Lijnzaadcrackers recept voor gezonde crackers van lijnzaad
Lijnzaadcrackers maken, we hebben het al een aantal keer geprobeerd, maar steeds mislukte het. Je kunt lijnzaadcrackers kopen in de winkel maar zelf lijnzaadcrackers maken is veel leuker. En met dis recept gaat het je zeker lukken.
We noemen dit recept lijnzaadcrackers maar naast de lijnzaad bevatten de crackers ook pompoenpitten en zonnebloempitten. Door de hechtende kracht van de slijmstof uit het lijnzaad wordt het mogelijk om zonder bloem of ander meel een krokante cracker te bakken. We bakken de lijnzaadcrackers in de oven. Het is niet moeilijk maar je hebt wel wat geduld nodig. De crackers moeten in totaal ongeveer 50 minuten in de oven. Net zolang totdat al het vocht er uit is en er een mooi krokante lijnzaadcracker overblijft.
Lijnzaad
Lijnzaad is afkomstig van de vlas plant die lange tijd in Nederland veel gekweekt werd. Van vlas wordt linnen gemaakt. Tot de opkomst van katoen, was vlas een van Nederlands belangrijkste handelswaar. Van de vlasplant, of beter gezegd de zaden van de vlasplant, die lijnzaad genoemd worden, kan olie gemaakt worden. De zaden kunnen ook gegeten worden. Zoals in dit recept voor lijnzaadcrackers bijvoorbeeld.
Dit recept is goed voor 12 – 15 crackers.
Je kunt je lijnzaadcrackers met van alles beleggen. Denk aan een zelf gemaakte tonijnsalade, of plakjes banaan.
Lijnzaadcrackers recept voor gezonde crackers van lijnzaad
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 150 gr Gebroken lijnzaad
- 30 gr Sesamzaad
- 60 gr Zonnebloempitten
- 60 gr Pompoenpitten
- 200 ml Water
- 1 tl Zout
Zo maak je het
- Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een grote kom
- Voeg het water toe, schep alles goed door elkaar en laat 20 minuten staan
- Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat
- Verdeel het beslag gelijkmatig over het bakpapier (ik heb er een vel bakpapier bovenop gelegd en vervolgens met een deegroller uitgerold tot een gelijkmatige laag)
- De laag mag niet dikker zijn dan 3-4 millimeter
- Schuif de bakplaat in de oven en bak voor 25 minuten
- Haal de bakplaat uit de oven en snijd met een pizzaroller (of met een scherp mes) de crackers in crackerformaat
- Haal de crackers voorzichtig van het bakpapier af (de onderkant is nog licht vochtig en plakt een beetje) en draai ze om
- bak de crackers nogmaals 25 minuten op 180 graden. Blijf er de laatste 10 minuten even bij om in de gaten te houden of ze niet te donker worden
- Laat de crackers op een rooster afkoelen
Zojuist gemaakt en besmeerd met de hazelnootpasta zonder suiker van jullie site, heerlijk! Super leuk :)
Moeten er pompoenpitten in of kan je het ook gewoon zonder doen???
Hoi Eline,
Je kunt in plaats van pompoenpitten prima meer zonnebloempitten gebruiken. De lijnzaad is in dit recept essentieel voor het binden van de cracker.
Groetjes, Jennifer
Poging 1 mislukt (te veel zout) mr k geef niet op. Maar in oven gebakken maar wat een stank zeg. Klopt dat?
Hoi Monika,
Stank? Nee, ik heb geen idee. Wij maken ze regelmatig en het ruikt juist heerlijk. Het zoutverhaal blijft lastig. Wij gebruiken altijd grof zout. Een theelepel hiervan is veel minder dan bijvoorbeeld een theelepel fijn keukenzout. We zijn hierom ook een aantal jaar geleden begonnen met: zout – naar smaak. Ik hoop dat de volgende wel gaan lukken :-)
Groetjes,
Sven
Hoi Sven, wat zijn de voedingswaarden per 100 gram??
Ik heb ze net gemaakt, ze smaken echt lekker.
Groetjes Brigitte
Om de crackers goed droog te krijgen doe ik ze 5 minuten in de magnetron. Goed controleren en eventueel nog een keer 2 minuten. Tot dat ze droog zijn. Goed laten uitwazemen. Heerlijk.
Hoi lieve Giny,
Zonde om ze in de magnetron te doen; de extreme hitte en straling vernietigd namelijk al je voedingstoffen, is al je werk voor niets geweest.
x
Hoi Saluwa,
In de magnetron werkt ook prima, ze worden alleen iets minder knapperig. De magnetron wordt vaak onterecht als schadelijk betiteld. Onderzoeken bewijzen juist het tegenovergestelde. Vitamines en mineralen blijven bij het opwarmen in de magnetron beter behouden dan bij verhitting op conventionele manieren. Ik denk dat we angst hebben gekregen voor het woordje straling.
Een magnetron zendt straling uit op een golflengte die watermoleculen laat trillen. De watermoleculen worden hierdoor warm en verwarmen zo ook de stoffen in hun omgeving waardoor het hele gerecht opwarmt. Simpel, geniaal bedacht en volkomen onschadelijk. De straling blijft niet in het eten hangen, wat ook wel eens verteld wordt, en door de bekleding van de magnetron kan de straling er niet uit ontsnappen terwijl deze aanstaat. De straling heeft geen invloed op andere voedingsstoffen.
De straling die gebruikt wordt zit qua frequentie tussen radiogolven en infraroodstraling in. Als je bedenkt dat we continue blootgesteld worden aan radiogolven en dat we infraroodstraling zelfs gebruiken om onszelf op te warmen in de sauna. Of vroeg geboren kindjes die we onder infraroodlampen leggen om ze warm te houden. Dan zie je dat deze straling eigenlijk volkomen veilig is.
De infraroodlampen werken met hetzelfde principe als de magnetron. De straling die deze lampen afgeven zorgen ervoor dat de watermoleculen in onze huid gaan trillen. Hierdoor produceren ze warmte waardoor omliggend weefsel ook wordt verwarmd. In het geval van blootstelling aan infrarood bij mensen stijgt hierdoor de lichaamstemperatuur waardoor je het warm krijgt.
Bij de magnetron wordt straling gebruikt met een iets andere golflengte en wordt hij met meer kracht op het voedsel gericht waardoor het sneller opwarmt.
Ik las laast een artikel van iemand die in zijn conclusie schreef: ‘De straling is schadelijk voor mensen dus ook schadelijk voor ons eten‘. Een conclusie die nergens op gebaseerd is. Vanwege de kracht is de straling in een magnetron inderdaad schadelijk voor ons. Maar alleen als je in de magnetron gaat zitten. Als je in een oven gaat zitten is het ook schadelijk voor je ;-)
Groetjes,
Sven
Hallo Sven, ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn erg goed gelukt. Dank voor dit leuke recept! Ik zit op een koolhydraatarm dieet en miste het zo om ’s avonds een toastje met het een of ander erop te nemen. Dit is een uitstekend alternatief voor bijvoorbeeld melbatoastjes.
Alleen was ik er even niet op bedacht, dat er tijdens het bakken allerlei irriterende dampen vrij zouden komen. Ontzettende last van mijn ogen gehad daardoor, dus de volgende keer afzuigkap eerder aan, raam open en niet in de keuken blijven hangen tijdens het bakken. Had jij daar ook last van?
Ik zie trouwens verschillende mensen vragen naar de voedingswaarde. Heb het even afgekeken van mijn zakken met zaden (onderstaande is per 100 g):
LIJNZAAD
vetten: 42,2 g, waarvan verzadigde vetzuren: 3,7 g
koolhydraten: 1,6 g, waarvan suikers: 1,6 g
vezels: 27,3 g
eiwitten: 18,3 g
zout: 0,08 g
ZONNEBLOEMPITTEN
vetten: 51,5 g, waarvan verzadigde vetzuren: 4,5 g
koolhydraten: 11,4 g, waarvan suikers: 2,6 g
vezels: 8,6 g
eiwitten: 20,8 g
zout: 0 g
POMPOENPITTEN
vetten: 49,1 g, waarvan verzadigde vetzuren: 8,5 g
koolhydraten: 8,2 g, waarvan suikers: 1,3 g
vezels: 6,5 g
eiwitten: 29,8 g
zout: 0,05 g
SESAMZAAD
vetten: 50,0 g, waarvan verzadigde vetzuren: 48,0 g
koolhydraten: 12,0 g, waarvan suikers: 0,3 g
vezels: 12,0 g
eiwitten: 18,0 g
zout: 0 g
Hallo allemaal
ik heb de lijnzaad crackers ook gemaakt
Zijn heel goed gelukt
alleen ik kan het niet vinden waar ik ze moet bewaren in de koelkast of gewoon in een goed afgesloten bewaardoos
Gr Mattine
Een luchtdichte trommel op een donkere plek is voldoende.
Hoeveel koolhydraten zitten er in?
Hoi Sven,
Zouden de crackers op een lagere temperatuur gebakken kunnen worden?
Ik lees overal dat lijnzaad niet verhit mag worden.
Hoi Paula,
De onverzadigde vetten in lijnzaad oxideren inderdaad door te veel hitte. Bij lijnzaad gebeurt dat rond de 110 graden. De temperaturen worden alleen veel eerder bereikt bij contactwarmte (bakken in een pan) dan bij verwarmen in een oven. Om helemaal zeker te zijn kun je de crackers ook bakken op 150 graden.
Oh yummie. Vers uit de oven net mijn eerste crackertjes verorbert. Wat is dat lekker zeg. En zo eenvoudig, zélfs ik kan het blijkbaar! :).
Haha, zelfs jij kan het blijkbaar ;-) Fijn dat ze gelukt zijn!
Perfect recept. Ik maak ze elke week. Mijn oven zakt altijd terug in temperatuur, dus ik zet het op 200 graden. Tip: als het aan je bakpapier blijft kleven ( na het bakken) , moet je de volgende keer na het rollen tussen beide zijde bakpapier, een groot bord of lage ronde cakeschaal op de uitgerolde substantie leggen en dan het hele zakie omkeren. Dan bak je het op het minst natte bakpapier. Het is even een trucje, maar lukt zeker.
Wat een goede tip!! Dankjewel voor het delen :-)
ik heb de crackers ook gemaakt, maar toen ik ze uit de oven haalde kon ik het bakpapier er niet af krijgen!
Alles brak in kleine stukjes. Het was wel lekker maar hoe krijg ik dit probleem opgelost?
Ik wil ook graag mooie crackers.
De volgende keer een klein beetje invetten misschien?
De laatste 15 minuten het papier van de onderkant trekken en nog ondersteboven 15 minuten bakken
Bleef bij mij een losse substantie, en met het draaien was alles los, dus ik ga het maar door de yoghurt gooien! (aanrecht eronder, vloer eronder met draaien) Maar ik waag nog een tweede poging met dit recept, was misschien niet vochtig genoeg!
Had al eerder reactie gegeven. Maar deze is tot nu toe niet gepubliceerd. Het recept tot op de gram gevolgd. Maar twee keer 25 minuten op 180 graden: resultaat is verbrande crackers. Jammer van de moeite en het materiaal en elektriciteit. Met vriendelijke groet, Karel Groot
Hoi Karel,
Alleen als er vreemde links in een reactie zitten worden ze automatisch niet geplaatst. Wat je recept betreft, je zou het nog eens kunnen proberen en dan de oven wat lager zetten. Ovens en werkelijke temperaturen verschillen helaas enorm van elkaar.
Ik doe ze 2x 25 minuten op 160 graden. Dan zijn ze prima
Wat zijn de voedingswaarde van deze crackers?
Goed gelukt. Heerlijke crackers. Volgende keer een halve theelepel zout ;-)
Moet je de zonnebloempitten en pompoen pitten ook eerst schillen?
We gebruiken zonnebloempitten zonder schil
Kan het ook met geroosterde en gezouten pompoen en zonnebloempitten?
mogen het ook geroosterde en gezouten pompoempitten en zonnepitten zijn?
Voor het eerst zelf crackers gemaakt, en ik moet zeggen het is een succes.
We hebben ze eerst zonder iets erop geproefd, en dat was al lekker. En vervolgens met een beetje kaas, echt heerlijk. Zelfs mijn man, die niet altijd enthousiast is over mijn (alternatieve) baksels, vindt ze lekker. Bedankt voor dit leuke, eenvoudige recept.
Haha, leuk dat ook je man de crackers ook lekker vindt. Graag gedaan :-)
En als je diabetes 2 hebt mag je dit dan als ontbijt vervanger gebruiken?
Hallo
Zojuist mijn eerste cracers gemaakt
Wil graag weten hoeveel khd bevat een stuk
Wat een heerlijke crackers! Echt een toprecept! Zelf heb ik er nog aan toegevoegd: versgemalen zwarte peper, pul biber (Turkse rode vlokken peper) en gevriesdroogde saladekruiden (uit een potje van de Lidl met o.a. peterselie, bieslook, rode paprika, knoflook, etc.). Een super lekkere en gezonde snack! Ik bewaar ze in een Vacuvin bewaardoos (waar je zelf het lucht uit kunt pompen) en ze blijven daarin perfect knapperig. Enorm bedankt Sven!
Hoi Elina, Super leuk om te lezen dat ze zo in de smaak vallen. Goede tip van de extra kruiden. Zo ga ik ze ook eens maken :-)
Haihai
Hoe veel.crackers is toegestaan op een dag? Ze zijn zoooooooo lekker
Drink veel na het eten van deze crackers want ze onttrekken vocht aan het lichaam!
hoe bewaar je deze crackers zodat ze krokant blijven? Heb al een koektrommel, Tupperware bakje, maar ze worden steeds slapper….
Hoi Mieke,
Als ze slap worden dan bevatten ze nog iets teveel vocht en moeten ze langer in de oven. Omdat oventemperaturen erg verschillen is het een beetje uitproberen hoe het bij jouw oven het beste uitpakt. Je kunt de crackers ook als extra een half uurtje op een lage temperatuur bakken met de ovendeur een klein stukje open zodat het vocht er goed uit kan. Bewaren kun je ze het beste in een afgesloten trommel.