Salade van geroosterde penen en rode bieten
De smaak van geroosterde penen en geroosterde rode bieten is geweldig. In plaats van ze koud te gebruiken, als rauwkost, geef je je salade met geroosterde groenten extra veel smaak. Je kunt deze gezonde salade serveren bij het avondeten, of afgekoeld als lunch eten (en meenemen).
Penen, wortels, bospenen, waspenen of winterpenen?
Een wortel is het gedeelte dan onder de grond groeit. Zo is een pastinaak ook een wortel. Het woord peen staat voor de gehele plant. Maar de termen worden door elkaar heen gebruikt en eigenlijk bedoelen we er hetzelfde mee.
Het verschil tussen een bospeen en een waspeen is dat bij een bospeen het loof er nog aan zit. De waspeen is ontdaan van loof en hij is gewassen. Winterpenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, ondanks de naam.
Je staat in de supermarkt of bij de groenteboer en vraagt je af: moet ik nu penen, of wortels kopen? Voor dit recept maakt het niet heel veel uit, als ze maar niet te dik zijn. Het lekkerst vind ik hele dunne, die je Ć©Ć©n keer in de lengte doormidden snijdt. Ze bevatten veel smaak en zien er zo heel leuk uit. Maar als je dikkere exemplaren hebt, kun je ze ook in blokjes snijden.
Heerlijke salade maken met geroosterde penen en bieten
De geroosterde penen en rode bieten vormen de basis van deze heerlijke en gezonde salade. Daarnaast gebruiken we linzen, amandelen, verse dille en peterselie, feta, za’atar, extra vergine olijfolie en een swirl Griekse yoghurt. Heerlijk!
Salade van geroosterde penen en rode bieten
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 200 gr penen
- 450 gr rode bieten - rauw
- 3 el olijfolie
- 1/2 el za'atar
- snuf zeezout
- 200 gr linzen
- 3 takjes dille - vers
- 5 takjes peterselie - vers
- 3 el Griekse yoghurt
- 30 gr amandelen - ongezouten
- 1 el extra vergine olijfolie
- 50 gr feta
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- snijd de penen, afhankelijk van de dikte, een of twee keer in de lengte doormidden
- schil de rauwe bieten en snijd ze in blokjes (gebruik plastic handschoenen om geen rode handen te krijgen)
- leg de penen en bieten op een ovenschaal en voeg olijfolie, zeezout en za'atar toe, schep om en bak in 30 minuten gaar in de oven, controleer of ze zacht genoeg zijn door er met een vork in te prikken
- spoel de linzen af en laat uitlekken
- snijd de dille en peterselie grof
- doe de geroosterde penen en bieten samen met de linzen in een schaal en schep door elkaar, voeg de amandelen, verse kruiden, en een beetje extra vergine olijfolie toe
- serveer de salade met een swirl Grieksw yoghurt, verkruimelde feta en nog een beetje za'atar