Pompoensoep met appel en gember
Een heerlijke zoete en romige pompoensoep met appel en gember. Dit gezonde soeprecept past helemaal bij de januari-vibe: gezond eten, meer bewegen en fitter worden. Biologische hokkaido pompoen is de basis voor deze voedzame soep. Appel, gember, kardemom, cayennepeper en cashewnoten voegen smaak en voedingsstoffen toe.
Heb je ook de goede vibe te pakken en wil je gezonder leven? We bedenken precies daarvoor lekkere, eenvoudige en gezonde recepten. Recepten die je wél maakt omdat ze realistisch zijn in een druk leven. We gebruiken ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Fijn toch. En weet je wat leuk is, het bedenken van recepten voor onze bezoekers, helpt ons ook om gezonder te leven!
Deze pompoensoep is niet ingewikkeld om te maken en het kost ook niet veel tijd. Maar nog chiller is het dat je deze soep ook van tevoren kunt maken en later kunt opwarmen. Maak de soep bijvoorbeeld op zondag, en warm hem op maandagavond alleen maar even op. De cashewnoten moet je dan wel op maandag pas toevoegen, anders worden ze zacht. En juist die bite is zo lekker.
Deze soep is van nature zoet van smaak en dat zorgt ervoor dat ook je kinderen ervan zullen smullen. Ons testpanel (dat echt niet altijd gezellig is tijdens het diner … vooral die 2-jarige kan er wat van!) heeft ook deze soep helemaal goedgekeurd. Mijn dochter (6 jaar) zei laatst: mama je kan het allerbeste koken! Dat hoor ik natuurlijk graag.
Je hebt geen stokbroodje nodig bij deze soep. Wil je dat wel? Kies dan voor een volkoren stokbrood of een volkoren boterham. Kijk niet naar de kleur van het brood maar echt naar de ingrediënten. Staat er volkoren op de ingrediëntenlijst? Een donker meergranenbrood is niet gezonder dan een lichter volkorenbrood, integendeel.
Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel, dat de hele tarwekorrel bevat, inclusief de zemelen, kiemen en het endosperm. Hierdoor bevat volkorenbrood meer voedingsvezels dan meergranenbroden. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering, verzadiging en kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Volkoren producten hebben vaak een lagere glycemische index (GI) dan producten op basis van geraffineerd meel. Een lagere GI betekent dat het voedsel langzamer wordt verteerd en geabsorbeerd, wat kan helpen bij het handhaven van stabielere bloedsuikerspiegel. Kortom: kijk dus goed naar het brood dat je koopt en ga na of het gemaakt is van volkorenmeel.
Pompoensoep met appel en gember
Dit heb je nodig
- 1 ui
- 1 hokkaido pompoen - 800 gram
- 1 appel
- 10 gr verse gember
- 700 ml bouillon
- 250 ml kookroom
- 1 tl kardemompoeder
- 1/3 tl cayennepeper
- 50 gr cashewnoten - ongezouten
Zo maak je het
- Snipper de ui en snijd de pompoen in blokjes (je hoeft hem niet te schillen).
- Schil de appel en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Schil de gember en snijd het vruchtvlees fijn.
- Fruit de ui in een scheutje olie, voeg de pompoen, de appel en de gember toe en bak even mee.
- Voeg de kardemom en de cayennepeper toe, schep om en voeg vervolgens de bouillon toe.
- Breng de soep aan de kook en laat hem 20 min zachtjes koken.
- Snijd intussen de cashewnoten grof.
- Pureer de sep met een staafmixer, voeg kookroom toe en serveer de pompoensoep met de cashewnoten.