Gestoomde broccoli salade
Wat kan gezond eten toch heerlijk zijn! Deze gestoomde broccoli salade hebben we als lunch gegeten. Een mooie manier om een extra portie groente binnen te krijgen.
200 gram groente per dag
Een onderzoek heeft aangetoond dat slechts 5% van de Nederlandse volwassenen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 gram groente per dag komt (bron). Extra bijzonder is dat van alle Nederlandse volwassenen 73% denkt dat hij wél voldoende groente eet. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn want slechts 5% komt hier aan. Als mensen denken dat ze het goed doen, is er voor hen geen reden om meer groente te gaan eten. Bewustwording van het probleem is denk ik het belangrijkste. De mensen die denken dat ze voldoende groente per dag eten, zouden een periode precies kunnen bijhouden om te kijken of het wel echt zo is. Blijkt dat je toch niet voldoende groente per dag binnenkrijgt? Dan wordt het hoog tijd om een een kijkje te nemen op onze website ;-) Wij proberen met onze recepten altijd te zorgen voor een zo groot mogelijke variatie aan vitamines en mineralen. Omdat groente er hiervan de meeste bevat, zijn veel van onze recepten gebaseerd op een flinke hoeveelheid groente. De 200 gram per dag wordt dan eerder een ondergrens dan een bovengrens.
Broccoli salade
Deze heerlijke broccoli salade bijvoorbeeld. Voor dit recept hebben we een hele broccoli gebruikt. Deze woog ruim 420 gram. En na het wegsnijden van een deel van de stam nog ruim 350 gram. Als je dit recept met twee personen eet, kom je per persoon al op 175 gram groente uit. We eten deze gestoomde broccoli salade als lunch. Als de avondmaaltijd dan ook nog uit een stevige hoeveelheid groente bestaat is het halen van de 200 gram groente per dag geen probleem.
Broccoli salade recept
Voor dit recept stomen we de broccoli kort. Hij blijft hierdoor lekker knapperig en veel vitamines en mineralen blijven behouden. Omdat wij geen stoomapparaat hebben, zetten we een pan op het vuur met een paar centimeter kokend water en hangen hierboven een grote rvs zeef met daarop het deksel van de pan. Dit werkt ook prima. We brengen de broccoli op smaak met een dressing van olijfolie, appelcider azijn, een rood uitje en een teen verse knoflook. Maar dit gestoomde broccoli recept wordt helemaal af gemaakt met de geroosterde pijnboompitjes/cashewnoten kruim die we kort roosteren. Gezond eten is echt verrukkelijk! En helemaal als je je bedenkt dat ieder gebruikt ingrediënt bijdraagt aan een gezond en weerbaar lichaam.
Dit recept is goed voor twee personen. Wij hebben het gegeten als lunch maar kan als bijgerecht ook prima bij een lekker stukje vlees gegeten worden.
Gestoomde broccoli salade
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 1 Broccoli
- 1/2 Rode ui
- 1 teen Knoflook
- 30 gr cashewnoten - ongezouten
- 20 gr Pijnboompitten
- 2 el Olijfolie
- 1 el Appelciderazijn
- Peper en zout - naar smaak
Zo maak je het
- Snijd het onderste gedeelte van de stam van de broccoli weg
- Snijd of pluk vervolgens kleine roosjes, snijd de grotere in tweeën of in drieën
- Houd je nog stammetjes over, snijd deze dan in dunne plakjes
- Stoom de broccoli kort zodat deze lekker knapperig blijft en laat de broccoli uitlekken
- Giet in een kom de olijfolie en de appelciderazijn
- Snipper het uitje en pers de knoflook uit, voeg toe aan de dressing
- Maal in een keukenmachine (of hak met een mes) de cashewnoten en pijnboompitjes grof
- Zet een pan op hoog vuur en rooster hierin, onder continue beweging, de pitjes en noten goudbruin
- Voeg de uitgelekte en afgekoelde broccoli toe aan de dressing en hussel alles goed door elkaar
- Voeg de geroosterde nootjes toe en breng op smaak wat een klein beetje peper en zout