Appelkoeken van havermout
Oelalaaa, deze appelkoeken van havermout zijn heeeeel erg lekker! En makkelijk om te maken ook. Alles in de keukenmachine gooien, mixen en zo de oven in. Voor dezeĀ appelkoeken van havermout heb je wel wat meer geduld nodig, ze moeten 50 minuten in de oven. Het recept is daarom wel voedzaam maar niet echt snel ;-)
Met havermout kun je zo veel leuke recepten maken. Ik heb nu alweer allemaal ideeƫn als variatie op deze appelkoeken van havermout. Zo zouden er nog extra noten doorheen kunnen, of een topping van kwark met limoen, kokos erdoor of stukjes dadel i.p.v. rozijnen.
Appelkoeken van havermout
Havermout is een geweldig ingrediĆ«nt, ik vind het de perfecte gezonde vervanger voor bloem. Havermout bevat ten opzichte van bloem veel meer vezels, vitamines, complexe koolhydraten die je langdurig energie gevenĀ en geen gluten. Dat havermout geen gluten bevat is voor veel mensen een voordeel maar voor het gebruik van havermout in een recept juist een nadeel. Gluten geven deeg elasticiteit en een mooie structuur. Recepten met havermout als beslag zullen daarom altijd compacter zijn en minder luchtig. Maar ja, elk voordeel heeft ook zijn nadeel, en in dit geval vind ik de voordelen veel belangrijker.
Over het recept
Het recept voor appelkoeken van havermout is goed voor ongeveer 12 koeken. Het moet lang in de oven, maar de voorbereidingstijd is erg kort. Ik heb een groot cakeblik gebruikt om de appelkoeken van havermout in af te bakken.Ā De appels die we gebruikt hebben zijn Fuji, zoet en sappig en van flink formaat. Maar Jonagold, of Pink Lady kan ook. De gebruikte eieren zijn biologisch en waren aan de kleine kant (maat M).
Appelkoeken van havermout
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 150 gr Havermout
- 3 Eieren
- 2 Appels - Fuji
- 30 gr Kokosolie
- 2 tl Koekkruiden
- 1 mespuntje Zout
- 50 gr Rozijnen
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Laat de rozijnen wellen in een bakje warm water
- Zet de keukenmachine klaar en stop hier de havermout, eieren, kokosolie, koekkruiden en zout in
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en stop de appelparten ook in de keukenmachine
- Zet de keukenmachine aan laat hem draaien totdat je een mooi glad beslag hebt
- Giet de rozijnen af en schep ze door het beslag
- Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het beslag erin
- Verdeel het beslag gelijkmatig en plaats de appelkoek in de oven voor 50 minuten
- Leg voor de eerste 20 minuten een vel zilverfolie los op het cakeblik om verbranden te voorkomen
- Zodra de cake klaar is til je hem aan het pakpapier uit het cakeblik en laat je hem afkoelen op een rooster
- Snijd de appelkoek in stukken
Ik was op zoek naar een recept voor appelkoeken en kwam dit tegen. Heel leuk. Maar een paar minuten later scrolde het appelkoekenrecept van ĀØuit Paulines keukentjeĀØ over mĀ“n scherm. En hĆ©, dat is precies hetzelfde. Je hebt alleen koekkruiden gebruikt in plaats van kaneel en er wat rozijnen aan toegevoegd. Paulines recept is echter een jaar ouder. Niet zo netjes, om zomaar een recept te kopiĆ«ren, zonder bronvermelding!
Hoi Teunie,
Ik ken de website van Uit Paulines Keuken, we werken samen met de zelfde adverteerder. ik heb het recept even bekeken. Het heeft er wel wat van weg ja, maar ik verzeker je, we hebben dit recept zelf verzonnen (zoals alle recepten op onze site). De hoeveelheden en ingredienten zijn ook anders … Er zijn veel blogs en er worden veel recepten gemaakt. Het kan wel eens voorkomen dat er iets een beetje op elkaar lijkt ;-)
Ik vind de appelkoek lekker. Vandaag heb ik het recept een beetje aangepast. Ik heb de rozijnen vervangen door 150 gram pastinaak, de koekkruiden vervangen door kaneel en een theelepel nootmuskaat toegevoegd.
De appelkoek opnieuw gemaakt met pastinaak en nog 50 gram kokos toegevoegd.
Dat klinkt goed, leuk idee om pastinaak te gebruiken
Heeft iemand die de koeken heeft gemaakt ontdekt hoe deze het beste te bewaren? En hoe lang? Ik heb al een aardig stuk op (lekker met een laagje notenpasta!), maar ik weet niet hoe lang ik ze in een koekblik kan bewaren… Of in de diepvries bijvoorbeeld?
Wanneer ik het recept print, worden de ingredienten niet weergegeven. Jammer, erg leuk recept!
Hoi Silvia,
Begin november wordt onze nieuwe website gelanceerd. Dan is dit probleem opgelost.
Groetjes,
Sven
Erg makkelijk en lekker! Gezond tussendoortje voor school, werk of thuis!
Ik heb nog heel veel havervlokken staan (dus hele ipv halve vlok zoals bij havermout). Denk je dat dit gewoon zou kunnen met dit recept? Gezien het toch wordt gemalen in de keukenmachine…?
Is het de bedoeling dat je alle ingrediƫnten helemaal tot moes maakt zeg maar? Dat doet toch een keukenmachine, of heb ik een verkeerd apparaat in gedachten en bedoel je meer mixen? Mvg
Kun je me zeggen hoeveel koolhydraten 1stukje is of de koek in totaal