Lente smoothie met seizoensfruit
Yes! De lente is begonnen, eindelijk. We gaan het mooie weer tegemoet. Zo aan het einde van de winter heb ik er altijd heel veel zin in. Laat de zon maar schijnen en het verse voorjaarsfruit groeien!
Kennen jullie de groente- en fruitkalender in de app of op de website van Milieucentraal al? Hier kun je van elke groente en fruitsoort zien hoe groot de ecologische voetafdruk is. Super handig! Op basis hiervan heb ik de ingrediƫnten voor deze smoothie samengesteld.
De lijst is samengesteld op basis van de wetenschappelijke ReCiPe 2.0. methode. Deze methode houdt rekening met onder andere: het gebruik van fossiele grondstoffen, bijdrage aan klimaatverandering, landgebruik en waterstress.
Wat ik jammer vind is dat ze de belasting voor het milieu van bestrijdingsmiddelen niet hebben meegenomen. Dit gaat in de toekomst wel gebeuren.
Milieucentraal schrijft het volgende op hun website over de milieuscore:
De milieuscore van groente en fruit geeft aan hoe milieuvriendelijk een product is, vergeleken met andere groente- en fruitproducten. In de kalender zijn per maand alle in Nederland geteelde producten opgenomen en de meest gangbare importproducten. De indeling in scores (A – E) is gebaseerd op de meest voorkomende teeltmethode, de meest voorkomende transportwijze en het meest gebruikte verpakkingsmateriaal voor dat product uit dat land in die maand. Bij de Nederlandse kasgroenten tomaat, paprika, komkommer en aubergine is ook rekening gehouden met het nationaal aandeel aardwarmtegebruik en energiezuinige kasteelt.
Smoothie met kiwi, peer en sinaasappel
Kiwi uit Chili krijgt het label A. Peer uit Nederland krijgt ook het label A. Sinaasappel uit Marokko krijgt het label B. (Ook nog steeds goed om te eten)
Ter vergelijking; blauwe bessen uit Nederland krijgen in april het label E en hebben een meer dan 8 keer zo hoge milieubelasting als de kiwiās uit Chili. Bijzonder toch! Om blauwe bessen in Nederland te kweken is een enorme hoeveelheid energie nodig. Dat maakt ze zeer belastend. De kiwiās uit Chili groeien daar in een zonnig klimaat en worden met miljoenen tegelijk vervoerd per schip. Zoān mega schip heeft door zijn enorme volume een lage ecologische voetafdruk.
Het aller aller beste
Het allerbeste is om alleen lokaal geteelde producten te eten die uit de volle grond komen. Producten die niet in een kas groeien of kunstmatige verwarming/licht nodig hebben. Dan elimineer je toch nog dat kleine beetje milieubelasting die de kiwiās uit Chili, door het transport per schip, met zich meebrengen. Maarja, dan blijft er toch vrij weinig over in de winter en het voorjaar …
Voorjaarssmoothie met seizoensfruit
Dit heb je nodig
- 400 ml yoghurt - volle
- 2 sinaasappels
- 2 kiwi’s
- 2 peren
- 40 gr havermout
Zo maak je het
- Schil de sinaasappel, de kiwi en de peer en stop in de blender
- Voeg de yoghurt en de havermout toe en blend tot een gladde smoothie
Waar is de zoekfunctie gebleven?
Hoi Fransica,
Die is rechtsbovenin. Zie je hem niet staan? Wil je anders een screenshot van je scherm maken en deze sturen naar info@voedzaamensnel.nl en vermelden welke browser je gebruikt? Dan kunnen we het proberen op te lossen.
Groetjes, Jennifer