Havermoutpap met appel kaneel en rozijnen
Dit havermoutpap recept met appel kaneel en rozijnen vinden wij verrukkelijk! Dit gezonde ontbijtrecept smaakt net als appeltaart. Warme appel, rozijnen en kaneel, het is net een snoepje :-).
Maar havermoutpap bevat in tegenstelling tot een snoepje, heel veel voedingsstoffen. Het is geen koolhydraatarm recept, want havermout bevat wel degelijk koolhydraten. Maar het zijn wel de complexe koolhydraten die langzaam in je bloed worden opgenomen. Combineer dat met de vitamines en mineralen uit appel, kaneel en rozijnen en je hebt een voedzaam ontbijt te pakken. En dan is het ook nog smullen! Wij eten havermoutpap eigenlijk het liefst in het weekend, want je bent er toch net iets langer mee bezig dan met een ontbijt van yoghurt, zaden, noten en pitten. Maar je kan dit havermoutpap recept wel op twee manieren maken. Onderstaande manier is de iets langzamere variant, in een pannetje op het vuur, maar op die manier vinden wij het wel het lekkerst. En wat is er mis met op je vrije ochtend even in een heerlijk geurend pannetje roeren? Ik vind het heerlijk. Maar heb je toch minder tijd, dan kan het ook in de magnetron. We hebben in dit recept de snelle manier beschreven.
Wist je dat kaneel een natuurlijk conserveermiddel is? Kaneel stopt de groei van schadelijke bacteriën waardoor eten waar kaneel doorheen zit langer goed blijft. Dit is onderzocht en beschreven in de Journal of Food Science (1974). In het lichaam kan kaneel helpen tegen ziektes die met schimmelvorming te maken hebben, zoals candida.
Havermoutpap met appel kaneel en rozijnen
Dit heb je nodig
- 2 kopjes Havermout
- 4 kopjes Melk - volle
- 2 Appels
- 100 gr Rozijnen
- 2 tl Kaneel
Zo maak je het
- Meng de havermout en melk in een pan en zet op laag vuur
- Voeg de kaneel toe en blijf af en toe roeren
- Schil ondertussen de appels, snij in blokjes en voeg toe aan de havermout
- Voeg de rozijnen toe en blijf roeren totdat de havermout kookt
- Roer nog twee minuten terwijl de havermout pruttelt
Hoi Milou, je kan havermout ook in de magnetron klaarmaken. Kijk anders even bij de bereidingswijze dit havermoutrecept: https://www.voedzaamensnel.nl/ontbijt/voedzaam-ontbijt-havermout/
Klinkt als een heerlijk recept! Is het ook mogelijk om Brinta met melk al wat de verwarmen in de magnetron, en dán de rozijnen + kaneel & appel erbij te doen? Dat zou voor mij namelijk een boel tijd (en rommel) schelen en kan ik het nog ’s ochtends voor school maken.
Het lijkt me echt een heerlijk recept! Weet ook wel zeker dat dat goed gaat vullen, precies wat ik nodig heb. :)
je bespaart vaak veel tijd door de granen de nacht van te voren in de week te zetten. in water of in melk maar dan in de koelkast
Lisanne, dan moet je het waarschijnlijk langer koken.
Is het zo als je havermout maakt dat je de havervlokken echt zo goed proeft? Bij Brinta lost het gewoon op en ik vindt het daardoor veel lekkerder.
Ik maak dit soms ook met peer i.p.v. Appel, nog lekkerder!
Ik vind dit zó lekker dat ik het even elke ochtend eet. Volgende week ga ik wel weer variëren ;-) Net als vroeger neem ik 125 ml (amandel)melk en 125 ml water, 25 gram havermout. Halve appel, andere helft erna. 10 gr rozijnen vind ik ook genoeg. Echt verrukkelijk. Ik moet er misschien wel bijzeggen dat ik aan het afvallen ben.
Ja ik vind het ook nogal veel. Wij halen er hier 4 porties uit! Maar we maken het recept altijd gewoon klaar en zetten de helft in de koelkast.
Eet het sinds gisteren als ontbijt maar dan idd ook met amandelmelk en voor mijn vriend soyamelk.Heerlijk is het en je hebt meteen alweer fruit gegeten,bij ons schiet dat er nml nogal eens bij in.De verhoudingen melk /havermouth kun je zelf naar eigen smaak toepassen.De ene houdt van dikkere dan de ander.Top receptje!
Klinkt goed!
Ik vind havermout nog lekkerder met romige, ongezoete amandelmelk :-) De tip die ik online tegenkwam van Kyra, was een appel uit de oven door de havermout: klokhuis eruit, besprenkelen met wat (rauwe) honing en kaneel en kan ongeveer 20 mins op 180 graden. Warme appel in je kom en havermout met wat honing en kaneel erover. Ik ga die nog proberen, lijkt me ook heerlijk!
Ikzelf vind de verhouding melk/havermout niet goed kloppen. Volgens mij moet de havermoutportie worden gehalveerd. Verder smaakte het opperbest, alleen veel te stijf.
1 op 2 is een prima verhouding als je het ongeveer 5 mins kookt, heb je havermout die langer moet koken of vind je dat gewoon lekkerder, dan iets meer melk. Havermout dikt ook goed in en hoort volgens mij daardoor ook niet waterdun maar dat is net wat je lekker vindt ;-)
Inderdaad een heel lekker ontbijt!! Mijn dochter van 1,5 weet nog niet zo goed wat ze ervan moet denken maar ze heeft toch een paar hapjes geproefd. De appelstukjes wist ze er precies uit te vissen! Zal een kwestie van wennen zijn…
Vanmorgen gemaakt. Het was heerlijk. Ik had de helft gemaakt voor mijzelf. Heb er wel een beetje meer kaneel bij gedaan. Kon het niet allemaal op, vult enorm! Zeker voor herhaling vatbaar.