Lactose vrije havermoutpap met Arla Lactofree
We horen het om ons heen steeds vaker, mensen met een lactose intolerantie. Maar wat is lactose eigenlijk en waarom kunnen veel mensen er niet tegen?
Lactose, ook wel melksuiker genoemd, is voor volwassenen vrij lastig te verteren. Om lactose te kunnen verteren in de darmen is lactase nodig. Lactase is een enzym dat lactose omzet in glucose en galactose. dit zijn twee stoffen die ons lichaam gebruikt om energie uit te halen. Bij onze geboorte is het enzym lactase voldoende aanwezig in onze darmen en tot het derde levensjaar wordt het geproduceerd door de cellen van de dunne darm. Na ons derde levensjaar vermindert of stagneert de productie van lactase. Hierdoor kan lactose uit melk minder goed verteerd worden. Vaak beginnen de problemen (buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid) van lactose intolerantie al rond deze leeftijd, maar worden ze moeilijk gediagnostiseerd en komt de oorzaak op latere leeftijd alsnog boven water.
Waarom stopt de productie van lactase als we ouder worden?
Daar is eigenlijk een heel logische verklaring voor. De productie van lactase stopt omdat we van oorsprong gezoogd worden tot ongeveer ons derde jaar. Vanaf ons derde levensjaar is ons darmsysteem ontwikkeld genoeg om de benodigde voedingsstoffen uit ander voedsel te halen. Moedermelk bevat evenals koemelk lactose. Dat wij na ons derde jaar nog steeds melk drinken is daarom een beetje vreemd en gaat eigenlijk tegen de werking van de natuur in. Maar er is wel een goede reden om melk te drinken. Melk bevat namelijk naast de lactose ook erg veel andere eiwitten, vitamines en mineralen. Belangrijke bouwstoffen voor een gezond en sterk lichaam. En daar komt Arla Lactofree om de hoek kijken. Melk zonder lactose. Wel de voordelen, niet de nadelen ;-) Dus wel de vitamines, mineralen en eiwitten, maar niet de lactose. Een goed alternatief voor melk. Ze hebben trouwens ook yoghurt en andere producten zonder lactose.
Hoe maken ze de melk lactose vrij?
Wij hadden eigenlijk verwacht dat de melk via moeilijke chemische processen ontdaan werd van de lactose en hadden daarom in het begin twijfels over lactose vrije melk. Maar dat blijkt totaal niet het geval te zijn. Ze voegen eigenlijk alleen het enzym lactase toe aan de melk. Hierdoor ontstaat hetzelfde proces als in het lichaam. De lactase die wordt toegevoegd breekt de lactose in de melk af tot glucose en galactose. De melk van Arla wordt dus eigenlijk voor-verteerd. Het deel van het verteringsproces dat bij mensen met een lactose intolerantie niet goed werkt is dus al gebeurd.
Wat we nog wel even moeten melden: De Arla Lactofree producten zijn lactose vrij, dus geschikt om te gebruiken voor mensen met een lactose-intollerantie. Voor mensen die last hebben van een koemelkallergie zijn de producten niet geschikt. Bij koemelkallergie reageert het imuunsysteem op bepaalde eiwitten in de melk.
WeĀ hebben de Lactose vrije melk van Arla uitgeprobeerd in een nieuw havermoutpap recept en het resultaat is hartstikke lekker. Je proeft eigenlijk niet echt een verschil met normale melk.Ā Wij zijn fan van havermoutpap, vooral als we lekker gaan sporten. We krijgen er super veel energie van! In dit havermoutpap recept voegen we banaan, cranberries en amandelen toe.
Lactose vrije havermoutpap met Arla Lactofree
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 120 gr Havermout
- 600 ml Arla Lactofree - lactosevrije melk
- 1 Banaan
- 80 gr Cranberries - gedroogd
- 50 gr Amandelen - ongezouten
Zo maak je het
- Meng de havermout en lactofree in een pannetje
- Zet het pannetje op laag vuur
- Snij ondertussen de banaan in plakjes en voeg toe aan de havermout
- Regelmatig roeren!
- Voeg 1/3 van de cranberries toe aan de havermout
- Zodra de havermout gaat borrelen en is ingedikt, is hij klaar om te eten, dit duurt ongeveer 10 minuten vanaf het moment dat je de pan op het vuur hebt gezet
- Verdeel de havermout over 2 schaaltjes en strooi de amandelen en de rest van de cranberries er overheen