Pompoensalade met gemarineerde spinazie, vijgen, druiven en schimmelkaas
Deze pompoensalade is een gerecht voor de liefhebber van echte herfstsmaken. Vijgen, noten, pompoen en schimmelkaas. Ik ben verliefd op deze heerlijke combinatie. Zodra de herfst voor de deur staat gebruik ik veel pompoen in onze gerechten. Heerlijk veelzijdig en nog gezond ook.
Meer gerechten met pompoen maken? Hier vind je al onze pompoengerechten bij elkaar
Pompoen is familie van de courgette en de flespompoen, gezamenlijk behoren ze tot de kalebas gewassen. De pompoen die wij gebruiken is een hokkaido pompoen. Klinkt als een Japanse vechtsport vind je niet. Waarschijnlijk omdat het lijkt op aikido. De hokkaido is ontwikkeld in Japan, dus de gelijkenis in de benaming is niet vreemd.
De hokkaido pompoen heeft in vergelijking tot de grotere Europese en Amerikaanse rassen veel meer smaak. En is daardoor eigenlijk de meest geschikte pompoen voor in gerechten.
Wist je dat er kampioenschappen ‘grootste pompoen kweken’ zijn. Het wereldrecord staat op naam van de Belgische kweker Mathias Willemijns. Het recordgewicht bedraagt 1190 kilo en is gevestigd in 2016. De hokkaido pompoen die wij gebruiken weegt maximaal 2 kilo.
Pompoen koken, kooktijd
De ene pompoen is de andere niet. Dit maakt het koken en de kooktijden soms lastig. Pompoenen zijn heel lang houdbaar. Hoe ouder de pompoen hoe minder vocht hij bevat. Hoe minder vocht het vruchtvlees bevat hoe langer de kooktijd is. Omdat op een pompoen niet vermeld wordt wanneer hij geoogst is, is het moeilijk van tevoren te zeggen hoe lang hij moet koken. Een hele jonge sappige pompoen kan af met 3 á 4 minuten koken. Een oudere pompoen heeft soms wel 8 minuten nodig om zacht te worden. Als je de pompoen kookt, check dan regelmatig met een vork of hij zacht en gaar is.
Pompoensalade met gemarineerde spinazie, vijgen, druiven en schimmelkaas
Dit heb je nodig
- 400 gr pompoen - ongeveer ½ hele pompoen
- 1 snuf zout
- 150 gr spinazie
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 el appelazijn
- 2 tl grove mosterd
- 1 vijg - verse
- 100 gr rode druiven
- 50 gr walnoten
- 50 gr schimmelkaas - bleu d'auvergne, lekker pittig, je kunt ook voor een mildere schimmel kiezen zoals een Bettine Bleu of een gorgonzola
Zo maak je het
- Was de pompoen, halveer hem en leg een helft apart in de koelkast
- Schep de zaadlijsten eruit met een lepel en snijd vervolgens de pompoen in plakken en dan in blokjes
- Doe de pompoen in een pan en vul met water zodat de blokjes net onder staan
- Voeg een snufje zout toe en breng aan de kook
- Kook de pompoen gaar in ongeveer 5 minuten (prik tussendoor met je vork om te kijken of hij zacht is)
- Doe ondertussen de spinazie in een ruime kom en voeg hier de olijfolie, azijn en mosterd aan toe
- schep alles door elkaar en laat even staan
- Giet de pompoen af als deze klaar is en laat in het vergiet of de pan uitstomen
- Verdeel de spinazie over twee borden en verdeel hier de afgekoelde pompoen over
- Snijd de vijg in dunne plakjes en vervolgens in reepjes
- Snijd de druiven in vieren zodat je mooie partjes krijgt
- Voeg de vijgen en de druiven toe aan de salade
- Verdeel de walnoten over de borden en voeg als laatste de schimmelkaas toe
Lekker!