Zelf pindakaas maken
Zelf pindakaas maken is makkelijker dan je denkt! Je hebt slechts ongezouten pinda’s en een beetje pindaolie (arachideolie) nodig. Maar waarom zou je zelf pindakaas maken? Simpel: het bevat géén toegevoegd suiker.
Per 100 gram pindakaas wordt in sommige light-varianten 27 gram suiker toegevoegd. Met light wordt bedoeld: minder vet, maar daar staat tegenover dat er heel veel extra suiker aan wordt toegevoegd. Niet echt “light” lijkt mij ;-). Want te veel aan suiker wordt door je lichaam gewoon opgeslagen als vet. Je kunt dus veel beter de gezonde vetten van de pinda’s zelf binnenkrijgen dan de extra toegevoegde suiker. De vetten uit de pinda’s zijn enkelvoudig onverzadigd (omega 9) en goed voor hart en bloedvaten. Deze vetten verlagen het LDL cholesterolgehalte in het bloed. Naast de gezonde vetten bevatten pinda’s vitamine E, B3, B9 en belangrijke eiwitten waaronder trypofaan. Trypofaan is in het lichaam nodig voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die belangrijk is voor het emotionele welzijn.
Er zijn ook suikervrije pindakazen te koop maar zelf pindakaas maken is veel leuker én goedkoper. Deze zelf gemaakte pindakaas is natuurlijk ook smeuïg tot de bodem ;-). Arachideolie (dit is olie gewonnen uit pinda’s) koop je in de supermarkt. Wij hebben een fles bij de Jumbo gekocht.
Zelf pindakaas maken
Dit heb je nodig
- 500 gr Pinda - ongezouten
- 4 el Arachideolie - pindaolie
- 1 tl Zout
Zo maak je het
- Doe de pinda's, het zout en de arachideolie in de keukenmachine
- Mix het tot een glad geheel of laat wat er wat stukjes in als je van pindakaas met stukjes noot houdt
- Lepel de pindakaas uit de blender en stop in een glazen pot met goed afsluitbare deksel (bijvoorbeeld een oude en schoongemaakte pindakaas pot uit de supermarkt)
- Met de restjes in de blender kun je gelijk een notenbroodje :-)
- Bewaar de pindakaas in de koelkast, roer even door de pindakaas voordat je er een broodje of cracker mee smeert
wat houd de keukenmachine in??
Ik heb er ook een beetje honing en een snufje kaneel doorheen gedaan. Erg lekker is de pindakaas daardoor geworden. Normaalgesproken hou ik niet zo van pindakaas, maar van zelfgemaakte dus wel!
Is er ook een alternatief voor het vervangen van pinda’s,
vanwege pinda/noten intensiviteit?
Pinda’s en noten vervang ik vaak door zonnebloempitten en/of pompoenpitten.
Hoi Petra,
Jahoor, je kunt de noten vervangen door bijvoorbeeld, cashewnoten, hazelnoten, of amandelen, of een mix van de voorgenoemde. Groetjes Sven
Gebruiken jullie ongebrande pinda’s ook? Of wel gebrand/geroosterd maar alleen ongezouten?
Ik maak sinds een aantal jaar ook mijn pindakaas zelf en voeg voor mijn partner ook nog cranberry’s toe.
Echter bewaar ik mijn pindakaas nooit in de koelkast. Binnen 2 maanden is mijn voorraad op en moet ik weer nieuwe maken. Dus 2 maanden in ieder geval houdbaar.
Ik zelf doe er graag een eetlepel honing crème door
Niet zo suiker vrij maar wel smeuïg en erg lekker ;)
heel,heel vroeger maakten we pindakaas, door
pinda,s in de koffiemolen te malen.
Heerlijk!!!! Ik heb er rozijnen door gehakt: lekker!!!!!!!!!
Heb naar aanleiding van o.a. Dit recept ook zelf pindakaas gemaakt maar ipv pinda’s hazelnoten.
De hazelnoten gekocht in natuurwinkel.
Wat mij opviel is dat de hazelnoten erg droog zijn.
Kreeg niet dat mooie smeuige waar hier en andere recepten over word gesproken. Heb zeker 5-8 eetlepels olijfolie gebruikt.
Denk dat olijfolie geen goede vervanger is?!
Uiteindelijk heb ik het ietjes smeerbaar gekregen door er wat boter(eetlpel) bij te doen en eetlepel zelf gemaakte sambal (zonder suiker)
Het smaakt redelijk morgen eens op brood proberen.
Iemand tip? Ben er nl ruim een uur bezig geweest…:-(
Als dit op is ga ik het proberen met Pinda’s :-)
Als je de pinda’s licht roostert wordt de smaak wat intenser en de pindakaas wordt mooi donker. Een bijzonder lekkere variant is de pinda’s te vervangen door cashewnoten.
Gebruik alleen pinda’s waarvan je weet dat ze vers zijn (biologisch is prima, maar geen garantie voor versheid) dus bij een gerenommeerd adres met hoge omzetsnelheid, anders kunnen ze de kankerverwekkende schimmel aflatoxine bevatten of salmonella of zelfs de ehec-bacterie. Calve heeft in het verleden pindakaas om die reden uit de handel genomen en dat gebeurde recent met enkele grote merken in de VS.
Omdat pindakaas dus schimmelgevoelig is (de schimmel kun je lange tijd niet met het blote oog zien), kun je het beter voor een week maken, ook als je het gekoeld bewaart.
Ik woon op Madagaskar en maak al jaren zelf pindakaas, omdat wij zelf ook pinda’s verbouwen. Als ik pindakaas maak rooster ik ze licht na het doppen, ontvel ze en vermaal ze vervolgens in een vijzel met wat zout erbij. Olie bijvoegen hoeft helemaal niet want door het roosteren komen de oliën vrij bij het stampen. Vooral de goedkopere merken halen de arachideolie olie er uit en voegen er vervolgens goedkope soja olie aan toe, die veel minder goed is voor hart en bloedvaten. Voor een pindasaus voeg ik een likje sambal (ook zelfgemaakt) en een klein beetje suiker toe en eventueel een scheutje kokosmelk…en je wilt nooit meer de “rommel” uit de supermarkt
Hoi Sven,
Ik heb net mijn eerste pindakaas gemaakt (met 69 jaar).
Overheerlijk. Ik heb er een half rood pepertje in gedaan. Volgende keer een ietsje meer.
Ik ben dolblij met het recept. Ik woon in Brazilie en hier Kun je alleen maar van die vieze zoete amerikaanse pindakaas kopen.
Morgen volgt de satésaus.
Johan
Hi Johan, leuk om te lezen dat je zelf pindakaas gemaakt hebt. En wat een goed idee van de rode peper. Dat gaan we zeker ook een keer proberen!
Vandaag heb ik de tweede verse van mijn pindakaas gemaakt.
Nog beter Dan de eerste.
Ik heb de pinda’s eerst nog een paar Minuten gebrand in een koekepan.
Deze keer een heel pepertje en een beetje Sesam olie erbij.
Wat is dit een lekkere pindakaas. Jammer, dat ik het nu pas heb ontdekt!
Hier zat ik precies op te wachten: pindakaas zonder suiker! Ik verbaas me al heel lang erover dat pindakaas zoet moet zijn…
Ik heb de pindakaas met walnootolie gemaakt, ik vind het erg lekker geworden!
Archaideolie toevoegen aan pina’s, is hetzelfde als knoflookpoeder aan gemalen knoflook: nergens voor nodig. De olie ZIT AL IN DE PINDA’S. Geen suiker, geen zout geen olie toevoegen. Zo makkelijk kan het zijn. En bovendien: het allerlekkerst.
Hoe lang is deze pindakaas houdbaar?
Hoi Jose,
Wij hebben na twee maanden het laatste restje uit de pot geschraapt. Er zitten geen stoffen in de pindakaas die kort houdbaar zijn. De pindakaas bewaren we voor de zekerheid wel in de koelkast. Ik kan je niet vertellen wat de uiterste houdbaarheidsdatum is. Maar zoals wij zelf hebben ondervonden is het zeker twee maanden houdbaar.
Het viel me op dat de goedkope eigen merk pindakaas van C1000 geen suiker bevat, terwijl de variant met stukjes wel suiker bevat.
Nu heb ik de gewone pindakaas gekocht, en losse pinda’s in stukken gesneden, en zo erdoor geroerd.
Nu dus pindakaas met stukjes noot, maar zonder suiker.
Dit is naar mijn idee goedkoper dan helemaal zelf maken. Succes.
Waarom ongezouten pinda’s, als je er zelf weer zout aan toevoegt?
Omdat gezouten pinda’s HEEL ERG VEEL zout bevatten. Je hoeft er overigens geen zout aan toe te voegen als je dat niet wil.
Je kunt gezouten pinda’s ook wassen met water voordat je ze gebruikt om pindakaas te maken. Gezouten pinda’s zijn namelijk een stuk goekoper dan ongezouten.Verder gebruik ik een vijzel om de pinda’s te malen. Goed voor het trainen van je armspieren, en een vijzel gaat niet zo snel kapot als een blender.
Net gemaakt! Smaakt echt als pindakaas, maar toch een fijn idee dat het gezonder is :-)
Nou ja zeg, heb net zelf voor het eerst pindakaas staan maken en nu zie ik hier jullie recept. Vraagje: waarom olie toevoegen? Heb het zonder gedaan en kreeg een mooi smeuig geheel.
Hoi Anka, als jou pindakaas al mooi smeuïg is zou ik er idd geen olie meer aan toevoegen. Ik maak ze van doppinda’s en die zijn over het algemeen behoorlijk droog en kunnen wel wat extra olie gebruiken.
Ik maak zelf ook regelmatig pindakaas en ik gebruik hier doppinda’s voor. Die zijn drooggeroosterd. De pinda’s die je gepeld in een zakje koopt zijn vaak gebrand in olie. Beetje Keltisch zeezout erdoor mmmm!
Komt dit even op het juiste moment. Ik had dit weekend juist een discussie over de light pindakaas. Ga dit zeker een keer proberen! Super tip