Havermout bosbessen pancakes
Man oh man, wat zien deze pancakes er bootylicious uit! Ik zal maar wel gelijk eerlijk zeggen wat je ervoor nodig hebt: een goede pan, en … best veel geduld. Als je het hele beslag uit dit recept gebruikt, heb je ongeveer 15 schattige pancakes (+ zo’n 3-5 mislukkingen die je gelijk op snoept). Maar heb je de tijd op een luie zondagochtend, maak dan deze havermout bosbessen pancakes! En pak je telefoon erbij want zo’n stapeltje #pancakes is super instagrammable #pancakes #voedzaam #nietzoheelsnel.
Het beslag voor de blueberry oatmeal pancakes (klinkt nóg sexyer in het Engels) bestaat uit:
- 1 banaan
- 100 gr bosbessen
- 2 eieren
- 100 gr havermout
- 300 gr skyr
- mespuntje kaneel
- snufje zout
En dat alles gaat in de blender, even mixen en bakken maar. Zorg ervoor dat je pan goed op temperatuur is (maar houd het vuur laag) en draai de pancakes vooral niet te snel om, want dan gaat het mis. Gewoon net iets langer wachten. Schud de pan eerst even heen en weer zodat je zeker weet dat de onderkant van de bosbessen pancakes gaar is. Draai de pannenkoekjes om met een flexibele spatel en wacht nog even totdat ook de andere kant lichtbruin is. Laat de pannenkoekjes uit de pan op een bord glijden. Ik heb met 2 pannen tegelijk gebakken, want als je de pannenkoekjes 1 voor 1 wilt bakken ben je de halve ochtend zoet. Ben je alleen of met zijn tweetjes, dan is de helft van het beslag voldoende voor een lekker en voedzaam ontbijtje.
Bosbessen saus voor op je blueberry pancakes
Wat zijn deze havermout bosbessen pancakes zonder een fotogeniek sausje? Precies! Als je het laatste pannenkoekje hebt gebakken, vul je de nog warme pan met een flinke handvol bosbessen. Bak ze totdat het vruchtvlees er als sap uitkomt. Het maken van de saus is dus wel simpel en snel. Giet de saus over een stapeltje pancakes heen en je kunt foto’s maken, uhh, eten. Als het goed is heb je nog wat skyr over, dat kun je er ook prima bij eten.
Verantwoorde pancakes maken
De inspiratie voor dit voedzame ontbijt komt uit Amerika. Ik was laatst voor Big Green Egg in Atlanta en in het hotel was een op en top Amerikaans ontbijtbuffet met muffins, donuts, suikerbroodjes, scrambled eggs, omelet, havermout & vers fruit (yeeeeh), gesuikerde yoghurt, wafels en pancakes. Mijn collega wilde wel een stapeltje pancakes met rode vruchtensaus voor op de foto, maar het allemaal opeten was haar iets te veel van het goede. Deze pancakes bestonden uit bloem, suiker en eieren en de topping van fruit bevatte ook nog flink wat toegevoegd suiker. Dat moet beter kunnen, dacht ik gelijk. Deze havermout bosbessen pancakes zijn onze voedzame variant. En ze zijn echt lekker en zoet genoeg. Dat komt door de banaan en de bosbessen die in het beslag gaan. En de saus van bosbessen: daar hoef je echt geen suiker aan toe te voegen.
Om de tijd goed door te komen terwijl je deze super beauty’s van een pancakes maakt, een nummertje uit de semi-oude doos:
De Nederlandse vertaling van het nummer Bootylicious (voor alle Destiny’s child fans van vroeger – en van nu) is hilarisch, lees maar.
Tip: serveer deze pancakes als dessert, 1-2 pancakes per persoon zijn voldoende. Doe er een beetje skyr of Griekse yoghurt bij.
Wat is Skyr?
Skyr is een Ijslands product, het is een hele zachte kaas die meer op yoghurt lijkt, maar ook wel wordt vergeleken met magere kwark. Het is een van de producten die we ergens anders vandaan halen omdat we massaal hopen er gezonder van te worden. Maar de Skyr die we hier in de winkel kopen wordt niet echt in Ijsland gemaakt hoor. Zo heeft Arla een fabriek in Duitsland. Skyr leent zich perfect voor in beslag voor bosbessen pancakes. Het maak het beslag een beetje fluffy en niet vet. Skyr bevat van nature namelijk zeer weinig (tot geen) vet en is rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen.
Havermout bosbessen pancakes
Dit heb je nodig
- 1 banaan
- 100 gr bosbessen
- 2 eieren
- 100 gr havermout
- 300 gr skyr
- mespuntje kaneel
- snufje zout
- 150 gr bosbessen
- optioneel: een beetje skyr
Zo maak je het
- doe alle ingrediënten voor het beslag in een blender en mix
- verwarm twee pannen goed op laag vuur
- doe voor iedere sessie pancakes een klontje boter in de pan
- giet met een soeplepel kleine porties in de pannen voor kleine pancakes
- zodra de pancakes heen en weer schuiven als je de pan schudt, wacht je nog iets langer totdat de onderkant van de pancakes lichtbruin zijn
- schep de pancakes voorzichtig om met een flexibele spatel en wacht totdat ook de andere kant lichtbruin is
- schuif de pancakes vanuit de pan op een bord en bak de volgende sessie, totdat al het beslag op is
- doe als de laatste pancake is gebakken de bosbessen voor de topping in de warme pan en bak al roerend totdat het sap uit de bosbessen komt
- serveer de pancakes met de bosbessen saus en eventueel met nog een beetje skyr
kan je de bosbessen door een ander fruitsoort vervangen ?
Hoi Ingrid, die zou je kunnen vervangen door frambozen of bramen
Nom nom nom!