Yoghurtbrood met avocado-limoen spread
Yoghurtbrood maak je eenvoudig met dit makkelijke recept. Ik was eerlijkgezegd een beetje verbaasd over hoe simpel het is om te maken. Het deeg hoeft niet te rijzen, dat doet het in de pan tijdens het bakken, Je hoeft het deeg bijna niet te kneden en omdat het een dunne koek wordt bak je het in de pan in een paar minuten gaar.
En de smaak is fantastisch! Sowieso heb ik (en wie niet) een zwak vers gebakken brood en deegwaren. Die geur! Het is dat ik mij redelijk streng kan houden aan mijn koolhydraatbeperkte dieet maar anders …
Een koolhydraatbeperkt dieet betekent niet dat je helemaal geen koolhydraten eet. Ik eet ze wel, alleen veel minder. En als ik koolhydraten binnenkrijg dan zorg ik, dat ik zoals in dit recept, altijd voor volkoren kies.
Het yoghurt brood smaakt ook echt een beetje naar yoghurt. Het brood is vol en romig en tegelijkertijd fris van smaak. De romigheid krijgt het omdat we volle yoghurt en wat extra vergine olijfolie door het beslag mengen. Het licht zure brood combineert fantastisch met de avocado-limoen spread (die trouwens super simpel is om te maken). Door de spread hakken we ook een flinke hoeveelheid peterselie en de spread toppen we af met kruidige waterkers en een paar tomaatjes. Het yoghurtbrood lijkt qua textuur een beetje op een pitabroodje. Knapperig van buiten en zacht maar compact van binnen. Ik bedenk me ineens dat je het brood ook erg goed kunt opensnijden en kunt vullen. Leuk idee voor een volgend recept.
Om dit recept te maken ben je wat meer tijd kwijt dan voor het smeren van een boterham en ik zou dit heerlijke yoghurtbrood daarom ook willen bestempelen als weekend of vrije-dag recept.
Yoghurtbrood met avocado-limoen spread
Dit heb je nodig
- 80 gr volkorenmeel
- 50 gr volle yoghurt
- 1 mespuntje zout
- 4 gr bakpoeder - 1 theelepel
- 1 el olijfolie
- 1 avocado
- 1 limoen
- 5 kerstomaat
- 10 gr peterselie - klein bosje
- 25 gr waterkers - twee handjes
- peper - naar smaak
Zo maak je het
- Doe het volkorenmeel in een ruime kom, voeg het bakpoeder en het zout toe en schep met een lepel door elkaar
- Voeg de yoghurt en de olijfolie toe en schep met een lepel door elkaar (het wordt een soort kruimig beslag)
- Strooi wat meel op een houten snijplank en schep het beslag op de plank
- Vorm er een deeg van en snijd in tweeën
- Zet een koekenpan op matig vuur
- Rol het deeg voor één yoghurtbrood plat met een deegroller (ongeveer 5 mm dik) bestrooi tijdens het rollen met wat meel zodat het niet gaat plakken
- Haal de uitgerolde plak deeg van de plank en leg in de pan zonder olie of boter
- Bak ongeveer twee minuten per kant of totdat het brood mooi goudbruin gaat kleuren
- herhaal met de andere deegbal
- Laat de broden afkoelen op een rooster
- Snijd de avocado rondom de pit doormidden, draai de helften van elkaar af en verwijder de pit
- Schep het vruchtvlees uit de schil en leg op een bord
- Prak met een vork het vruchtvlees fijn
- Voeg het sap van een halve limoen toe en het rasp (zest) van de schil
- Hak de peterselie fijn en voeg ook toe
- Schep door elkaar en beng op smaak met flink wat peper en een beetje zout
- Verdeel de avocadospread over de broden en maak af met de waterkers en partjes kerstomaat