Prei- tomatensoep met Parmezaanse kaas en pijnboompitjes
Het is weer tijd voor een stevige maaltijdsoep! Een prei-tomatensoep dit keer afgemaakt met Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitjes. Wat verse peterselie erbij en je hebt een kom soep voor je staan om van te genieten. Serveer de soep eventueel met een sneetje volkorenbrood met hummus.
Bekijk ook eens deze heerlijke preisoep met zoete aardappel van een aantal weken geleden.
Oersoep
Wist je dat soep een van de oudste gerechten is die we als mens maken? Er zijn restanten van kleipotten gevonden die dateren uit de vroege prehistorie. In de kleipotten zijn restanten van groenten en vlees gevonden en onder de kleipot heeft vermoedelijk vuur gebrand. Soep is een van de weinige gerechten die overal ter wereld gegeten wordt.
Op de wikipediapagina over soep kwam ik nog een opmerkelijk punt tegen. Het TVS (totaal aan vaste stof) van het water bepaalt de manier van garing van de groenten en daardoor de smaak van de soep. Bronwater bevat naar verhouding minder TVS dan kraanwater. De Ph waarde van bronwater is hierdoor gunstiger voor het koken van groenten. Ze zouden gelijkmatiger gaar worden. Ik ga de volgende keer mijn soep maken met bronwater, ik ben benieuwd of ik verschil proef.
Prei-tomatensoep met Parmezaanse kaas en pijnboompitjes
Dit heb je nodig
- 2 prei
- 1 knoflook
- 4 el olijfolie
- 400 gr Pomodori tomaten in blik - 1 blik
- 600 ml bouillon
- 30 gr pijnboompitten
- 100 ml room
- 70 gr Parmezaanse kaas
- 310 gr cannellinibonen - 1 blikje
- grove peper
- 7 gr peterselie - vers
Zo maak je het
- Snijd de preien in ringen en de knoflook fijn.
- Schenk de olijfolie in een soeppan en bak hierin de knoflook en de prei 3 minuten.
- Voeg de tomaten en de bouillon toe en kook alles 10 minuten op laag vuur.
- Bak intussen de pijnboompitten lichtbruin in een droge pan.
- Pureer de soep met een staafmixer en kook vervolgens nog een paar minuten op laag vuur.
- Rasp intussen de Parmezaanse kaas en snijd de peterselie.
- Serveer de soep met peper naar smaak, een scheutje room, de pijnboompitten en de geraspte Parmezaanse kaas.
Hmmm, lekker soepje met prei en witte boontjes. Maar eh…. ik heb het niet uitgerekend, maar is het niet een heel zout maaltje? Ik heb het idee dat je hiermee wel een beetje aan het ‘zout stapelen’ bent: tomaten uit blik + bouillon + parmezaanse kaas + bonen uit blik …… Voor je het weet zit je aan je taks! Dat is meestal het nadeel van soep, het blijft een bak zout water. Haha, ik wil geen zuurpruim zijn hoor (of een zoutpruim), maar toch ……
Hoi Monique,
Zoutpruim haha. Alleen aan de tomaten uit blik is zout toegevoegd en de kaas bevat zout maar daar gebruiken we in dit recept niet zo veel van. De bouillon bevat geen toegevoegd zout en de bonen uit blik ook niet. Ik denk dat het wel meevalt met de hoeveelheid zout. Maar ik ben het wel met je eens. Als je van die vieze bouillonblokjes gebruikt dan zit je direct aan 200% zout per persoon.
Ben ook benieuwd wanneer de bonen er bij imoeten
Dankjewel voor dit heerlijke recept! Heb je nog een tip hoe ik de prei goed gepureerd krijg zonder draden? Op de een of andere manier lukt me dat nog met de staafmixer om ‘m draadvrij te krijgen. Groetjes!
De pan staat op het vuur met de prei, knoflook, pomodoritomaten en de bouillon.
Nu 10 minuten koken.
Gaan de bonen er voor of na het pureren in?
Met of zonder vocht uit het blik?
Straks het resultaat. Het ruikt nu al goed.
Ja met dat probleem zit ik nu ookXD de bonen!