Paprikasoep met volkorenbrood en hummus
Deze paprikasoep is een enorme vitamine C bom. Paprika bevat namelijk van alle natuurlijke voedingsmiddelen de meeste vitamine C per 100 gram. Rode paprika bevat het meeste, daarna oranje paprika, dan gele paprika en als laatste groene paprika. Voor deze paprikasoep gebruiken we geen groene paprika’s.
Deze paprikasoep serveren we met stevig volkorenbrood besmeerd met hummus. Hummus kun je kopen in de supermarkt, maar het is ook erg makkelijk zelf te maken. Hier vind je ons allerbeste en supersnelle hummus recept.
Wist je dat paprika’s naast de enorme hoeveelheid vitamine c ook veel kalium en fosfor bevatten? En omdat paprika een groente is bevat hij ook nog veel vezels. De rode, gele en oranje paprika krijgen hun kleur door de aanwezigheid van flavonoïden. Deze kleurstoffen werken in ons lichaam als een krachtig antioxidant. Aan flavonoïden worden meer eigenschappen toegeschreven echter is dat nog niet wetenschappelijk bewezen.
Bijzonder is wel, dat onderzoekers in het laboratorium hebben ontdekt dat flavonoïden een kankerremmende werking hebben. Dit mechanisme werkt alleen niet zo goed in ons lichaam omdat de lever de flavonoïden afbreekt voordat ze in de bloedbaan terechtkomen. Wetenschappers zijn bezig om synthetische varianten van enkele flavonoïden te maken die zo gemanipuleerd zijn dat de lever ze niet kan afbreken waardoor ze hun kankerremmende functie in het lichaam kunnen inzetten.
Paprikasoep met volkorenbrood en hummus
Dit heb je nodig
- 1 ui - grote
- 1 teen knoflook
- 4 paprika’s in verschillende kleuren - rood, geel en oranje
- 1 klontje boter
- 7 gr peterselie - vers
- 1 bosui
- ½ l water
- ½ tl sambal
- 2 el bouillonpoeder
- 100 gr crème fraîche
- 4 dikke plakken volkorenbrood
- 4 el hummus
Zo maak je het
- Snijd de ui in halve ringen en de knoflook fijn.
- Snijd de paprika's in blokjes en verwijder de zaadlijsten en de steeltjes.
- Fruit de ui en knoflook met een beetje roomboter in een soeppan.
- Doe de paprika in de pan en bak deze 5 minuten mee.
- Snijd ondertussen de peterselie grof, de bosui in ringen en breng ½ liter water met de waterkoker aan de kook.
- Voeg de sambal, bouillonpoeder en peterselie toe, schep om en voeg het hete water toe.
- Kook de soep 10 minuten op laag vuur. Haal de pan van het vuur, pureer de soep met een staafmixer en roer de creme fraiche er doorheen.
- Serveer de soep met de bosui, crème fraîche, het volkorenbrood en hummus.
SUPER lekker soepje! Ik heb er nog gebakken halloumi blokjes door gedaan ( inspiratie opgedaan bij andere foodblogger ;)
Dat klinkt goed zeg, lekker!
Wij hebben gesmuld. Echt een aanrader!
Yes! Dat vind ik leuk om te lezen :-)
Hmmmmm wat een pareltje, ziet er echt een heerlijke soep uit :)