Soep van witlof? Oh ja, dat is een ding. Een officieel recept. Laat ik beginnen met een kleine disclaimer. Houd je niet van witlof? Maak dit recept dan niet. Witlofsoep is bedoeld voor de witlof-lovers. Want die witlof en dat lichte bittertje: die proef je. De zoute gerookte zalm heft dat bittertje wel een beetje op, het is zelfs een heerlijke combi. Maar houd je niet van witlof, dan raad ik deze soep gewoon niet aan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ons beroemde spruitjesrecept. Dat raad ik wel aan als je niet van spruitjes houd omdat ik zeker weet dat je ze dan wel lekker zult vinden. Enfin: nu het kaf van het koren is gescheiden, kun je verder.

witlofsoep maken

Welkom witloffan! Geniet van dit heerlijke soeprecept.

De soep begint met het fruiten van de ui, altijd een goed begin voor soep. Vervolgens wordt de witlof samen met aardappel toegevoegd, wat de soep een romige textuur geeft na het pureren. De toevoeging van groentebouillon en room zorgt voor een zachte smaak. De gerookte zalm geeft een ziltige tegenhanger terwijl de dille voor een frisse touch zorgt. Het verwijderen van de harde kernen van de witlof is essentieel om de bittere smaak te verminderen.

Jennifer maakt witlofsoep

Witlof is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Het bevat weinig calorieën en is rijk aan vezels. Daarnaast bevat witlof vitamine A, C en K, foliumzuur en mineralen zoals kalium en calcium.

Witlof kun je ook rauw eten, maar dat wist je natuurlijk al als witlof-lover. De knapperige textuur en licht bittere smaak maken het een uitstekende toevoeging aan salades. Probeer eens deze frisse salade van witlof met fruit. Witlof kan ook worden gegrild of gebakken, bijvoorbeeld met ham en kaas, een klassieker! Deze witlofschotel met kip en kaas is verrassend lekker en net even wat anders. Maar nu is het tijd voor soep. Enjoy!

witlofsoep met gerookte zalm

Witlofsoep met gerookte zalm

10 min
20 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 1 ui
  • 500 g witlof
  • 1 el olijfolie
  • 1 aardappel - a 170 g
  • 750 ml bouillon
  • 100 ml kookroom
  • 100 g wilde gerookte zalm
  • 2 takjes verse dille
  • grove peper - naar smaak

Zo maak je het

  • Snipper de ui, snijd de witlof doormidden, verwijder de harde kernen en snijd de witlof in reepjes.
  • Fruit de ui in een scheutje olie. Schil intussen de aardappel en snijd in blokjes. Voeg de aardappel en de witlof toe en bak kort mee.
  • Voeg de bouillon toe, breng de soep aan de kook en laat de witlofsoep 20 min zachtjes koken. Snijd intussen de gerookte zalm in reepjes en snijd de dille fijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer, roer de room erdoor en verwarm zonder de soep te koken.
  • Serveer de witlofsoep met de gerookte zalm en de verse dille. Breng op smaak met grove peper.
Print dit recept
Recept: Soep
Keuken: Nederlands
Porties: 4 personen
Door: Jennifer