Hazelnootpasta maken zonder suiker
We kennen allemaal de hazelnootpasta van Nutella. Ik heb er als kind wat potten van leeggegeten. Totaal onbewust over het feit dat er grote hoeveelheden suiker in verwerkt zitten. Hazelnootpasta maken zonder suiker is de oplossing.
Maar alleen als je van de echte pure chocoladesmaak houdt. Wij voegen in dit recept totaal geen suiker toe. Zelfs geen suikerhoudende stropen of honing. De smaak is absoluut even wennen, maar de echte chocoladeliefhebber zal er van genieten. Het ontbreken van enige suiker maakt deze hazelnootpasta ook enorm gezond en koolhydraatarm. We gebruiken rauwe biologische hazelnoten en cacaopoeder van de reformwinkel. De hazelnoten zijn een bron van gezonde vetten, vitamines en mineralen. Rauwe cacao is een bijzonder product. Het bevat een uitgebreid assortiment aan mineralen en spoorelementen. Daarnaast is het zeer rijk aan antioxidanten die je lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen. Cacao bevat nog een zeer bijzondere stof. Namelijk: Fenylethylamine. Fenylethylamine is een stof die bij mensen aangemaakt wordt al ze verliefd zijn. Het kriebels in je buik en hoofd in de wolken gevoel. Fenylethylamine zorgt er ook voor dat de stof dopamine vrijgemaakt kan worden. Dopamine fungeert als neurotransmitter in het lichaam en speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Kortom, last van een dipje? Eet zo puur mogelijke chocolade of smeer een gezonde cracker met deze heerlijke pure hazelnootpasta ;-)
Hazelnootpasta maken is een fluitje van een cent. We hebben ons laten inspireren door andere recepten die online te vinden zijn, alleen doen wij het net even iets anders. Je hebt alleen een foodprocessor nodig. Een blender kan ook maar dat werkt iets minder handig. De rauwe hazelnoten gaan in de foodprocessor. Daar moeten ze behoorlijk lang vermalen worden. Eerst veranderen de hazelnoten in poeder. Vervolgens komt de olie vrij en zal er langzaam een mooie egale massa ontstaan. Voeg dan de cacao toe, nog even draaien en klaar is je heerlijke zelfgemaakte suikervrije hazelnootpasta. Simpel, makkelijk, lekker, en super gezond.
Hazelnootpasta maken zonder suiker
Dit heb je nodig
- 150 gr Rauwe hazelnoten
- 1 el Cacaopoeder
Zo maak je het
- Stop de hazelnoten in de foodprocessor
- Laat draaien totdat er een egale vloeibare massa ontstaat (duurt even, maar heb geduld)
- Voeg de cacao toe en laat nog even draaien
- Stop de hazelnootpasta in een potje en bewaar in de koelkast
Beste
Welke food processor gebruiken jullie, want we hebben er al 2 gebruikt en deze oververhitten altijd.
Alvast bedankt
Cédric
Hallo, wat een heerlijk recept zeg! Hoe lang is de hazelnootpasta houdbaar in de koelkast? Alvast bedankt!
Lastig om te zeggen. Als je een gesteriliseerd potje gebruikt en met een schoon mes de pasta er uit lepelt, dan zou je het best een aantal weken kunnen bewaren.
Hoeven de amandelen niet eerst het ivm met de aanwezige fytinezuren, enzymremmers?
Hoi Ellen, fytinezuur is niet slecht voor je. Het is in kleine hoeveelheden zelfs nodig voor een aantal processen in je lichaam. Het eten van normale hoeveel heden noten brengt geen risico met zich mee op het teveel binnenkrijgen van fytinezuur. Het zelfde geldt voor Havermout. Ik weet dat er online enorm veel over geschreven wordt, maar vrijwel allemaal ongefundeerd en niet gebaseerd op onderzoek.
zijn de hazelnoten blank???
Voor degene waarbij t niet lukt. Soms helpt t as je ze even in de pan een klein beetje bruin maakt/ warm maakt. Dan laten de olieen beter los.
Goed gelukt met iets andere samenstelling, tenslotte iets honing erbij gedaan. Werd ook niet snel smeuiig, misschien langer draaien met de keukenmachine. Ik heb er iets hazelnootolie uit de natuurvoedingswinkel bij gedaan.
Ik hen het zojuist gemaakt.
Mn keukenapparaat had het zwaar maar het is gelukt!
Ben er blij mee en erg lekker :)
Groetjes !!
Bij mij blijven de noten ook korrelig en helemaal niet smeuig….ik had op advies van iemand er 2 eetlepels kokosolie door gedaan en nog bleef het heel droog, toen wat agave siroop en dat hielp. Helaas niet meer suikervrij nu ….
inplaats van ahornsiroop olijfolie gebruiken
klinkt lekker. ik heb in mijn keukenmachine met de scherpe mesbladen gedaan maar het blijft korrelig en wat bitter van smaak. hoe kan ik dat verbeteren? de tip van half hazelnoot en half amandel ga ik volgende keer uitproberen.ik denk dat ik er nog ietsje esdoornsiroop door ga doen voor de smaak en smeuiige
als je helemaal zonder suiker zou willen
kan je sukrin gebruiken
ik deed het ook in de keukenmachine met hakbladen
150 gram hazelnoeten
100 gram amandelen blanke
1 eetlepel olijfolie.
en 2 eetlepels sukrin (kan ook met stevia naar smaak)
zeker 10 minuten laten draaien en telkens losschrappen van de kant
dan wel de machine stilzetten
Heerlijke pasta! Tip voor degenen die een iets zoetere variant lekkerder vinden (kleine kids vb): half hazelnoten/half rauwe amandelen.
Wat ik jammer vind is dat bij de recepten niet vermeld wordt de hoeveelheid koolhydraten per 100 gr. Als diabeet vind ik dat ivm. mijn koolhydraatarm dieet moeilijk in te schatten.
ER ZIJN OVERAL OP INTERNET KOOLHYDRAAT TABELLEN TOCH :p
Klinkt heerlijk! Tot hoelang is deze pasta houdbaar?