Om kefir kunnen we tegenwoordig niet meer heen. Deze gefermenteerde zuiveldrank / melk is een heerlijke verwennerij. Mijn favoriete ontbijt is ’s ochtends een schaaltje yoghurt met fruit en haver. Maar de yoghurt heeft er een serieuze concurrent bij: kefir, ik ben fan!

Een tijdje geleden heb ik een gerprobeerd om kwaterkefir te maken. Mijn schoonmoeder was er mee bezig en ik heb het ook in een pot zelf gemaakt. Zeven, uitspoelen, paar dagen wachten, ontluchten, etc. Uiteindelijk ben ik er mee gestopt omdat ik er geen tijd en zin meer in had. Ik had er wat mee op Voedzaam & Snel willen doen, maar het is eigenlijk veel te veel gedoe, dus ik heb het niet geschikt bevonden. Nu zag ik een paar dagen geleden pakken met kefir in de supermarkt staan. Kijk, dat is toch een stuk makkelijker. Kefir heeft duidelijk zijn weg gevonden naar de regulieren supermarken en is niet meer voorbehouden aan zelfprutserij of speciaalzaken.

Wat is kefir?

Kefir is gefermenteerde melk. Door het toevoegen van een mengsel van verschillende melkzuurbacteriƫn en gisten krijg je een dikke licht bruisende yoghurtachtige drank.

De melkzuurbacteriƫn en gisten voeden zich met de melksuiker(lactose) uit de melk en zetten deze om in koolzuur en een beetje alcohol (echt heel weinig, je wordt er niet dronken van).

De exacte samenstelling van de melkzuurbacteriƫn en gisten is complex. De volgende zitten er in ieder geval in:

Melkzuurbacteriƫn:

  • lactobacilli
  • streptococci
  • Acetobacter
  • Leuconostoc

Gisten:

  • Zygosaccharomyces
  • Candida lambica
  • C. krusei
  • Saccharomyces

Laat je niet afschrikken door de ‘Candida’ gist, het gaat hier om een onschuldige en zelfs goede variant.

De melkzuurbacteriƫn worden ook wel probiotica genoemd en die zijn erg belangrijk voor onze darmen. Ze ondersteunen een goede darmflora en er zijn tal van positieve verbanden gelegd met het voorkomen van vervelende ziektes.

Heb je tijd over en vind je het niet erg om in het engels te lezen? Dit artikel gaat diep in op het ontstaan van Kefir en de positieve effecten ervan voor onze gezondheid. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke studies en onderzoeken. Hieronder een klein stukje uit het artikel waarin ze een indrukwekkende lijst met positieve uitwerkingen beschrijven door het gebruiken van kefir:

In the past few years, research has led to a better understanding of the properties of probiotics and the manner in which they modulate internal flora and affect the physiology of the digestive system. Probiotics have been effective in the treatment of people with inadequate lactose digestion, as they convert the lactose in the milk to lactic acid, rendering the milk they ferment almost lactose-free. Research has shown that probiotics can
contribute to the general health of their host by resisting colonization of the digestive system by harmful microorganisms, contributing to the nutrition of the host, and affecting immunomodulation. Some studies have already produced results offering enough evidence to warrant the use of probiotic foods like kefir in the treatment of gastrointestinal disturbances. One example is diarrhea, which can be caused by a variety of conditions. Probiotics help in preventing diarrhea and in reducing its duration. This includes conditions like infantā€™s diarrhea, IBS, colitis, Crohnā€™s disease, gastroenteritis, and travelerā€™s diarrhea. At the same time, consuming kefir has shown good results in alleviating the symptoms of constipation in patients suffering from chronic constipation. Probiotics have been particularly effective in reestablishing intestinal microflora in patients who have taken a course of antibiotics (ā€œantibioticā€ is the opposite of ā€œprobioticā€) Kefir has demonstrated efficacy against Helicobacter pylori (associated with gastritis, peptic ulcers, and gastric cancer), against Bacillus cereus (responsible for foodborne diseases), against Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes, and against the yeast Candida albicans. A number of studies have shown that by suppressing the
growth of bacteria that convert pro-carcinogens into carcinogens
in the digestive system, kefir and other probiotic foods may have
preventative effects against cancer. Lower rates of colon cancer have been observed in populations consuming large quantities of fermented dairy products. Kefir has shown anti-mutagenic effects (by decreasing Ā²-glucuronidase) that may lower the risk of colon cancer and play a role in the prevention of the disease. Long time consumers of kefir may reduce their risk of developing colon cancer. Probiotics found in kefir have stimulating effects on the immune system by improving phagocytosis and by increasing the numbers of T-lymphocytes and NK cells. They also have an indirect effect on the immune system by forming bioactive peptides in the process of fermentation. On the basis of these findings, many foods are now enriched with probiotics, and they are even added to animal feed.
Consuming kefir and probiotic foods has been found effective in reducing the symptoms of food allergies and lowering blood sugar levels, blood lipid levels, and high blood pressure. In animal studies, kefir demonstrated a significant lowering effect on levels of LDL cholesterol, and on blood pressure (due to a peptide produced during fermentation that has ACE-inhibiting properties and can be used as an anti-hypertensive agent). In
humans the consumption of kefir by hypertensive patients led to a recorded lowering of the systolic and the diastolic blood pressures and of heart rate, suggesting that probiotic foods could play a role in the prevention of certain heart diseases.

Kefir ontbijt met haver en fruit

Heerlijk verfrissend ontbijt
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 1 porties

Dit heb je nodig

  • 250 ml kefir - ik heb Arla gebruikt
  • 100 gr rode bessen - Of ander fruit ui Nederland
  • 50 gr havervlokken

Zo maak je het

  • Doe de kefir in een schaaltje
  • Voeg het fruit en de haver toe

Tip

Ook lekker met een handje noten
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Kefir
Porties: 1
Door: Sven