Glutenvrije club sandwich van Schär brood
Een heerlijke club sandwich van glutenvrij brood. De club sandwich, wie houdt er niet van. Allemaal heerlijke en gezonde ingrediënten tussen een paar plakken brood. En dat brood is nog glutenvrij ook. Het glutenvrije brood van Dr. Schar is een goed alternatief voor mensen met een glutenintolerantie.
Wat zijn Gluten eigenlijk?
Gluten bestaan uit eiwitten die voorkomen in graanproducten waaronder tarwe, rogge, gerst, spelt, rijst, mais en gierst. Van deze producten wordt onder andere regulier brood, pasta, pizzabodems, crackers, taart, koek en nog veel meer gemaakt.
Wat is een glutenintollertantie?
Bij mensen met een glutenintollerantie, ook wel coeliakie genoemd, raakt het slijmvlies van de darmwand geïrriteerd door het eten van gluten. Het slijmvlies en de darmvlokken kunnen na langdurige irritatie gaan ontsteken. Met als gevolg dat belangrijke vitamines, mineralen en vetzuren niet meer goed worden opgenomen. Dit geeft uiteenlopende en vaak vage klachten die meestal gepaard gaan met vermoeidheid. Ook de eiwitten van de gluten worden door de ontsteking niet goed afgebroken waardoor ze deels onverteerd in de bloedbaan terecht komen. Het lichaam herkent deze eiwitten niet en zal vervolgens het immuunsysteem inschakelen om de eiwitten op te ruimen.
Hoewel onderzoekers hard werken aan een oplossing, is er nog geen simpele test waarmee een glutenintolerantie gediagnostiseerd kan worden. De enige manier om te ontdekken of je last hebt van glutenintolerantie, is 8 weken lang volledig glutenvrij eten en bijhouden of de klachten minder worden. Er wordt geschat dat in Nederland zo’n 160.000 mensen last hebben van glutenintolerantie. Bij slechts 16.000 mensen is deze diagnose vastgesteld. Er wordt verwacht dat een grote groep mensen de klachten die ze ervaren niet linken aan een intolerantie voor gluten.
Omdat gluten in heel veel producten verwerkt zitten kan het voor mensen met een glutenintolerantie lastig zijn om hun dieet aan te passen. Omdat er geen eenduidige wetgeving voor is, wordt er niet op alle verpakkingen vermeld of er gluten in een product verwerkt zijn. Het aandachtig lezen van de verpakking en de schuilnamen van gluten kennen, is daarom belangrijk. Mensen met glutenintolerantie mogen bijvoorbeeld geen normaal brood meer eten en ook pasta en rijst staat op de verboden lijst.
Glutenvrije alternatieven
Gelukkig komen er steeds meer varianten op de markt die producten met gluten kunnen vervangen. Zo hebben wij deze heerlijke club sandwich gemaakt met Dr. Schar Glutenvrij brood. Een lekkere boterham die gewoon naar brood smaakt. Alleen is het brood niet gemaakt van tarwe, maar van quinoameel en gierstmeel. Wij hebben voor deze club sandwich de meergranen variant gebruikt maar ze bieden meerdere glutenvrije broodvarianten:
Klik hier om naar de website van Dr. Schar te gaan. Naast de glutenvrije broden bieden ze tal van andere glutenvrije produkten, zoals pasta, meel, snacks, koekjes, cereals en diepvriesproducten.
Glutenvrije club sandwich van Schär brood
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 6 sneetjes Dr. Schär Glutenvrij brood
- 1 Avocado
- 2 plakken Jonge kaas
- 1 Tomaat
- 2 Eieren
- 20 gr Alfalfa
- 4 plakjes Ontbijtspek
- 4 blaadjes Ijsbergsla
- 50 ml Yoghurt - volle
- 5 sprieten bieslook
- Peper en zout - naar smaak
Zo maak je het
- Kook de eieren hard, pel ze, laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes
- Bak de ontbijtspek en laat deze afkoelen op een velletje keukenpapier
- Snijd de tomaat in plakken
- Snijd de avocado in tweeën, verwijder de pit, schep het vruchtvlees uit de schil en snijd het in plakken
- Toast het Dr. Schar glutenvrije brood
- Beleg het met alle ingrediënten, vergeet de boterham halverwege niet
- Doe de yoghurt in een bakje, snipper de bieslook erdoor en breng op smaak met peper en zout
- Verdeel de dressing over de sandwiches
Het nadeel van Schär brood is dat er vaak veel suiker in zit. Wanneer je op de gezonde tour bent kun je dit dus beter niet nemen. Wil je koolhydraatarm eten, laat jezelf dan niet verleiden tot het eten van dit “brood” zonder gluten, omdat dit dus vaak geraffineerde suiker en ook veel koolhydraten bevat, maar probeer het brood liever misbaar te maken door juist de lekkere, voedzame en snelle alternatieven van deze site te gebruiken.