Havermout taartjes
Wat zien deze havermout taartjes er schattig uit. Voor dit recept gebruiken we de havermout taartjes als bakjes voor kwark en vers fruit; een lekkere en vrolijke traktatie voor het Paasontbijt. Maar je kunt er ook een hartige vulling in doen, bijvoorbeeld rode bieten met geitenkaas en cashewnootjes en ze serveren bij de brunch of het avondeten.
Bakjes van havermout maken
Toen ik begon aan dit recept was ik vastbesloten om geen suiker toe te voegen. Maar het is bijna niet mogelijk om de taartjes krokant te bakken zonder het toevoegen van wat honing. Voor vier havermouttaartjes heb je 15 gram honing nodig. Dat is 3,75 gram honing per bakje, wat neerkomt op 3 gram suiker. Kun je misschien beter agavesiroop gebruiken? Nee. Suiker is suiker. Ons lichaam maakt geen onderscheid. Lees hier meer over suiker.
Een beetje suiker dus. Het fruit dat je toevoegt bevat ook een beetje suiker. Bij elkaar wat meer dan je van ons gewend bent. Maar toch nog steeds heel veel minder dan gesuikerde ontbijtgranen. Zie dit recept als een verantwoord weekend recept. Doordeweeks kun je de havermout beter door je yoghurt met fruit mengen en een handje noten toevoegen, dat is een stuk sneller ook.
Maar ach, zo in het Paasweekend is het best leuk om eens iets anders te serveren bij het ontbijt. Het vullen van de bakjes is een leuke bezigheid om je kinderen bij te laten helpen. Laat ze zelf het soort fruit kiezen of maak vrolijke gezichtjes!
Havermout is een geweldig voedzaam en veelzijdig product. Bekijk hieronder eens hoeveel verschillende vitaminen en mineralen havermout bevat:
Havermout bevat:
- Natrium
- Kalium
- Calcium
- Fosfor
- Magnesium
- IJzer
- Koper
- Selenium
- Zink
- Jodium
- Luteïne
- Vitamine E
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B6
- Nicotinezuur
- Foliumzuur
Daarnaast is havermout rijk aan vezels en eiwitten.
Havermout taartjes met kwark en vers fruit
Dit heb je nodig
- 90 g havermout
- 25 g roomboter
- 15 g honing
- 1 tl koekkruiden
- 4 el kwark of yoghurt
- 4 el vers fruit naar keuze
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe de havermout in een kom en voeg de koekkruiden toe
- Smelt de boter en voeg toe, voeg ook de honing toe
- Schep alles goed door elkaar (het beslag blijft een beetje los)
- Verdeel het mengsel over vier (flexibele) muffinvormpjes
- Druk de havermout tegen de zijkanten en onderkanten aan zodat zich een bakje vormt
- Bak de taartjes in 20-30 minuten gaar, lichtbruin en knapperig in de oven
- Laat de taartjes afkoelen, haal ze voorzichtig uit de vorm
- Vul de taartjes met een eetlepel kwark, yoghurt of Skyr en vers fruit
Hallo,
Hoelang kan je de bakjes bewaren? Worden ze snel slap of kan je ze gerust in de koelkast een aantal dagen zetten?
Bedankt!
Omdat we geen bloem gebruiken blijven ze niet heel lang knapperig helaas. Het beste is dezelfde dag opeten.
Hallo!
Ik vroeg me af of je de roomboter ook kan vervangen door een alternatief dat lager in calorieën is.
Alvast bedankt!
Hoi Sharon, het vet is nodig om de cups hard te krijgen en houden. Ik denk niet dat het gaat werken als je dit gaat vervangen door iets anders.