De goudgele kleur die je verwacht bij het zien van de boterham was verdwenen en had plaatsgemaakt voor een groene kleur. Op dat moment slikte ik de vorige hap door. Met mijn vingers voelde ik ook dat het brood wat harig aanvoelde …
Afijn, we hebben dus twee compleet beschimmelde groene boterhammen met pindakaas gegeten. Het bijzondere was. We hebben er niets van gemerkt tijdens het beklimmen van de brug. En voordat ik de schimmel op de boterham zag was mij aan de smaak niets opgevallen. Moraal van dit verhaal; groene boterhammen zijn hartstikke lekker.
Ik hoop niet dat dit verhaal je de eetlust ontnomen heeft. Ik zou de sandwich van broccoli brood zeker een keer proberen.
Broccoli brood sandwich
Dit heb je nodig
- 300 gr Broccoli
- 50 gr Amandelmeel
- 2 Eieren
- 1/2 tl Peper
- 1/2 tl Zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de broccoli in roosjes en maal fijn in de keukenmachine
- Stop de vermalen broccoli in een ruime kom en voeg de rest van de ingrediënten toe
- Kneed alles goed door elkaar totdat er een mooi, beetje nattig deeg ontstaat
- Leg op een ovenplaat een vel bakpapier en verdeel hier het mengsel over (ongeveer 1/2 cm dik)
- Plaats het in het midden van de oven voor 25 minuten
- Laat het helemaal afkoelen en snijd het vervolgens in plakken van boterhamformaat
- Ik kon er 6 plakken uithalen. Als je ze per twee eet dan kun je er drie keer mee doen.
Ik vraag me toch af of op deze manier de vitamines van de broccoli niet verloren gaan tijdens het hete bakken in de oven aangezien je broccoli normaal zo kort mogelijk moet koken om optimaal de vitaminen te bewaren
Hoi Anja, bij elke manier van bereiden gaat een deel van de vitaminen en mineralen verloren. Bij bereiding in de oven valt dit relatief gezien mee omdat de contactwarmte veel lager ligt dan bijvoorbeeld bakken in de pan. Onderzoekers hebben uitgezocht dat de beste manier van bereiden de magnetron is. Gevolgd door stomen. Bij koken in water gaan de meeste voedingsstoffen verloren.
Ik heb ook een vraagje, hoe kan ik t amandelmeel (mag ik niet gebruiken) vervangen zodat de voedingswaarden toch ongeveer gelijk blijven?
Havermeel komt het meest in de buurt denk ik. Het neemt wat meer vocht op dan amandelmeel dus dat zou je moeten compenseren omdat het anders te droog wordt.
In zeer veel recepten wordt amandelmeel gebruikt. Ik snap wel waarom, het is lekker en gezond. Maar het is ook vreselijk duur, of je het nu zelf maakt of niet, amandelen zijn duur en amandelmeel is nog duurder. OM dit systematisch in alles te gebruiken is voor ons niet haalbaar.
Wat kunnen we best als alternatief gebruiken, bijv. in dit brood?
Ik gebruik speltmeel :)
Hoe kun je dit het beste bewaren als je voor 3 dagen per keer wilt maken zonder dat het op dag 3 zijn smaak heeft verloren?
Hoi Mona,
Je kunt ze het beste in en afgesloten trommel in de koelkast bewaren. Zorg wel dat ze goed droog gebakken zijn anders worden ze klef.