Glutenvrije quesadillas
Voor deze quesadillas hebben we glutenvrije wraps van Schär gebruikt. De woorden glutenvrij en glutenintolerantie lijk je steeds vaker tegen te komen. Wat is glutenintolerantie eigenlijk en waarom eten mensen glutenvrij als ze niet zeker weten of ze glutenintolerant zijn?
Wat is glutenintolerantie?
Je hebt glutenintolerantie, ofwel coeliakie, als het slijmvlies van je darmwand geïrriteerd raakt door het eten van gluten. Op den duur kan dit ook tot darmschade leiden. Hierdoor kan je lichaam minder goed vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen opnemen. Je kunt je daardoor behoorlijk slecht voelen.
Helaas is glutenintolerantie niet met een simpele test vast te stellen. Je kunt als je vage klachten hebt, zoals vermoeidheid, obstipatie, buikpijn, botontkalking, huidproblemen, humeurigheid, een opgezwollen buik, aften en gewichtsverlies, zelf ontdekken of je wellicht last hebt van glutenintolerantie. Om zeker te weten of je coeliakie hebt, moet je naar je huisarts gaan. Deze kan beginnen met een bloedtest en je huisarts kan je ook naar een specialist doorverwijzen. Er wordt geschat dat in Nederland zo’n 160.000 mensen last hebben van glutenintolerantie. Bij ongeveer 25.000 mensen is deze diagnose vastgesteld.
Als je weet dat je coeliakie hebt, moet je actie ondernemen: glutenvrij eten. Veel van onze recepten zijn automatisch glutenvrij, omdat we bijna nooit pasta, rijst of aardappelen gebruiken. Onze recepten kunnen je daarom al aardig op weg helpen! Maar gelukkig zijn er ook andere glutenvrije alternatieven voor bijvoorbeeld brood.
Wat is het alternatief voor producten met gluten?
Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen waaronder tarwe, rogge, gerst en spelt. Van deze granen worden onder andere brood, pasta, pizzabodems, crackers, taart en koek gemaakt. Als je glutenintolerantie hebt, moet je deze producten laten staan. Voor een groot gedeelte kun je brood en pasta prima vervangen door lekker veel groente, noten en fruit en koekjes kun je ook zelf maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Maar er komen ook steeds meer glutenvrije producten op de markt zoals brood, wraps en pasta die met andere ingrediënten zijn gemaakt. Schär, het merk van de wraps die we hebben gebruikt, is de marktleider voor glutenvrije voeding. Wil je toch eens een boterham of pasta eten en heb je een glutenintolerantie? Dan zijn deze producten een uitkomst. Of wat dacht je van de quesadillas in dit recept met avocado, bieten, geitenkaas en rode ui?
Wil je meer weten over de producten van Schär, neem dan hier een kijkje.
– Voor dit artikel krijgen we een vergoeding. Lees onze disclaimer –
Glutenvrije quesadillas
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 2 Glutenvrije wraps van Schär
- 1 Avocado
- 1/2 limoen - voor het sap
- 200 gr Spinazie
- 250 gr rode biet - voorgekookt
- 1/2 Rode ui
- 6 munt - vers
- 100 gr Zachte geitenkaas
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Leg de wraps op een ovenschaal met bakpapier
- Snijd de avocado doormidden tot de pit, draai de helften van elkaar af, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees uit de schillen, prak dit met de limoensap tot een pasta
- Smeer de avocadopasta uit over de helft van de wraps
- Slink ondertussen de spinazie in een pan op middelhoog vuur
- Snijd de rode biet in dunne plakjes en leg deze op de avocadopasta
- Leg de geslonken spinazie er bovenop
- Snijd de rode ui in halve ringen en hak de munt fijn
- Brokkel de geitenkaas over de bietenplakjes en strooi daar de ui en de munt overheen
- Vouw de wraps goed dicht en verwarm ze 10 - 15 minuten in de oven totdat ze lichtbruin kleuren
- Snijd de wraps doormidden, eet smakelijk!
Kun je deze ook de dag erna koud eten?
De Quesadillas waren echt heerlijk. Vanavond gelijk geprobeerd en ze waren om te smullen :D
Deze wrap lijkt me een heerlijke en gezonde lunch.
Ik ga hem zeker proberen.
Groetjes.