Groene ontbijtsmoothie met havermout
De dag beginnen met belangrijke vetten uit noten en zuivel, vezels, eiwitten en koolhydraten uit de havermout en yoghurt en een berg belangrijke vitaminen uit spinazie, banaan en sinaasappel. Deze groene ontbijtsmoothie is een goede start van je dag. Door alle belangrijke voedingsstoffen kunnen je lichaam en geest optimaal functioneren. Hierdoor ben je scherp en fit en ga je de dag met energie tegemoet.
Vitaminen, mineralen, vetten en eiwitten. Én koolhydraten
Ik sprak laatst een marathonloper in de aanloop naar de Rotterdam Marathon. We kregen het over voeding en voorbereiding. Hij vertelde me dat hij een jaar eerder de marathon niet kon lopen omdat hij een stevige verkoudheid te pakken had. Hij hoopte daar dit jaar geen last van te krijgen. Ik vroeg hem naar zijn voeding en hij vertelde me dat hij zich nu (een week voor de marathon) alleen bezighoudt met koolhydraatstapelen. Koolhydraatstapelen is een methode die er voor zorgt dat de spieren en de lever meer glycogeen kunnen opslaan. Glycogeen is een brandstof voor de spieren die gemaakt wordt uit glucose (suiker/koolhydraten). Wat mij zo verbaasde is dat hij niet bezig was met het binnenkrijgen van voldoende vitaminen, mineralen, vetten en eiwitten. Zijn focus lag volledig op energie.
Wat vaak vergeten wordt, is dat die energie niet zomaar vrijkomt in het lichaam. Het vrijmaken van energie is een complex biochemisch proces waar vele factoren bijdragen aan een optimaal verloop. Ik gaf hem het voorbeeld van een motor die in een auto zit. Wat heb je nodig om een motor te laten draaien? Brandstof, uiteraard. Maar om die motor soepel en lang te laten draaien zijn koelvloeistof en olie nodig. Met alleen benzine draait de motor na een paar kilometer in de soep. En zo werkt het ook in ons lichaam. Als we te veel kijken naar de energieleverancier en niet naar de stofjes die helpen om de energie vrij te maken en je lichaam optimaal laten functioneren, dan daalt onze weerstand en worden we vatbaar voor bacteriën. Krijgen we sneller last van kramp en hebben we het gevoel weinig energie te hebben.
Zeker in de laatste trainingsweken als er 80 tot 100km per week op het programma staat, is het belangrijk om vooral voldoende vitaminen, mineralen, goede vetten en eiwitten binnen te krijgen. Met die brandstof komt het wel goed. De meeste van ons hebben immers een prachtig laagje vet om ons lichaam dat per gram 9 calorieën levert.
Ik vraag mij ook wel eens af waarom we zo focussen op het verbranden van koolhydraten als we zo’n haast onuitputtelijke bron aan energie om ons lichaam dragen. Kunnen we niet veel beter ons lichaam stimuleren om vet te gebruiken als energiebron in plaatst van koolhydraatstapelen?
Groene ontbijtsmoothie met havermout
Dit heb je nodig
- 400 ml Yoghurt - volle
- 2 Sinaasappels
- 2 Bananen
- 200 gr Spinazie
- 100 gr Havermout
- 30 gr Amandelen
Zo maak je het
- Schil de sinaasappel, pel de banaan en was de spinazie
- Stop alles in de blender en mix tot een gladde smoothie
Mooi recept. Maar ik heb een paar vragen.
Waarop is n portie gebaseerd? Man/vrouw? Op een dag dat er een flinke training tegenover staat? Of is een wandeling van een half uurtje ook genoeg? Is dat belangrijk? Of kan t ook op een niet-actieve dag. Wellicht kan t een aanvulling zijn om dat erbij te zetten.
Hoi Sven,
Dankjewel voor dit recept. Ik moet ’s nachts de deur uit dus zou dit graag de dag ervoor maken, (max 9 uur) in de koelkast laten staan en dan meenemen om een snel goed ontbijt te nuttigen. Kan dit? Of gaan de vitamines dan verloren?
Hoi Susan, een deel van de vitaminen gaan wel verloren helaas. Door het blenden komt er veel zuurstof in aanraking met de vitaminen. Sommige zijn gevoelig voor oxidatie en zullen daarom een deel van hun waarde verliezen. Bewaar de smoothie in een afsluitbare beker met zo min mogelijk lucht, op een donkere plek in de koelkast. Het zal wel iets gaan schiften. Voordat je hem gaat drinken moet je hem nog even doorschudden.
Ik kan niet meer inloggen, op de website, ik zie geen inlogscherm, klopt dat?
Dag Sven,
Dankjewel voor dit recept.
Laat je de havermout een nacht in water weken (denkend dan aan het fytinezuur gehalte).
Hartelijke groet Alicia
Hoi Alicia,
Er wordt veel over fytinezuur geschreven, meestal niet positief. Onderbouwing ontbreekt echter. Er zijn onderzoeken die zelfs een positief effect toekennen aan fytinezuur. De wetenschap is het er nog niet over eens. Havermout bevat daarbij erg weinig fytinezuur, in vergelijking met tarwe bijvoorbeeld. Ik zou de havermout niet weken. Ik zie het nut er niet van.