Gezonde tosti maken | Verantwoord tosti recept
Ik had vroeger een collega die letterlijk leefde op tosti’s. Bijna elke dag om 12:00 kwam het tosti-ijzer tevoorschijn om daar een dubbele witte boterham met kaas in te stoppen. Als ik het mij goed kan herinneren, zijn er in de tijd dat ik er werkte, vier tosti-ijzers versleten. Na een aantal jaar mij als collega gehad te hebben lukte het hem om zo af en toe ook eens met wat anders te lunchen. Ik heb hem zelfs eens een salade zien eten …
Ik zal geen namen noemen, gelukkig weet de ex-collega in kwestie precies wie ik bedoel ;-)
Gezonde tosti maken
De tosti zoals we hem kennen is geen verantwoorde lunch. Wit brood met kaas en soms ham, that’s it. Het bevat niet veel voedingsstoffen en het voorziet je kort van energie. Maar, we kunnen die tosti ook ombouwen en er een verantwoorde / gezonde tosti van maken. Brood en kaas blijven hoofdingrediënten maar wel van een verantwoordere variant. We hebben het witbrood vervangen door goed volkorenbrood. Daarnaast stoppen we tussen de twee volkorenboterhammen extra avocado, ei en rucola. Zo maak je de tosti ineens een stuk verantwoorder, verzadigt hij langer en zorg je beter voor je lichaam omdat het veel meer verschillende vitamines, mineralen en gezonde vetten bevat.
Gezonde tosti maken | Verantwoord tosti recept
Dit heb je nodig
- 4 sneetjes Volkorenbrood
- 2 plakken Kaas
- 1 handje Rucola
- 1 Avocado
- 1 Ei
Zo maak je het
- Kook het ei hard en warm het tosti-ijzer op
- Beleg twee boterhammen met de rucola
- Leg er de kaas op
- Snijd de avocado rondom langs de pit in tweeën, draai de helften van elkaar af, verwijder de pit. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil en snijd in plakjes. Verdeel over de twee boterhammen
- Pel het ei, snijd in plakjes en verdeel over de avocado
- Plaatst de andere twee boterhammen er bovenop en stop ze in het tosti-ijzer voor 5 minuten
Welke kaas gebruik je dan best?
nou een gezonde tosti is die niet zwart is, op de foto zitten er zwarte brand plekken op dat is niet gezond, goudbruin zouden ze moeten zijn,Dat zwarte zijn PAK’s dat zijn kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan als je eten laat aanbranden. Je kunt zelf de vorming van PAK’s voorkomen door te zorgen dat er geen zwarte randjes of zwarte korstjes ontstaan bij de bereiding van eten.
Hoi Wil,
Het contrast op de foto is hoger dan hoe hij er in het echt uitzag. Verbrand eten moet je inderdaad altijd vermijden ivm PAK’s.