Zalmsalade met ei
Deze zalmsalade met ei bevat veel verschillende gezonde ingrediënten en dat maakt dit recept tot een erg gezonde salade, maar vooral ook tot een hele lekkere zalmsalade!
In deze zalmsalade gaan naast gerookte zalm ook zacht gekookt ei, snoeptomaatjes, veldsla, rode ui, kappertjes en cottage cheese. De cottage cheese is een lekkere toevoeging, maar het kan ook prima zonder. De dressing maken we van olijfolie, mosterd, citroensap en dille, wat resulteert in een gelige, friszure dressing. En dat smaakt heerlijk bij de gerookte zalm.
Zalm is een gezonde, vette vis. Het bevat veel vitamines en omega 3 vetzuren die je lichaam helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Kan je beter kiezen voor wilde zalm of gekweekte zalm? Gekweekte zalm heeft een ander dieet dan wilde zalm. Wilde zalm eet vooral kreeftjes en garnaaltjes, wat voor de roze kleur zorgt. Gekweekte zalm krijgt vooral ander vis te eten, waardoor ze niet roze kleuren. De roze kleur wordt vervolgens met kleurstoffen toegevoegd, want de consument koopt geen blanke zalm … Biologisch gekweekte zalm zou iets beter zijn, omdat daar geen hormonen en medicijnen worden gebruikt. Is wilde zalm dan de beste keus? Wilde zalm zou ook wel eens minder gezond kunnen zijn door onze vervuilde zeeën. Maar wilde zalm heeft wel ‘vrij’ kunnen leven, in tegenstelling tot gekweekte zalm. Aan de andere kant zorgt gekweekte zalm er weer voor dat we meer wilde zalm met rust laten … Het blijft een lastig vraagstuk. Maar de goede stoffen in zalm voeren voor ons de boventoon. Lekker genieten dus van deze lekkere en gezonde vis! Aan jou de keuze voor welke variant jij gaat.
Zalmsalade met ei
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 50 gr Veldsla
- 100 gr Gerookte zalm
- 10 Snoeptomaten
- 1/2 Rode ui
- 3 Eieren
- 2 tl Kappertjes
- 2 el Cottage Cheese
- Peper - naar smaak
- 2 el Olijfolie
- 1/2 el Mosterd
- 1/2 el Citroensap
- 2 tl Dille
Zo maak je het
- Leg de eitjes in een steelpan, vul met water en zet de pan op het vuur
- Kook de eitjes 5 minuten
- Was de veldsla en verdeel over twee borden
- Snijd de gerookte zalm in reepjes en verdeel over de salade
- Snijd de tomaatjes doormidden en verdeel over de salade
- Snijd de ui in halve ringen en verdeel over de salade
- Strooi de kappertjes over de salade
- Meng alle ingrediënten voor de dressing in een schaaltje, blijf roeren tot het één geheel is
- Giet de eitjes af, laat goed schrikken met koud water en pel de eieren onder water (dat gaat makkelijker)
- Snijd de eieren in partjes en verdeel over de salade
- Druppel de dressing over de salade en leg op elk bord een lepel cottage cheese
- Strooi wat vers gemalen peper over de salade
erg lekker, deze houden we erin!!!
Een rondje over het internet leert dat er nogal wat verschillende meningen bestaan over de gezondheidsaspecten van (alle) zalm. Algemeen is men het er wel over eens dat het eten van zalm (binnen bepaalde grenzen) meer gezonde elementen bevat dan negatieve.
Voor wilde zalm bestaat er een keurmerk “MSC gecertificeerde vis” wat wil zeggen dat deze op duurzame wijze is gevangen.
De negatieve elementen mbt wilde zalm, (maar ook kweekzalm in zeewaterbassins) te o.a. pcb, zware metalen, pesticiden etc. zouden niet opwegen tegen de gunstige effecten van vette vis (maximaal 1 tot 2 keer per week, meer zou geen beter effect hebben)
Biologische kweekzalm (EKO keurmerk) heeft een aantal voordelen ten opzichte van gewone kweekzalm. Dan moet je denken aan herkomst van het voer; geen (preventief) gebruik van anti-biotica en groeimiddelen. Ook hebben de vissen meer ruimte in het bassin waarin ze gekweekt worden. Maar het heeft ook negatieve kanten, de vis bevat (door het gebruikte voer) minder Omega 3 vetzuren. De productie van vegavoer vergt veel energie en een hogere Co2 uitstoot.
Gewone kweekzalm wordt zo snel mogelijk met zo min mogelijk kosten vet gevoerd voor de “slacht”. Herkenbaar? Net als bij varkens dus. De nadelen daarvan mogen bekend zijn. Toch zijn met name de europese zalmkwekers bezig met een omslag om op allerlei terreinen verbeteringen te bewerkstelligen.
Op dit moment zou een goede afweging toch in het voordeel van de biologische zalm uitvallen. Eind dit jaar wordt er mogelijk een grootschaliger keurmerk voor duurzame kweekvis geintroduceerd (Aquaculture Stewardship Council (ASC))
Tip: koop vooral geen zalm die uit Chili komt (geen regulering en controle)
Eet smakelijk,
Bronnen:
Volkskrant: EKO-zalm eet verantwoorde vis
Food-Info: voedseltechnoligie bedrijven en de universiteit van Wageningen
(www.food-info.net)
Wikipedia: algemeen over zalm
Beste René, bedankt voor deze waardevolle aanvulling!
Ik heb een probleempje met het afdrukken. Ik kan alleen maar de 1e pagina afdrukken.
Niet de ingrediënten en niet de bereidingswijze.
Voorheen kon ik dat wel. Dat was gemakkelijk.
Nu weet ik niet hoe ik de rest afgedrukt kan krijgen.
Kunnen jullie mij helpen?