Komkommersalade met feta en zwarte olijven
Komkommersalade kan je op veel verschillende manieren maken. Er zijn honderden variaties te bedenken met komkommer. Dit komkommersalade recept is super simpel en makkelijk te maken.
Dit recept voor komkommersalade smaakt heerijk maar is zeker geen culinair hoogstandje. Wat we met dit recept eigenlijk willen laten zien is dat je met een beetje creativiteit zoiets simpels als een komkommersalade kan omtoveren tot een prachtige salade die niet zal misstaan op een mooi gedekte feesttafel.
De komkommer is een veelzijdig product met een neutrale smaak dat in vrijwel iedere wereldkeuken gebruikt wordt. Waar we de komkommer normaal gesproken in blokjes of schijfjes hakken, snijden we er nu sierlijke lange plakjes van. Hier heb je absoluut geen ingewikkelde keukenapparatuur voor nodig. Een simpele kaasschaaf doet wonderen. Leg de komkommer plat voor je neer en snij in een lange haal een plakje van de komkommer. Het eerste plakje dat je snijd is minder mooi om te gebruiken. Drapeer de mooie plakjes op een mooi bord en giet er wat olijfolie overheen voor smaak en glans.
Omdat de feta wit is en wij alle ingrediĆ«nten goed willen laten opvallen hebben we gekozen voor een blauw bord in plaats van een gebruikelijk wit bord. Het kleurcontrast wordt hierdoor groter en de afzonderlijke kleuren worden versterkt waardoor het gerecht nog mooier tot zijn recht komt. Natuurlijk kan je de fetakaas in z’n geheel over de komkommer brokkelen, maar om het er lekkerder uit te laten zien leggen we het in dit komkommersalade recept als een torentje op de komkommerkrullen. We bouwen het gerecht in laagjes op. Door de feta mengen we de gehakte zwarte olijven, citroensap en wat kruiden.
De afwerking is het belangrijkste. Doe dit altijd subtiel. Zoals in dit komkommersalade recept waar we geroosterd amandelschaafsel gebruiken. Het ziet er prachtig uit en het maakt het recept compleet door de nootachtige smaak toe te voegen. Nog even een zwarte olijf in z’n geheel bovenop en je super simpele maar prachtig ogende komkommersalade is klaar.
Ohja, wat ook wel leuk is om te vertellen. Ik heb eens een onderzoekje gelezen waarin proefpersonen twee gerechten voorgeschoteld kregen met exact dezelfde ingrediĆ«nten en exact dezelfde bereidingswijze. Het enige verschil zat hem in de opmaak van het bord. Het ene bord was prachtig opgemaakt, het andere bord was een grote rommel. Ieder proefpersoon beweerde dat het gerecht op het mooi opgemaakte bord veel beter smaakte. Dat was natuurlijk onmogelijk, het waren immers exact dezelfde gerechten. Zo zie je dat de opmaak, het visuele aspect van een gerecht, van invloed is op de smaakbeleving. Als je hier dus wat extra aandacht aan besteedt, scoort je recept nĆ³g beter. ;-)
Komkommersalade met feta en zwarte olijven
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 1 Komkommer
- 100 gr Zwarte olijven
- 150 gr Feta kaas
- 20 gr Amandelschaafsel
- 1/2 citroen - voor het sap
- Peper - naar smaak
Zo maak je het
- Was de komkommer en leg hem recht voor je neer op een snijplank
- Snij er met de kaasschaaf mooie plakken van en drapeer op een bord
- Giet er wat olijfolie overheen
- Brokkel in een schaal de feta, hak de olijven grof en roer door de feta
- Voeg er de citroensap en vers gemalen peper aan toe en roer door elkaar
- Schep het mengsel op de komkommerkrullen
- Doe de amandelschaafsel in een pannetje met anti-aanbaklaag
- Draai het vuur hoog en rooster het schaafsel onder voortdurend bewegen goudbruin
- Strooi wat schaafsel over de salade
- Leg 1 hele olijf bovenop de salade