Salade met gegrilde asperge
Asperges, ze zijn er niet vaak, maar als ze er zijn, dan smullen veel mensen ervan. Huh, jij niet? Dan wordt het tijd dat je de asperge gaat waarderen. Eigenlijk is dat dit jaar pas echt bij mij begonnen. En dat komt door het witte goud. Ja, de witte asperge, die proefde ik gegrild op de Big Green Egg en dat was zo lekker, dat ik gelijk ook groene asperges kocht. Want ook de groene asperge mag er zijn.
Deze salade met gegrilde asperge is mijn eerste recept sinds een aantal weken. Door omstandigheden leek de wereld even stil te staan. Als je iets moeilijks meemaakt in je leven, is gezonde voeding erg belangrijk. En dat terwijl je er dan vaak helemaal geen kracht voor hebt. Ook ik had dat niet. Gelukkig maakte Sven al snel wel een gezonde maaltijd voor ons en dat deed me echt goed. Ik zal eerlijk zeggen: ik heb de afgelopen tijd behoorlijk wat repen Tony Chocolonely verorberd. Troost voedsel. En te vaak afhaal eten besteld. Gemaks voedsel. Dat mag ook wel eens. Maar nu is het toch echt tijd om weer normaal te gaan doen en die extra kilo’s op een gezonde manier kwijt te raken. Dat betekent, helaas, dat het niet heel snel gaat, maar wel blijvend is. YES! En daar begin je pas weer mee als je er zelf aan toe bent. Nou, deze salade met gegrilde asperge is voor mij het begin. Een gezond lichaam draagt bij aan een gezonde geest. Een fit lichaam zorgt ervoor dat ik weer lekker in mijn vel zit. En daar hoort sporten ook bij. Wat heb ik dat gemist!
Deze salade is niet te ingewikkeld, het enige werk dat je hebt is het grillen van de asperges. Dat kan in een grillpan, maar ook, zoals ik laatst deed bij de witte asperges, op een Big Green Egg. Een Big Green Egg is een kamado. Met een kamado kook je op houtskool, waardoor het doet denken aan een barbecue, maar je kunt een kamado eigenlijk geen barbecue noemen. Je kunt er namelijk niet alleen op grillen, maar ook koken, stoven, roerbakken, roken en zelfs pizza en brood bakken. Afijn, terug naar deze salade met gegrilde asperge!
Groene asperges groeien boven de grond, in tegenstelling tot witte asperges, die groeien in de grond. Groene asperges hoef je niet te schillen, maar als ze erg dik zijn is het wel aan te raden om de onderkant te schillen. Snijdt wel altijd 1,5 cm van de onderkant, want die is erg stug. Je kunt asperges koken, maar dus ook grillen of wokken. Voor deze salade heb ik de asperges gegrild in een grillpan.
Salade met gegrilde asperge
Dit heb je nodig
- 2 Eieren
- 500 gr Groene asperge
- 175 gr Cherry tomaten
- 35 gr Veldsla
- 4 plakjes Oude geitenkaas
- 2 el Olijfolie - extra vergine
- 1 el Balsamico azijn
- 5 takjes tijm - vers
- Zeezout - naar smaak
Zo maak je het
- Kook de eieren hard
- Snijd 1,5 cm van de onderkant van de asperges en gril ze in een grillpan in 10-12 minuten, keer regelmatig (laat de pan eerst heet worden op hoog vuur en draai het vuur dan middelhoog, voordat je de asperges erin legt)
- Laat de asperges even rusten en snijd ondertussen de cherry tomaatjes doormidden, pel de eieren en snijd ze in plakjes
- Verdeel de veldsla over twee borden, leg de cherry tomaatjes en de plakjes ei erop
- Snijd de asperges in drieën en verdeel over de salade, voeg de oude geitenkaas toe in kleine stukjes
- Meng de ingrediënten voor de dressing (ris de blaadjes tijm van de takjes) en druppel deze over de salade
Fijn dat je er weer bent Jennifer!