6x recept spinazie | spinazie recepten
Onze lekkerste spinazie recepten op een rijtje. We hebben al onze recepten met spinazie onder de loep genomen en de 6 lekkerste spinazie recepten voor je geselecteerd!
Spinazie eten
Spinazie is een donkere bladgroente met een volle smaak. Afhankelijk van het seizoen heb je de wat kleinere jonge spinazie (verkrijgbaar van november t/m februari), die erg lekker is om in salades te gebruiken, en de wat grotere spinazie die een stukje grover is (meestal vanaf maart verkrijgbaar). En dan is er natuurlijk ook nog diepvriesspinazie. Soms denken mensen dat die variant minder gezond is, maar het tegendeel is waar. De spinazie wordt namelijk heel snel na het oogsten (kort geblancheerd) en ingevroren. Eenmaal ingevroren stopt het oxideren van vitamines en mineralen. Spinazie die je in de supermarkt koopt, ligt al wat langer en bevat daarom regelmatig zelfs iets minder vitamines en mineralen dan de ingevroren variant. Tot slot is spinazie uit eigen tuin natuurlijk het meest vers en gezond. Let er wel op dat je de spinazie goed wast, om zand te verwijderen.
Spinazie recepten zijn gezond
Spinazie bevat een grote verscheidenheid aan vitamines en mineralen in een grote hoeveelheid en is daarom erg goed voor ons lichaam. Spinazie bevat veel kalium, calcium en magnesium en een flinke hoeveelheid van de vitamines A en C. Maar ook natrium, fosfor, ijzer, koper, zink en de vitamines B1, B2, B6 en B11. Een mooie verzameling!
Er wordt wel eens gezegd dat je spinazie niet te vaak moet eten en dat je het niet mag opwarmen, of niet in combinatie met vis mag eten. dit zijn achterhaalde adviezen. De kleine hoeveelheid aanwezige nitraat in spinazie wordt door opwarmen en in je maag en darmen omgezet in nitriet. Dit is een onschadelijke stof, maar deze stof kan onder bepaalde omstandigheden worden omgezet in nitrosamines, die bij testen met ratten soms kankerverwekkend bleken te zijn. Bedenk je dat de hoeveelheid nitriet zo klein is, dat het risico bijna verwaarloosbaar is. Je zou kunnen bedenken dat een dieet van vrijwel alleen maar spinazie, op den duur een schadelijk effect zou kunnen hebben. Maar dat is het geval bij veel meer groentes en een eenzijdig eetpatroon. Kortom: je kunt gewoon met regelmaat spinazie eten, spinazie combineren met vis en je spinazie gerecht eventueel opwarmen, zonder bang te zijn voor enge ziektes. Door de grote hoeveelheden vitamines is het wel eten van spinazie beter dan het niet eten van spinazie.
6 lekkere en gezonde recepten met spinazie
Daar komen ze dan, onze lekkerste spinazie recepten:
Vegetarische burger van spinazie
Dit is onze eerste groenteburger, gemaakt van spinazie en rode kidneybonen en mega lekker! We gebruiken diepvriesspinazie voor deze burgers, dat is lekker makkelijk want de spinazie is al geslonken. Knoflook, ui en geraspte oude kaas geven deze vegetarische burgers van spinazie hun en rode kidneybonen extra veel smaak. Bekijk dit recept
Omelet met spinazie
Warme spinazie tijdens de lunch kan ook heerlijk zijn! Deze omelet met spinazie is daar een zalig voorbeeld van. Ei is een bijzonder voedzaam product, voeg daar groentes zoals spinazie, prei en tomaat aan toe en je hebt een prachtig complete maaltijd. Als je deze omelet ’s ochtend klaarmaakt, kun je hem meenemen in een lunchtrommel en ’s middags op je werk even opwarmen in de magnetron, of koud eten. Bekijk het recept voor omelet met spinazie.
Groene smoothie met spinazie
Een groene smoothie kan natuurlijk niet ontbreken! Lekker als afwisseling voor het ontbijt, of als aanvullend tussendoortje. Maar deze groene smoothie met spinazie vult goed hoor. Er gaat naast 200 gram diepvriesspinazie (dat maakt je smoothie lekker koel), avocado, perssinaasappels, banaan en een beetje water in. De avocado maakt de smoothie romig en lobbig, de banaan en sinaasappelsap zorgen voor een zoete smaak. Als je nog nooit een groene smoothie hebt geprobeerd, dan is de kans groot dat je dit recept verrassend lekker zult vinden. Bekijk dit groene smoothierecept.
Gewokte spinazie met amandelen en geitenkaas
Spinazie uit de wok is ook lekker, zeker als je het combineert met andere smaakvolle ingrediënten: zongedroogde tomaatjes, amandelen, pijnboompitten en geitenkaas: smullen! Heb je ook wel eens zo’n raar gevoel aan je tanden na het eten van spinazie? Dit komt door een organisch zuur dat in spinazie zit en je glazuur een beetje week maakt. Het is daarom verstandig om niet gelijk je tanden te poetsen na het eten. Heb je een hekel aan dit gevoel, wok spinazie dan met melk of room: het zuur bindt zich namelijk aan kalk uit melk. Bekijk dit recept.
We sluiten af met twee heerlijke spinazie salade recepten. Spinazie kun je namelijk perfect als sla gebruiken!
Spinazie salade met olijven en kappertjes
Deze spinazie salade is losjes gebaseerd op Griekse salade: we gebruiken olijven, feta en tomaat. Zongedroogde tomaat wel te verstaan. We combineren de spinazie met een beetje rucola en voegen verder nog pijnboompitten, kappertjes en een zelf gemaakte simpele dressing toe van olijfolie en witte wijnazijn (je kunt ook appelcider azijn gebruiken). Prima als lunch maar ook erg lekker als bijgerecht. Bekijk dit recept.
Gemarineerde spinazie met peer, walnoten en gorgonzola
Dit spinazie salade recept maakten we vorige week en hij mag absoluut niet ontbreken in deze top 6. Het geheim: het marineren van de spinazie. Dit maakt elk blaadje spinazie afzonderlijk super lekker! Gecombineerd met de klassieke peer-schimmelkaas combinatie is het een traktatie. Voor de liefhebber van schimmelkaas dan … want veel mensen moetens schimmelkaas leren eten en waarderen, Je kunt de gorgonzola ook vervangen door een andere kaassoort, liefst een beetje een pittige als tegenhanger van de zoete peer. Bekijk dit spinazie recept.
Wil je nog meer spinazie inspiratie opdoen? Bekijk hier al onze recepten met spinazie.