Havermoutpap – het basis recept
Ontbijten met havermoutpap! Het is een lekker en voedzaam ontbijt. Het is alweer een hele tijd geleden dat we havermout ontdekten als gezond ontbijt. Het staat bij ons minimaal een keer per week op het menu. Geschikt voor jong en oud. Dit is het basisrecept voor havermoutpap. Mega lekker, gezond en makkelijk om te maken.
Ik miste echt nog een fijn basisrecept voor havermoutpap op onze website. Dit ontbijt is inmiddels zo gewoon voor ons om te maken, dat ik er nooit meer aan dacht om het op voedzaam & snel te plaatsen. Hoog tijd om het lekkerste basisrecept voor havermoutpap met jullie te delen.
Havermout, melk, appel, banaan en rozijnen. That’s it! Gebruik een steelpan en houd het vuur laag, zo zorg je ervoor dat de pap niet aanbrandt en hij de perfecte textuur krijgt. Heb je geen zin om de hoeveelheden af te wegen? Houd dan de volgende vuistregel aan: voor 1 deel havermout gebruik je twee delen melk. Pak klein kopje en vul hem tot de rand met havermout. Vul het kopje vervolgens twee keer tot de rand met melk. Dat is de perfecte verhouding voor havermoutpap.
Havermoutpap is ideaal om te maken als je fruit net iets te rijp is. Een appel met rimpels is niet meer lekker om uit het vuistje te eten, maar perfect om te gebruiken in havermoutpap. Hetzelfde geldt voor een iets te rijpe banaan. Die zijn namelijk heerlijk zoet in pap! Het zijn ook precies de stuks fruit die in het basisrecept thuishoren.
Variëren met dit basisrecept
Natuurlijk kun je ook lekker variëren met dit basisrecept. Als de verhouding melk-havermout goed zit, kun je fruit uit het seizoen toevoegen. Zo is dit ook een heerlijke combi met bosbessen. Of met peer. Of mango met rauw cacao! Je kunt de melk ook vervangen door bijvoorbeeld lactofree, als je last hebt van lactose intolerantie.
Havermoutpap basisrecept
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 100 gr havermout
- 400 ml volle melk
- 1 banaan
- 1 appel
- rozijnen
Zo maak je het
- doe de havermout en melk in een steelpan, zet op laag vuur
- pel de banaan en snijd het vruchtvlees in plakjes, roer door de havermout
- schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes, roer door de havermout
- voeg tot slot een handje rozijnen toe, blijf de havermoutpap roeren totdat ie een lobbige structuur heeft
- schep de warme havermoutpap in schaaltjes
in jullie intro zeggen jullie 1 deel havermout 2. delen mel. Waarom is het dan in het recept 1 op 4?
Volgens mij is 1 op 4 de enige juiste verhouding
Hoi Harry,
Bedankt voor je reactie!
Het is inderdaad 1 deel havermout en 2 delen melk. In het recept hebben we de havermout in grammen staan en de melk in ml. Dit zijn verschillende eenheden. 100 gram havermout is niet gelijk aan 100 ml melk. Als je de genoemde hoeveelheden in het recept in een kopje zou doen (dus eerst 100 gram havermout en daarna 400 ml melk), dan zul je zien dat het 1 op 2 is. Maar ik begrijp je verwarring, dus ik zal het verduidelijken in het verhaal. Hopelijk is het nu duidelijker.
Geniet van de havermoutpap!