Doperwtensoep met verse munt
Deze doperwtensoep met verse munt is een heerlijke frisse lente soep. Een lekkere soep kun je als avondeten, als voorgerecht en als lunch nuttigen. Het is de perfecte manier om meer variatie in je eetpatroon aan te brengen. Deze doperwtensoep staat binnen 20 minuten op tafel.
De doperwt is een mooi groen fris ding. Met deze peulvrucht kun je veel meer doen dan opwarmen en gewoon zo eten. Want dat is hoe ik de doperwt van vroeger ken: vergezeld van worteltjes, gekookte aardappelen en een slavink. Of een cordon blue.
Met de doperwt, of de tuinerwt, vieren we de lente. Want deze doperwtensoep is heerlijk fris van smaak. Serveer ‘m met zelf gemaakt naanbrood. Verse doperwten zijn van half mei tot half juli verkrijgbaar. Gelukkig kunnen we er het hele jaar door van genieten. Je hebt ze namelijk ook in pot en als diepvriesvariant. Wij hebben de diepvriesvariant gebruikt, maar je kunt de potvariant net zo goed gebruiken. En ook kun je dit recept maken met verse doperwten. De kooktijd van doperwten is 4 – 7 minuten. We pureren de mooie groene erwtjes om er deze heerlijke doperwtensoep van te maken.
Doperwtensoep met verse munt
Dit heb je nodig
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 4 takjes munt - vers
- 650 ml water
- 1 el olijfolie
- 400 gr doperwten - of tuinerwten, diepvries, vers of uit pot
- 1,5 el bouillonpoeder - Bio Today
- 20 gr pijnboompitten
- 1 el olijfolie - extra vergine
Zo maak je het
- snipper de ui en haal de knoflook door een knoflookpers
- snijd de blaadjes munt in reepjes en breng het water aan de kook in een waterkoker
- fruit de ui een paar minuten aan in de olie, voeg de knoflook en 2/3e van de munt toe en bak kort mee
- voeg de doperwten en vervolgens het hete water en de bouillonpoeder toe en breng aan de kook, laat de doperwtensoep 10 minuten zachtjes koken
- bak intussen de pijnboompitten lichtbruin in een droge pan
- haal de soep van het vuur, pureer met een staafmixer
- serveer de frisse doperwtensoep met de rest van de verse munt, de pijnboompitjes en een beetje extra vergine olijfolie
de soep was heerlijk, ik heb er alleen nog wat gekookte erwten bij gedaan voor het serveren om deze gewoon op te maken en het was ook heerlijk.
De pijnboompitten heb ik grof gehakt anders zakken zij teveel naar beneden in de soep.